Naisellinen urheilija?

Rönsy

"Haluamme osoittaa kunnioitusta naisille ja glamourille."

Ylläoleva kuva on niin huonolaatuinen, sen lähdetiedot niin epämääräiset ja Google niin tietämätön (ja sukatkin niin epäkäsipallomaiset), että se saattaa olla joko tahallisen feikki tai sitten väärinkäsitys. Faktaa on kuitenkin, että ranskalainen Metzin käsipallojoukkue aikoo pelata alkavan kauden hameissa. Sitaatti on seuran puheenjohtajan selitys uudelle asulle.

Mitä tekemistä kunnioituksella on sen kanssa, että vaihdetaan sortsit hameeseen - jonka alla on sortsit, koska pelkässä minihameessa nyt ei oikein voi pelata? Entä miten glamour näyttäytyy tuossa pelihameessa? Glamour?

Olen kyllä kuullut, että Ranskassa (eikä tietenkään vain siellä) naisjoukkueurheilulla on vaikeuksia houkutella katsojia. Mutta tuoko hame yhtään katsojaa lisää? Ja mitä tekemistä sillä on käsipallopelin kiinnostavuuden kanssa?

Tästä päästään kyllä paljon kiinnostavampiinkin kysymyksiin. Miksihän tämä allaoleva sitten on minusta täysin ok ja enemmänkin?

Tennishameet ja -mekot ovat ihania ja ihan selkeästi yksi syy, miksi tykkään tenniksestä – tai siis miksi tykkään sen katsomisesta. Oli minulla yksi oma tennismekkokin mutta myin sen kesällä kirppiksellä lähes käyttämättömänä. Pelitaitoni ovat sen verran vaatimattomat, että näytän sellainen päälläni aivan liian tekstiiliurheilijalta.

Pelisuoritusta hameet eivät näytä tenniksessä häiritsevän, mutta toisaalta tennis ei ole kontaktilaji, eikä siinä myöskään kauheasti kaatuilla ja kontata. Ja onhan tuossa nyt glamouria, kun on Stella McCartneyn suunnittelema asu, eikä yhtäkään susirumaa mainostarraa. Vai mitä?

(Kuvat Handnews.fr ja Adidas.)

Kommentit

Vierailijantteri (Ei varmistettu)

Onko väärin jos katsoo naisurheilua vain esteettisistä syistä?

Joanna Palmén
Rönsy

Hyvä kysymys. Tai jos katsoo miesurheilua vain esteettisistä syistä? Ei niissä kummassakaan minusta mitään väärää ole, mutta tekeekö joku todella niin? Tai no, taidan itsekin tehdä. En tajua esim taitoluistelusta teknisesti yhtään mitään, mutta katson sitä kuitenkin, koska se on kaunista ja ne (nais)luistelijat ovat kauniita.

Always / Never

Mua hämmensi keväällä tämä Hesarin uutinen naispelaajien hamepakosta sulkapallossa. On eri asia, että hameessa on halutessaan mahdollista tai sallittua pelata, mutta että ihan pakko. Lainaus tuosta artikkelista:

"Uuden säännön mukaan naispelaajien on pukeuduttava hameeseen tai mekkoon huipputason turnauksissa. Aiemmin naiset ovat voineet valita asukseen myös sortsit. Ne kelpaavat peliasuksi jatkossakin, mikäli sortsien päälle puetaan sääntöjen mukainen hame."

Kyllähän ne hameet hyvältä näyttää, mutta onko urheilijan velvollisuus näyttää hyvältä? (Eri asia tietenkin taitoluistelu, kilpatanssit ja muut, joissa visuaalisuus on osa suoritusta.) Kuulostaa kummalliselta, että katsojien houkuttelemisen annetaan vaikuttaa urheiluvaatetuksen sääntöihin. Verrattuna vaikkapa mäkihyppyyn, jossa sentään on perusteltua määrätä siitä, millainen hyppypuvun tulee olla. :P

 

 

Joanna Palmén
Rönsy

Ai niin sekin! Hamepakko on ihan käsittämätön asia lajeissa, joissa esteettisyys ei ole arvostelultavana. Sitä paitsi en nyt ole tarkemmin katsellut sulkishameita, mutta ainakaan nuo käsishameet ja muutaman vuoden takaiset säbähameet eivät edes ole olleet kovin esteettisiä, pelkästään naurettavia.

Hamepakkohan on toki myös ihailemassani tenniksessä. Vastustan sitäkin, mutta siinä se on jo jotenkin niin perinteinen juttu, että en jaksa mölytä.

Nora
Noran world

 Naisten lentopalloliigassa pelaava Oriveden Ponnistus pelasi ainakin viime kauden hameissa. Tulevasta kaudesta en tiedä. Kuvia nähtävissä täällä.

Erona käsikseen ja säbään on tietenkin tuo, että kontaktia ei ole vastustajan kanssa, eli menee samaan kategoriaan tenniksen ja suliksen kanssa. Mun mielestä tuo suliksen hamesääntö peruttiin myöhemmin.

Mun mielestä ei ole velvollisuus, mutta hyvin paljon eduksi, että urheilija urheillessaan näyttää hyvältä. Itse pelatessa (päälajit lentopallo ja beachvolley) mietin kyllä miten on hiukset ja joskus laitan jopa ripsiväriä. Ja kyllä itsevarmuuskin kasvaa, kun tietää näyttävänsä hyvältä, eikä tarvitse häpeillä mitään. ;)

Beach volleyn asuja on paljon kritisoitu ja itsekin olen sitä mieltä, että kansainvälisten huippujen pelihousujen koko on jo aika rajamailla. Eli ehkä jopa pieniä. Mutta voin kertoa, että kyllä sitä mieleummin bikineissä pelaa kuin vaikka hihattomassa topissa ja kantaa mukanaa hien kasteleman paiadan lisäpainoa ja kärsii hiertävästä hiekasta trikoiden alla.

ps. noista sukista. lentopallossa käytettiin ennen Suomessa aina lyhyitä sukkia, mutta kansainvälisesti on käytetty iät ja ajat pitkiä. nyt Suomessakin on ollut yleisessä käytössä pitkät sukat jo kymmenisen vuotta ja esimerkiksi Italiassa niin koripallossa, lentopallossa kuin muissakin pallopeleissä näkee vallan pitkiä sukkia. ehkä tuo on tulossa käsipalloon myös Suomessa? :)

Joanna Palmén
Rönsy

Kiitos Nora kommentista! Pääpointtini, tai yksi niistä, tässä hameasiassa on, että en kerta kaikkiaan ymmärrä, miten tuo käsipalloilijoiden "hame" on yhtään sen naisellisempi tai paremman näköinen kuin vastaavanlaiset sortsit. Miksi yksi lahje on automaattisesti enemmän "naisellisuutta" ja "glamouria" kuin kaksi lahjetta? En näe siihen mitään muuta syytä kuin että näin on joskus päätetty.

Tuo mainitsemasi käytännöllisyys voisi ohjata mielestäni ensisijaisesti urheilupukeutumista, esteettisyys sitten kyllä ihan hyvänä kakkosena. Itse en tosin urheillessani (enkä oikeastaan nykyään kuntoliikkuessanikaan) kauheasti pystynyt miettimään ulkonäköseikkoja, sillä hikoilen päästä niin tolkuttomasti, että näytän puolen tunnin jälkeen joka tapauksessa vaatteet päällä uimassa käyneeltä ja siis ihan kauhealta.

Niin, nuo sukat nimenomaan eivät näytä käsipallosukilta vaan joiltakin muilta pallopelisukilta. En kv käsiksessäkään muista nähneeni noita juuri koskaan, joten kyseessä täytyy joko olla aivan uunituore muoti, tai sitten tuo kuva on tosiaan repäisty jostain ihan muualta.

Always / Never

Nora, Totta, että on itsevarmempi olo kun on panostanut ulkonäköönsä sopivasti. Silloin pystyy varmaan suoritukseenkin keskittymään paremmin, kun ei tarvitse ajatella sitä, miltä näyttää. (Luulisin. En muista, koska kilpailin viimeksi 13-vuotiaana, enkä tuolloin kiekkokehässä juuri ollut kiinnostunut ulkonäöstäni. Eikä piirinmestaruuskisoissa ollut pelkoa kameroiden eteen joutumisesta, heh. :)) En tietenkään tarkoittanut, että kentälle pitäisi mennä tukka pesemättä ja likaisissa vaatteissa. :) Mutta olisi reilua, jos urheilija saisi itse päättää ulkonäöstään, eli valita itse laittaako hameen shortsien päälle vai ei. Kuulostaa hämmentävältä, kun ulkonäölliset seikat asetetaan käytännöllisyyden edelle, niin kuin tuossa sulkapallohamejuttussa. (Ihan hyvä, jos se peruttiin.)

Samaa mietin kuin Joannakin: mikä ylipäänsä tekee hameesta paremmannäköisen, glamourimman tai naisellisen, varsinkin, kun sen alla on ne yhä ne samat shortsit kuin ennen. Vähän epäloogista. :>

Nora
Noran world

Joanna ja Helinä,

olen samaa mieltä teidän kanssa, että urheilijan on itse saatava päättää miltä näyttää ja miten pukeutuu. Toki joissain lajeissa on rajoitettu pukeutumista ihan turvallisuuden takia, mutta ei mitkään lajiliitot tai komiteat voi asettaa sääntöjä sen mukaan, että miltä asu näyttää urheilussa.

Uskon silti, että on myös urheilijalle eduksi, että hän näyttää hyvältä, jotta sponsorit kiinostuvat ja haluavat omaksi edustajakseen. Ja joskus nuo isoimmat rahat maksavat sponsorit ovat myös päättämässä ei-urheilullisista asioista, kuten asuista. Silloin on minusta parasta noudattaa ohjeita/sääntöjä, jottei tee itselleen hallaa...

Tiesittekö muuten, että beach volleyssä on määrätty, että vain turnauksen teknisen johtajan luvalla saa pukea enemmän vaatetta kuin bikinit. Eli, jos tekninen johtaja näkee, että tarpeeksi lämmin bikinivarustukseen, niin sitten ei saa laittaa mitään lisää.

 

Joanna Palmén
Rönsy

En ole Nora yhtään eri mieltä hyvältä näyttämisestä! En vain tajua mitä tekemistä hameella on hyvältä näyttämisen kanssa, ainakin jos se on tuollainen käsittämätön käsipallohame eikä Stella McCartneyn luomus.

Ja se salibandyhame näytti suorastaan vaaralliselta. Jää vielä kiinni johonkin tuollainen liehuke. (Blogiystäväni Anderson saattaa ehkä tietää tästä jotain enemmän?)

Nora
Noran world

Joo, ei hame ole yhtäkuin hyvännäköinen, vaikka onkin naisellisempi.

En tiedä onko noiden palloiluhameiden takana montakin yritystä. Ehkä on jopa patentoitu. Ainakin säbässä ja lentiksessä nähdyt hameet ovat samalta valmistajalta.

Jos halutaan antaa naisurheilijoista naisellisempi kuva kuin he ovat, niin ei sitä mun mielestä tarvitse tehdä urheilutilanteessa. Kyllä urheilussa pitää olla vähän äijä, että on uskottava. (korostan, että tämä on tosiaan mun mielipide). Jos halutaan osoittaa, että naisurheilijat ovat naisia, niin tekee sen kuten Jelena Isinbajeva, illallisilla upeissa juhlamekoissa. Vaikka hänen mielestään naisen pitää olla nainen aina ja näyttää vielä hyvältä...

 

Joanna Palmén
Rönsy

Mä jankkaan, mutta onko hame itseisarvoisesti ja itsestäänselvästi naisellisempi? En ymmärrä miksi, esim tuo käsishame. Yksi lahje kahden sijaan, mikä on ero? Mikä tekee naisellisuuden?

Tässähän voisi tietysti nyt aloittaa syvällisen keskustelun siitä, mitä on naisellisuus, mutta uskon kyllä tietäväni, mitä suurin piirtein sillä tässä tarkoitat.

Ja tämä menee jo aivan off topic, mutta olen oikeastaan aina ihmetellyt, miksi naisille on hameet ja miehille on housut. Musta anatomia sanelisi asian toisin päin, kyllähän nainen, hmm, mahtuu paremmin housuihin ja miehillä olis varmaan vapaampi olo hameessa.

Mulla on tähän kyllä yksi miesvihamielinen selitys, joka liittyy aikaan ennen pikkuhousuja ja tasa-arvoa ja naisten ruumiillista itsemääräämisoikeutta. Sillä selittyisi se, miksi hame ja korkokengät (joissa on vaikea juosta) ovat "naisellisia". Mutta ei nyt vihapuhetta tänne. Hameet ja miehet ovat useimmiten kivoja.

Nora
Noran world

 Joanna,

Mun sisälukutaito on tänään näköjään hukassa. Sorry! :)
Ajattelin asiaa todellakin vain siltä kantilta, että hame on paremman näköinen kuin housut naisen päällä ja oletusarvoisesti, että nainen pukeutuessaan hameeseen on naisellisempi. Mun suppeaan mieleeni ei tänään ollenkaan mahtunut ajatus, että miksi tosiaan hame tekee naisesta naisellisemman.

Eihän alkuperäisesti miehelläkään ole ollut housuja. Eihän munkeilla ole housuja vaan kaavut, jotka on yhtä kuin hameet. Ja olen aivan samaa mieltä, että sinänsä ergonomisesti housut sopivat naisten jalkoihin paremmin kuin miesten. Kun arkea ajattelee, niin pienten tarpeiden hetkellä hame on kyllä käytännöllisempi naisilla ja miehillä housut sepaluksella.

Noniin, nyt harhauduttiin ihan muille urille. :) Ja kun palataan aiheeseen, niin onneksi kukaan ei tänään määrää mitä päälleni laitan, kun menen metsään ajamaan pyörällä, mutta en pese meikkejä kasvoilta ja olen ylpeä pinkeistä ajohanskoista ja -housuista, että ohikulkijat huomaavat minun olevan nainen. :)

Liikunnan iloa kaikille varusteista huolimatta ja niiden kanssa!

 

Joanna Palmén
Rönsy

Sinne myös!

PAnderson (Ei varmistettu)

Vau, te olitte täällä puhunu mun entisestä lempiaiheesta ja mää olin pelaamassa jalkapalloa Barcan sortseissa ja sukissa! Ne oli mielestäni mielettömän hyvännäköiset ja kasvattivat itseluottamustakin, koska tuntu ihan Xavilta, kunnes polvea alko juilimaan.

En kuullut Joanna, että hameen takia olis tullut loukkaantumisia, mutta PSS on nyttemmin silti vaihtanut vaatteensa.

Mää taidan olla enemmän femakko ku muut kommentoijat, koska mun mielestä käytännöllisyys (siihen lajiin) on ensisijaista ja hameen määrääminen on alistamista jos se määrätään vaan naisille. En oo myöskään koskaan yhdistäny itseluottamusta siihen, että näyttäisin suorituksessa naisena hyvältä (enkä oo takuulla näyttänytkään). En ehdi ajatella sukupuolta, koska ajattelen vain urheilua. Sen sijaan olen saanut itseluottamusta siitä, että oon harjotellu ja valmistautunu hyvin, ja että meidän joukkueella on viileä, yhtenäinen peliasu.

Mää tuun aina vähä surulliseksi tämmösestä keskustelusta. Että ollakseen mielenkiintoinen ja sponsoreille haluttava, naisen pitää keskittyä epäolennaiseen: olisit nainen vain meidän katseiden kohde etkä aktiivinen toimija, nainen sun taidot on sekundäärisiä kunhan paljas pinta vilkkuu. Jotenki limaista enemmänkin ku esteettistä.

Joanna Palmén
Rönsy

Jee, kiitos panoksestasi, luottolukija! Puhun nyt vaan omasta puolestani, mutta musta estetiikka tietyssä määrin kuuluu urheiluun. Eikä se ole välttämättä, tai toivottavasti, sidoksissa naiseuteen tai miehuuteen vaan on ihan vaan yleistä muskelia ja aah, taitavia, nopeita ja vahvoja ruumiita in action.

Niin ja sitten ne tennishameet on nättejä, omassa sarjassaan.

Ollaan varmaan sun kanssa ihan yhtä "esteettisen" punaisia ja hikisiä suorituksen aikana ja jälkeen ja samanmielisiä siitä, ettei nyt ihan hirveästi väliksi, mutta huomautan silti, että musta urheiluskenessä voi helpottavan vapaasti pyrkiä näyttämään "hyvältä" näyttämättä "naiselta". Eli se viileä yhtenäinen peliasu voi olla tosi hyvännäköinen vaikkei se ole hame tai pinkki tai pitsinen.

Joanna Palmén
Rönsy

Niin ja muuten, oli tuo kuva ihan aito. Nyt ne Metzin naiset ovat pelanneet ekan ottelunsa hamosissaan ja voittaneet, mistä fiksut ihmiset ovat pettämättömällä logiikalla päätelleet, että "hameessa voittaa". Täällä newssiä.

PAnderson (Ei varmistettu)

Luulen että ollaan aika samoilla linjoilla. Mulle urheilun estetiikka on ensisijaisesti suorituksessa ja oon samaa mieltä, että urheilussa voi olla erilainen, ei niin tiukasti sukupuolen stereotypioihin sidottu "hyvännäkösyys" mikä on vapauttavaa. Ainaki mulle henkilökohtaisesti koko toiminta on ollu vapauttavaa näköisyydestä huolimatta. Ehkä siinäkin on ero, että osallistuuko vai kattooko vaan.

Mää ehkä häivytän sukupuolisuutta ihan tietosestikki, koska oon ollu valmentaja ja nykyään ohjaan joogaa. Tuntus liian pervolta ajatella sukupuolisuutta tai seksuaalisuutta kun istuu ihmisen tavaran päällä auttaen häntä esim. ao. jooga-asennossa:

http://www.yoga-vidya.de/de/asana/schlafstellung.html

Tuli mieleen tuosta Metzistä, että eikö se häiritse miehiä, että hamenaiset on niin aggressiivisia? ;)

Joanna Palmén
Rönsy

Hieno kuva kerrassaan!

Eikö se häiritse miehiä, että naiset on niin aggressiivia...

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.