Urheilu ja TISSIT

Rönsy

Piti tehdä oikeita töitä, mutta sitten luin nettiuutisen jossa yhdistyivät urheilu ja tissit, inspiroiduin valtavasti ja nyt en pysty pidättelemään rönsyjäni. 

Uutisen mukaan joku turkkilainen mieskolumnisti oli huolissaan, että "urheilu tappaa naiseuden", kun olympialaisten naisurheilijat ovat niin lihaksikkaita, pienirintaisia ja leveähartiaisia että heitä ei erota miehistä. (Hesarin uutisen lopussa oli muuten esimerkillinen taustoitus: "Turkissa on 73 miljoonaa asukasta, heistä puolet on naisia." Journalistiopiskelijat, ottakaa mallia!)

Haahaahaa. En provosoidu. Ei lopu maailmasta miehet - eivätkä naiset - joiden mielestä "naiseus" on pehmeyttä, pyöreyttä, heikkoutta, korkokenkäkävelyä, tissejä ja persettä. Saman mielipiteen olisi voinut käydä hakemassa joltain naapurin penaltakin, ei tarttis edes mennä nettiin asti suuttumaan.

Mutta tissiasia ihan konkreettisesti kiinnostaa. Ja koska olen nainen, saan kirjoittaa siitä, lällällää maailman mieskolumnistit! 

Niin sitä olen aina miettinyt, että onko huippu-urheilijanaisten pienirintaisuus syy vai seuraus. Nyt tarkoitan siis ihan maailman huippua ja vain tiettyjä lajeja, joissa asialla on väliä. Koska onhan totta, että tissit eivät ole aerodynaamisesti naisvartalon parhaiten suunniteltu osa. 

Surkastuvatko rinnat tosi kovan harjoittelun myötä - ns. turkkilaismiehen teoreema - kaikilla ja huomattavasti, vai pääseekö huipulle lajeissa, joissa nopeus on tärkeää ja sekunnin sadasosat ratkaisevat, vain jos on luonnostaan pienirintainen eivätkä ulokkeet heilu hidastamassa?

(On varmaan synti julkaista tällainen teksti ilman kuvaa.)

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Musta tuntuu. että urheilijoissa on myös rintavampiakin, mutta ne tisut on vain survottu tosi tehokkaisiin liiveihin. Saan omista DD-kupin palleroistakin aika lituskat hyvillä liiveillä ja topilla jumppaan.

Joanna Palmén
Rönsy

No joo no voi olla. Jotenkin vaan kun katsoo vaikka nyt noita olympiasprinttereitä, niin ei ne näytä liiveillä litistetyiltä. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Eivätköhän (isot) tissit ole pääasiassa rasvaa jota huippu-urheilijoiden kropista löytynee niukasti. Eli vaikka geenit veisivät rintavaan suuntaan, ei kai ne kasva jos rasvaprosentti pysyy tarpeeksi alhaalla.

Toinen - kokolailla epäkorrekti - ajatus ovat mahdolliset doping-aineet ja niiden vaikutus naisurheilijoiden hormonitasapainoon. Jos doping-tilanne on lähelläkään tätä arviota http://www.sportti.com/uutinen.asp?CAT=4-5&ID=224335 niin kai sillä jotain merkitystä voi olla myös urheilijoiden ulkomuotoon.

Ja vikana sitten kirurgiset konstit. Jos haluaa huipulle ja tissit ovat tiellä, niin pääseehän niistä myös eroon. http://www.mtv3.fi/urheilu/tennis/uutiset.shtml/2009/07/913358/tenniskau....

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielikuva siitä, että joku XX-kuppinen juoksemassa radalla rintojen tyrmätessä kanssakilpailijat, on lievästi koominen. Tosin pitäähän ottaa huomioon, että jos rinnat ovat niin isot, että se haittaa harrastamista ja/tai uraa ihan fyysisesti, moniko tieten tahtoen haluaa jatkaa? Kyllä huippu-urheilussa pitää mennä myös itseensä oman fysiikkansa osalta, tosin veikkaan, että taitaa olla aika poikkeustapauksia lopettaa juuri rintojen kokonsa takia.

Joanna Palmén
Rönsy

Hyviä pointteja. Rasvaprossahomma tietty, mutta mietin just sitä että selittääkö se todella kaiken (vrt. kuntosalilla näkemäni rintavahkot syömishäiriöiset). Dopingkin kävi mielessä, mut en viitsiny latistaa tunnelmaa. Ja kirurgia, jeejee. Mitäpä ei nainen tekisi urheilumenestyksen eteen.

Joanna Palmén
Rönsy

Tosin pitäähän ottaa huomioon, että jos rinnat ovat niin isot, että se haittaa harrastamista ja/tai uraa ihan fyysisesti, moniko tieten tahtoen haluaa jatkaa?

Tämän mukaan siis kyseessä olisi syy (ts. menestyksen edellytys olisi pienirintaisuus).

Ai että miten mielenkiintoista urheilukeskustelua!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä hulluin plastiikkakirurginen operaatio urheilumenestyksen eteen ovat minusta (miespuolisten) sumopainijoiden silikoonipäät (esim http://gath.co.nz/bhalg/sumo-mainoumi/ ).

Sittemminhän tuo on kielletty.

Ja voisiko tuossa rasvaprosentissa vaikuttaa myös se, että huiput ovat varmaan alkaneet treenata viimeistään puberteetissa, elleivät jo ennen. Niinpä rasvaa ei ole koskaan päässyt rintakehään. Kuntosalin syömishäiriöiset taas voivat olla entisiä pullukoita, joiden rinnat ovat kasvaneet ennen dietin tiukentumista.

Mutta mutua siis tämä.

Joanna Palmén
Rönsy

Hyvä teoria tämäkin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiinnostava ja ajankohtainen aihe!

Ihan kun olisin jostakin lukenut, että rinnat tosiaan litistyy tosi kovan harjoittelun aikana, mutta "normalisoituvat" sitten kun huippu-urheilu-urakin päättyy?

Tosin siltikin epäilen, että alunperinkin pitää olla pienirintainen? Vai onko se vaan niin, että nykyisinhän se huipputreenikin alkaa jo ennen murrosikää, joten tissit eivät luontaisesti pääse sen kuluessa kehittymäänkään?

Voi kun joku tietäisi!

Erika_a (Ei varmistettu)

Disclaimer: en ole koskaan ollut ammattitason tai edes minkään puulaakitason urheilija.

Sen sijaan olen nainen, ja käynyt läpi kolme-neljä eri kuppikokoa 30 ikävuoteen mennessä. Teininä olin melko pienirintainen, mikä lienee osin seurausta siitä, että olin 14-18-vuotiaana laiha pituuteni nähden. Opiskelemaan mennessä sain sekä lihasta että ihan rasvaa kymmenisen kiloa lisää ja kuppikokokin suureni sen myötä. Kiinnostavaa tässä on, että kuppikoko suureni suhteessa enemmän kuin muut osat, ja olen nyt kolmikymppisenä alkanut näyttää selvästi mummoltani, joka oli pieni ja rintava. Nyt mulla on muutama ylimääräinenkin kilo, joista mielelläni hankkiutuisin eroon, ja epäilen, että suuri osa näistä kiloista on nimenomaan rinnoissa.

Oman kokemuksen perusteella sanoisin, että mulla rintavuus tuli esille nimenoman vasta sitten, kun sain lihasmassan lisäksi rasvaa, ja melko suurehko osa siitä rasvasta suunnisti nimenomaan rintoihin eikä vaikka takapuoleen. Lisäksi yksi kaverini sai suuret daisarit ehkäisypillerien käytön aloittamisen myötä, joten sitäkin mahdollisuutta ei voi täysin poissulkea. Itsellänikin rintavarustuksen koon kasvulla ja ehkäisyllä näyttää olevan ainakin jonkinlaista yhteyttä...

häkkilintu

Mikäli olisin mieskolumnisti, olisin enemmän huolissani siitä, miten huippu-urheilu tuhoaa miehisyyden. Painonnostajamiesten kohdalla tulee joskus miettineeksi mahtuuko sinne reisilihasten väliin oikeasti mitään. 

Ensimmäistä vierailijaa komppaan sen verta, että topakoilla urheiluliiveillä tekee ihmeitä, jopa F-kupille, jonka kanssa juokseminen on liiveistä huolimatta kidutusta.

Terkuin: Entinen kilpauimari

Vierailija (Ei varmistettu)

http://www.youtube.com/watch?v=Ag4C0MFRnmE&feature=g-u-u

Jenna Marbles videoikin tästä nimenomaisesta aiheesta (havainnollistaen pointtiaan kohdasta 4:20 eteenpäin). Ja omakin päätelmäni on, että tää ilmiö on litistävien liivien aikaansaannosta.

Shoegal (Ei varmistettu)

Ihan mahtavaa, että kirjoitat tästä! Mä oon miettinyt tuota rinta-asiaa myös olympialaisia katsoessa, nimenomaan tuosta syy vai seuraus -näkökulmasta :) Kun luulisi, että jos nyt on oikeasti rintavaa mallia "peruskroppamalliltaan", niin eikö siellä jotain olisi jäljellä, vaikka kroppa on kuinka timmi ja treenattu. Mietin vaan omaa periaatteessa tiimalasivartaloani vertailukohtana :) (= hieman turhankin paljon tuota rasvakerrosta päässyt tulemaan). Timmi ja treenattu en ole ihan lähivuosiin enää ollut, mutta siinäkin vaiheessa kun joskus nuorempana olin tosi hoikka ja urheilullisen lihaksikas, isot rinnat mulla aina vaan oli ja on edelleen. Tietty painonvaihtelu vaikuttaa, mutta tyylillä suuret - vielä suuremmat...

Tarkalleen ottaen olen miettinyt, miten varsinkin tiettyjen lajien urheilijanaisilla (esim. lyhyiden matkojen juoksijat, 7-ottelu...) on mun näkökulmasta tosi kauniit kropat, sellainen ihannevartalo, jonka haluaisin. Paitsi että niin pienirintainen en itse haluaisi olla :) Siis ihan tarkoitan nyt sitä omaa, minun itseni ihannevartaloa. Toivottavasti kukaan ei loukkaannu näistä mun perjantai-illan syvällisistä pohdinnoistani!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei liity blogitekstin otsikkoon tai keskusteluun ihan suoraan mutta halusinpa linkittää tämän Guardianin artikkelin muidenkin luettavaksi...

http://www.guardian.co.uk/sport/2012/aug/10/olympic-heroines-conquered-s...

Eliitti ja kärsijät (Ei varmistettu)

Naistennis vaikuttaa sopivan paremmin heteromiehen seurattavaksi

http://www.ocregister.com/articles/athletes-256872-prominent-halep.html?...

Eliitti ja kärsijät (Ei varmistettu)
Vierailija (Ei varmistettu)

no voi hoh hoh taas...
rinnat ovat (luulin että asia on laajassa tietoisuudessa) lähinnä rasvakudosta. Huippu-urheilijoiden rasvakudoksen määrä on tiedetysti melkoisen pieni joten myöskään rintoja ei silloin pahemmin löydy. (Toki myös tiukat urheilurintaliivit vaikuttavat "pienentävästi" litistäessään rintoja, mutta itse ajattelen "normiliivien" toimivan suurentavana tekijänä...) On poikkeuksia; naisia, joilla tuo vaikkapa sitten vähäinenkin rasva kertyy rintojen alueelle, mutta yleisempää on että es. reisiin tai pakaroihin. (Taas tuli sulut anteeksi kaikille mutta mainittakoon vielä että toisilla taas eivät rinnat kasva sitten millään vaikka lihoisikin...)
Että jos siitä tissin kohdalta ei sitä rasvaa löydy vaan ainoastaan lihasta niin silloin rinta on melkoisen lattana ja "epänaisellinen".
:)

Joanna Palmén
Rönsy

Hyvät linkit, E&K ja Jenna Marbles-vierailija! Suosittelen aiheesta kiinnostuneille.

morpheuz (Ei varmistettu)

Hyviä mielipiteitä ja asiaakin tullut esille. Täytyy muistaa kuitenkin, että me ihmiset ollaan yksilöitä. Emme vain korviemme välistä, mutta myös aineenvaihdunnaltamme ja elimistömme toiminnalta. Olisi varmasti mukava tietää asioita varmuudella, kun alkavat askarruttaa, mutta tosiasia lienee, ettei sellaista varmuutta ole.

Siksi kai osalla rinnat pienenee, kun keho muuten pienenee. Osalla rinnat saattavat pysyä jokseenkin samankokoisena, vaikka kuinka rehkisi. Osalla on laihoinakin jo isot rinnat. Jotenkin vain nykypäivänä huomio kiinnittyy kehoihin ja ulkoisiin ominaisuuksiin jopa siinä määrin, että niitä ollaan valmiita manipuloimaan tai korjaamaan kirurgisesti.

Miehenä itse olen samaa mieltä kuin häkkilintu. Huippu-urheilu, muotimaailma ja viihdeteollisuus muokkaavat ihmiskuvaa, ei ainoastaan mies- tai naiskuvaa. Kysyä voi ihan huoletta, mikä mies- ja naiskuvissa korostuvat sekä millaista mies- ja naiskuvaa ylläpidetään? Kuinka paljon huomiota kiinnitetään lopulta ulkoisiin tekijöihin ja paljonko puhutaan psyykkisistä/henkisistä ominaisuuksista?

Vierailija (Ei varmistettu)

Tässä aiheesta tai vähän sen vierestä aina yhtä hauskan Jenna Marblesin video: http://www.youtube.com/watch?v=Ag4C0MFRnmE&feature=g-all-u

Vierailija (Ei varmistettu)

Oho, anteeksi tuplalinkkaus, se olikin jo mainittu täällä! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.