Kirja-aiheinen merkintä

Rönsy

Vihdoin on oikea hetki vastata Helmi K:n kirjahaasteeseen

1. Mikä kirja olisi juuri nyt paras kuvaamaan sinun elämääsi?

Varmaan joku Juha Itkosen, en osaa sanoa tarkalleen mikä. Mutta tunnelma on sellainen. 

2. Luetko runoja?

En, ikävä kyllä. Pienenä runotyttönä luin (ja kirjoitin) tajuamatta niistä oikeasti mitään. Mm. Saima Harmajaa, koska olin sairastanut keuhkokuumeen.

3. Käytkö kirjallisuustapahtumissa?

Khm. Helsingin kirjamessuilla. Kustantajien pressiaamiaisilla.

4. Mistä kirjasta toivoisit tehtävän elokuvan?

Kurjat katson aina mielelläni eri elokuvaversiona, yhä uudelleen ja uudelleen. Noin muuten enpä nyt mistään erityisesti. Ehkä Riikka Pulkkisia voisin katsoa, ja varmaan vielä saankin.

5. Minkä klassikon olet aina halunnut lukea muttet ole (vielä) saanut aikaiseksi?

En kehtaa kertoa, en kerta kaikkiaan. Ihan hirveä luuranko kaapissani. 

6. Onko sinulla jokin lempikirja jota et ikinä kehtaa kysyttäessä (paitsi tietysti nyt) paljastaa?

On. Luin joskus aika nuorena, olisinko ollut edes lukiossa silloin, Panu Rajalan Enkeli tulessa, ja olin todella vaikuttunut. Mainitsin sen pitkään lempikirjakseni. Oikea mielipide kaltaiselleni ihmiselle olisi, että se on ällöttävä. Uskon ja luotan siihen, että jos nyt lukisin sen uudelleen, olisin tuota mieltä. 

7. Kenet kirjailijan haluaisit tavata?

Saako olla kuollut? Jos saa, niin ehdottomasti Victor Hugon. John Ajvide Lindqvistin halusin tavata, ja tapasinkin jo. Suomalaisista tapaisin mieluusti Helmi K:n!

8. Kenet romaanihenkilön haluaisit tavata?

Edmond Dantèsin.

9. Kuka on mielestäsi kiinnostavin kirjailija (vaikket välttämättä hänen kirjoista pitäisikään)?

Yhtä on vaikea sanoa sanomatta vaan tylsästi jotain lemppariaan. Koitin myös keksiä jonkun inhokin, mutta en kyllä niistä erityisesti syty. Noo. Monika Fagerholm on kiinnostava.

10. Minkä kirjan ostit viimeksi?

Marseillessa ostin katudivarista kolmella eurolla kirjan nimeltä Dans la peau d'un sans-papiers, "Paperittoman nahoissa". Kirjoittajan nimeä en muista, mutta oli senegalilainen entinen paperiton. 

11. Mitä luet juuri nyt?

Viime yönä luin loppuun Monte Criston kreivin. Kesken ovat ikuisuusprojekti Steve Jobs ja Jeffrey Eugenidesin Naimapuuhia.

Heitän haasteen samoilla kysymyksillä Lauralle. Eiku laitanpas lisähaasteen: Laura, jossain vastauksessa toivon sun mainitsevan jollain tavalla jonkun chick lit -teoksen. Tsihihii! 

Ja sitten muuta kirja-aiheista nyt tähän samaan pakettiin.

Vuoden freesein lukuvinkki

Lukekaa se Monte Criston kreivi. Se on vaan niin loistavan hyvä, nousee suoraan lukuelämysteni kärkikymmenikköön. Aah! Kirjan brändäys (!) vaan on epäonnistunut pahan kerran: kun jollekin juuri kohkasin sen nerokkuudesta, se joku sanoi pitäneensä sitä aina "poikien kirjana". Totta, niin minäkin olen pitänyt. Koska Muskettisoturit jne. Mutta hyvät lukijani, vakuutan teille, se ei ole poikien kirja. Eikä myöskään "koko perheen seikkailuromaani", niin kuin kirjastokappaleen takakansi väitti. Höps. Se on mukaansatempaavaa kerrontaa, uskomattoman terävää huumoria ollakseen peräisin 200 vuoden takaisesta Ranskasta ja, kuten joku Ifin linnaa esitellyt matkaopas kuvasi, kirjallisuudenhistorian merkittävin tarina kostosta. Minulla tuli siitä jopa kovasti mieleen lukuelämysteni all time ykkönen, Kurjat, Les Misérables. Jos se on lukematta, niin täältä pesee lisää freesiä vinkkiä.

Seuraavaksi luen

Eilinen pelottava postiröykkiö sisälsi ennakkokappaleen Juha Itkosen uudesta romaanista, nimeltään Hetken hohtava valo (ilmestyy 15.8.). Postiröykkiön availu helpotti muutenkin töihinpaluuangstia, sillä se sisälsi lähinnä kirjoja ja vahvan muistutuksen, että näitä tulee syksyllä lisää. Työni on oikeastaan aika kivaa.

Sitä seuraavaksi luen

Joku nettisurffaus johdatti minut, vanhan mies-naisdystopioiden ystävän, ruotsalaiskirjailija Madeleine Hesséruksen tuoreimman kirjan äärelle. Se on nimeltään Staden utan kvinnor, ja siinä on sitten tulevaisuuden Tukholma, jossa naisten ja miesten asuinalueet on erotettu tiukasti toisistaan.

"Staden utan kvinnor är en roman som oroar och skrämmer. Den framtidsvision den målar upp fungerar också som satir över företeelser i vår tid.

Läs Madeleine Hessérus också för språkets skull! Det är koncist, laddat och poetiskt."

Noin sanotaan Svenska Dagbladetin vuodentakaisessa arviossa. Olen takuuvarmasti kohderyhmää, joten varasin jo tulemaan lähikirjastooni. Tahtoisin tietää: 1) olikohan Jan "Tolkun mies" Salminen lukenut tämän tai ainakin tietoinen tästä 2) aikookohan yhden Hesséruksen aiemman kirjan suomentanut Gummerus ehkä toimia?

 

Kommentit

Helmi K
sivulauseita

Hei mahtavaa, kiitos vastauksista! 

Nämä tällaiset myös aina yllättää, en olisi arvannut sua  Juha Itkosen lukijaksi, ( en tosin osaa sanoa miksi), mulle Myöhempien aikojen pyhiä oli tosi iso juttu, sen jälkeen ei ole muut oikein kolahtaneet. Kuin ei myöskään Riikka Pulkkinen.

Mutta miten hauska tuo Enkeli tulessa. Se oli mulle myös vaikuttava kokemus aikoinaan, ja oon joskus miettinyt miltä se nyt tuntuisi.  

Niin ja nyt vaan mietin sun luurankoa. Kerro! Kaikilla on omansa, mulla on Sinuhe Egyptiläinen :)

Joanna Palmén
Rönsy

Mä taas näen itseni suorastaan kliseisenä Juha Itkos -lukijana. Mutta siis, Myöhempien aikojen pyhien ja Anna minun rakastaa enemmän (joka oli ihan mahtava!) jälkeen ei ole napannut mullakaan enää. Annan kuitenkin vielä mahdollisuuden.

Riikka Pulkkista luen ihan yleissivistävästi, ja arvostan ja ihailen, mutta ei ne mitään mun rakkaimpia kirjojani ole. Koitin nyt vaan ajatella elokuva-aspektia.

Olen suorastaan kateellinen sulle, kun Sinuhe odottaa sua! Toisaalta onhan mullakin mun luurankoni... Jonka ehkä pystyn paljastamaan sitten, kun olen suoriutunut siitä. Toivottavasti pian.

Flore

Tiesithän, että Kurjista on ihan lähiaikoina tulossa uusi leffaversio? Tai siis oikeastaan kirjan perusteella tehdystä musikaalista, mutta kuitenkin. Odottelen varsin suurella mielenkiinnolla, saa nähdä mitä ovat saaneet aikaiseksi.

Minulla on - noloa kyllä - Monte Cristo edelleen lukematta, on yksi niitä ikuisuusprojekteja. Jospa nyt saisin aikaiseksi, annoit aika hyvät suositukset! :)

Helmi K
sivulauseita

Ehkä tosiaan vielä joskus luen Sinuhen. Mutta sitä ennen kyllä ehdottomasti myös tuon Monte Criston! Mun veli luki sitä kun olin jotain viisi, ja suostui lukemaan aina välillä ääneen mullekin, mutta sen jälkeen se on unohtunut.

Mulle Riikka Pulkkisen suosio on hämmentävä asia, kirjat tuntuvat pinnallisilta ja muka-älykkäiltä, psykologian ja estetiikan peruskurssin luentomuistiinpanoilta. Kaikki on niin koskettavaa ja liikuttavaa että mikään ei kosketa eikä liikuta. Tai no, Rajassa oli kyllä hetkensä ja kohtansa.

Itkosen Anna minun rakastaa enemmän oli kyllä hyvä, mutta Pyhät oli niin hieno että sen jälkeen se oli vähän epäkiitollisella paikalla mulle lukea.

Niin ja kerro sitten mitä pidit Eugenideksestä!

Joanna Palmén
Rönsy

Flore, enpä tiennytkään, kiitos vinkistä! Löysin trailerin ja pääsin heti tunnelmiin. Joulukuussa! Noin periaatteessa "kirjasta tehdystä musikaalista tehty leffa" kuulostaa hyvin epäilyttävältä, mutta jos sillä nyt sitten saadaan se ihana musiikki mukaan, niin myönnyn. Ja taidanpa tänään illalla kuunnella sitä hieman lisää. 

Mä en muista Rajasta enää mitään. Hotkaisin sen parissa illassa, nyökkäsin ja unohdin. Näin on käynyt mulla monelle oikeinkin hyvälle kirjalle, esim Puhdistukselle. Muistan vain tykänneeni, mutten muista sisällöstä yhtikäs mitään, joten en voi ottaa perusteltua kantaa. 

Totta taas, sen muistan paremmin. Musta se oli oikein hyvä. Mulla tökkii usein kaikenlainen naiseuden kuvaus, mutta siinä se oli musta tosi miellyttävää. Tarina eteni, piti otteessaan - kosketti. 

Eugenidesistä sanon jo nyt, että kerronta, röyhkeät eteenpäin hyppäykset ja vaivihkaiset taaksepäin palaamiset, on ihan nerokasta. Voi kun minäkin osaisin!

laurafree
Laura loves

Oi, kiitos haasteesta! Tartun ilomielin heti kun ehdin!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.