Thinsulate, tuo äidin paijaava käsi

Rönsy

Ei minun lapsuudessani mitään Thinsulatea ollut. Oli kahdet mummin ohuella langalla ja tiukalla silmukalla neulomat villalapaset päällekkäin. Ne kastuivat läpi, kun rakensi lumilinnaa, jättivät kosteita karvoja sormiin, tuoksuivat märältä villalta, kutittivat, tumppuuntuivat. Ja ennen pitkää sormet kylmettyivät. (Lapasten tunnearvoa ei tietenkään viisivuotiaana tajunnut.)

Enää eivät suomalaislasten sormet eivätkä korvat kylmety. Kaikissa kunnon talvihanskoissa ja pipoissa on nykyään Thinsulate-vuori. Joillakin on thinsua jopa kengissä.

Vuori tuntuu pehmeältä, sileän lempeältä ja lämpöiseltä. Kuin äidin paijaava käsi. Kun on Thinsulatea yllä, mikään paha ei pääse iholle.

Nimi tulee sanoista thin ja insulate, ohut ja eristää. Teippifirmana tuntemani 3M omistaa tuotemerkin. Materiaali tuli myyntiin 1979, mutta empiiristen havaintojeni mukaan levisi suomalaiskäsiin vasta hyvän matkaa 90-luvulla. 3M:n sivuilla (jotka ovat kansainväliselle brändille käsittämättömän kömpelöt ja kotikutoiset) kerrotaan siitä näin:

Thinsulate materiaalin ainutlaatuiset mikrokuidut ovat kymmenen kertaa ohuemmat kuin muiden tekokuituisten lämmöneristysmateriaalien kuidut. Tämä tarkoittaa, että ne keräävät tehokkaammin ilmaa ja ylläpitävät lämpöä. Samalla se tarkoittaa sitä, että samaan tilaan voidaan pakata suurempi määrä kuituja, jolloin ne palauttavat takaisin enemmän kehon omaa lämpöä.

Ja se lempeä kangas valmistetaan polyetyleenitereftalaatista eli PET-muovikuiduista (fleeceistä tuttu, mutta fleecejäkään ei ollut 80-luvulla) ja joskus myös polypropeenista, tuttavallisesti PP:stä.

Mummin lapaset valmistettiin lampaasta.

Orgaaninen kemia on mielenkiintoista, mutta vielä mielenkiintoisempaa on psykologisointi: Miten suomalaislasten talvikokemus ja suhde kylmään on muuttunut polyetyleenitereftalaatin myötä? Miten he muistelevat lumilinnan rakentamista tai koulumatkojen lumisotia myöhemmin elämässään? Miten se heijastuu heidän omien lastensa kasvatukseen?

Ja miten se vaikuttaa heidän isovanhempisuhteeseensa, että talvella suojaa ei tarjoakaan mummi vaan teippifirma?

(Kuva: outdoorclothing.uk.com)

Kommentit

Varma tieto (Ei varmistettu)

Moi! Kyllä tuollaisia hanskoja hankittiin meidän perheessä jo ihan 1990-luvun alussa, muistelisin :)

Joanna Palmén
Rönsy

Voi olla. Olin saattanut lopettaa lumisodat jo ihan 1990-luvun alussa..

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä olen syntynyt -81 ja muistan ala-asteella 80-90 lukujen taitteess että kaikissa (ostetuissa) hanskoissa luki thinsulate:) se oli de facto vähän niinkuin teflon paistinpannuissa.

Joanna Palmén
Rönsy

Ja muistelen, että se oli silloin aluksi vielä melko kallista. Nyt ei ole, eikä tartte enää laittaa sitä merkkiäkään. Ostin just H&M.stä halvat, huonosti koneneulotut tumput, mutta niissäkin on mukava teflon.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.