Romanttista?

Rönsy

Ruotsissa iltapäivälehdillä on alueelliset lööpit, ja niinpä jossain osissa Tukholmaa eilinen Expressenin lööppi oli tällainen:

Fadde Darwich on jonkun sortin julkkis, eli ei ehkä sentään ihan kuka vaan voi soittaa toimitukseen ja kysyä, että saanks mä hei teiän huomisen lööpin kosintaa varten.

Mutta asiaan. Onko tuo romanttista? Miksi aina ajatellaan, että suureelliset eleet ja tarkoituksellinen liioittelu on romanttista? Kuten kosinta jenkkiläisittäin jossain urheiluhallin valotaululla erätauon aikana, 100+ punaista ruusua, kynttilämeri pimeässä huoneessa, Titanic, plääh. "Romanttinen" on eniten väärinkäytetty suomen kielen sana.

Tuollaisten eleiden tarkoitus on näyttää, että katso, minä suoritan tämän rituaalin tai jonkun sen variaation ja sen pitäisi todistaa, että tykkään/välitän/rakastan. Mutta eivät rituaalit ravistele ja liikuta ainakaan minua. Paljon enemmän todistaa ja ravistelee, kun näen sen välittämisen ihan konkreettisissa, ei patsastelevissa, teoissa.

Romanttisinta mitä muistan: erittäin krapulaiselle ja edellisiltana huonosti käyttäytyneelle minulle sänkyyn oma-aloitteisesti kaupasta haetut aamiaiskarjalanpiirakat, joiden päälle oli aseteltu kurkkuviipaleet juuri niin kuin itse ne asettelen.

Nyt kun olen tässä näinkin suvaitsevaisesti määritellyt, että mikä on ja mikä ei ole romanttista, niin silti mielelläni kuulisin muitakin mielipiteitä. Mikä on romanttisinta mitä olette kohdanneet? Saa myös puolustaa lööppikosintaa ja punaisia ruusuja.

Kommentit

Tea (Ei varmistettu)

Joo yäks spektaakkelit. Megakosinnoista hirvein on ehkä tää: http://www.youtube.com/watch?v=eJWlavnM6b0

Luminosa

Romanttista on se, että tuntee toisen ja tietää, mistä toinen tykkää. Esimerkiksi juuri aamiaiset silloin, kun ei itse niitä kykene tekemään tai lempisiideri jääkaapissa. Kosintoihin toimii varmaan sama asia. Jos tuleva morsian tykkää spektaakkeleista, niin mikäs siinä. Jos taas kesken siivouksen kosiminen on parempi vaihtoehto, niin mikäs siinä.

Mielestäni tuo ylläoleva kosinta/häät oli itseasiassa aika söötti, vaikka vaikea kuvitella, että kukaan suomalainen tekisi mitään tuollaista. :)

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Katselin kesäpäivänä Metropolitan Museum of Artsin katolla, kun Central Parkin yllä liiteli pienkone, joka oikeasti tuprutti ilmoille tekstin "I love you xx, will you marry me?" Moni huokaili ihastuksesta ja taputti spontaanisti, minä tungin sormia kurkkuun. Suureellista: kyllä. Romanttista: ei.

Onna (Ei varmistettu)

Minä ilmoitin jotain vastaavaa kosintaa telkkarista katsoessamme entiselle avomiehelleni (nykyiselle aviomiehelleni), että rukkaset tulee jos järkkäät jonkun spektaakkelin polvistumisineen ravintolassa. Muutenkin "virallinen" kosinta on jotenkin kummallista, kun ollaan asuttu vuosia yhdessä. Siis miksi mies juuri pääsisi/joutuisi päättämään, milloin on sopiva aika mennä naimisiin? Me päätimme lopulta asian yhdessä, vaikkakin taisi olla niin, että juuri mies otti asian puheeksi.

Mutta romanttista: kerrostalon pihakeinuun jätetty luonnonkukkakimppu (+ viesti sisällä nukkuvalle, että sulle on jotain keinussa kun heräät), huvipyöräily kaatosateessa ja yhteinen lämmin suihku päälle, juokseminen suurkaupungin öisillä kaduilla kaatosateessa yhden sateenvarjon alla, pyrkiminen sisään kerrostalon kolmannessa kerroksessa asuvan luo heittelemällä lumipalloja ikkunaan (aika ennen kännyköitä...), taidolla ja antaumuksella väsätyt yllätysateriat tai kun koko yön kestäneiden juhlien kääntyessä aamuun toinen vie takaovelle ja sanoo haluavansa näyttää jotain (eli aamuauringon valossa uskottamattoman kauniina kimmeltävän kuuramaiseman). Pieniä tekoja, suuria muistoja.

Punavuoren insinööri

Mielestäni julkiset kosinnat, joissa esim. polvistutaan ravintolassa muiden ruokailijoiden edessä, ovat jollain tapaa ongelmallisia.  Asia on ihan OK, jos kosija voi olla 100 % varma, että kosittava varmasti haluaa naimisiin juuri hänen kanssaan (asiasta ollaan esim. keskusteltu aiemmin) ja nauttii osakseen saamasta huomiosta.

Muissa tapauksissa kyse on mielestäni tahallisesta/tahattomasta painostamisesta. Tekemällä kosinnasta julkisen spektaakkelin kosija asettaa kosittavalle jonkinasteisen paineen suostua kosintaan. Tänään esimerkiksi Kungsholmenin Lindan työkaverit ovat varmaankin kyselleet häneltä vain ja ainoastaan yhtä asiaa, ja jos Linda ei eilen jostain syystä olekaan suostunut Fadden kosintaan, työkaverit ovat varmaan tivanneet syytä kieltäytymiseen.

Miettikää kuinka hirveää olisi, jos esim. Tean postaaman videon naisen sijassa olisi oikeasti halunnut sanoa "Ei!".

Joanna Palmén
Rönsy

Nyt muuten vasta muistin olleeni kerran läsnä julkikosinnassa. Se oli aika kauheaa. Pikkujoulut, joissa isäntä halusi pitää puheen pienessä flänässä, ja sitten se kosi emäntää. Joka sanoi kyllä kyyneleet silmissä. Se oli kyllä ihan suunniteltu juttu ja olis voinu olla ihan suht sööttiä, mutta kun se isännän puhe ja julistus ei meinannu loppua millään, alkoholilla taisi olla osuutta asiaan, ja ne parikymmentä vierasta ei oikein jaksanu kuunnella enää.

Marjo
Saa olla

Haha, kiva löytää muita epäromanttisia naisia! Minusta kukkapuskat, sydänsuklaarasiat ja lässyttävät rakkausrunot ovat lähinnä teennäisiä ja saavat kiemurtelemaan vaivaantuneena. Mielestäni arjen pienet (tai suuremmat) teot ovat romanttista, kuten vaikka karkkipussin jakaminen tai aamupalan tekeminen.

Jemina
No Sex and the City

Samaa mieltä, spektaakkelit = yäk. Ja romantiikkaa on se, kun kumppani tekee aamulla kahvin valmiiksi ja tulee herättämään vasta kun se on jo kupissa.

Tea (Ei varmistettu)

Toisaalta yllätyskosinnat sopii tosi hyvin sellaiseen <a href="http://pervocracy.blogspot.com/2011/09/cosmocking-october-11.html" rel="nofollow">suosittuun</a> parisuhdekäsitykseen "a relationship is two people in madly passionate love who don't trust each other and don't talk to each other".

Hosuli
Hömppäblogi

Turhan suureellista on tuollainen minullekin. Liputan arkiromantiikan puolesta, kuten moni muukin kommentoija näyttää tekevän. Pienet huomionosoitukset ovat parhaita - esimerkiksi se, että ennen reissuun lähtöä leikkaa kotiin jäävälle ruisleivän juuri sellaisiksi ohuiksi paloiksi, joista tämä tykkää. Erätaukokosinnat on nou-nou.

Vierailija (Ei varmistettu)

siis mun romanttinen kokemus on "toin sulle juustohampurilaisen ku ajattelin et sulla on nälkä" se olisöpöö

Kommentoi