Vain urheilusivuilla

Rönsy

Vilkaiskaa päivän Hesarin uutisetusivua. Sen pääjuttu käsittelee sitä, kuinka vaikeaa on päästä NHL:ään.

Vuonna 1987 syntyneiden suomalaisten ikäluokasta 2813 harrasti jääkiekkoa 15-vuotiaana. Heistä vain yksi pelaa tällä hetkellä lajin ykkössarjassa NHL:ssä, Boston Bruinsin maalivahti Tuukka Rask.

Tarkoittikohan tuo "vuonna 1987 syntyneiden suomalaisten ikäluokka" vuonna 1987 syntyneitä poikia?

Käänsin urheilusivuille ja yritin selvittää asiaa itse jutustakin, mutta ei selvinnyt. Siellä oli kyllä hieno ja muodikas infografiikka, jossa kuvattiin drop out-ilmiötä. (Tosin musta drop out-ilmiö ei edes ole se, että nuoret jossain vaiheessa jostakin syystä lopettavat lapsuuden urheiluharrastuksen, sehän on vain normaalia. Drop outtia on, jos lopettamisen syy on, että heidät vastoin tahtoaan pudotetaan ryhmästä tai joukkueesta eikä korvaavaa löydy.)

En nyt jaksa kitistä mistään naisjääkiekon arvostuksesta, mutta on se nyt helkkari jos tehdään infografiikkaa ja lehden pääuutista ja jää mainitsematta, että joko

a) verrataan poikien ja tyttöjen jääkiekkoharrastusmääriä siihen, kuinka monta poikaa pääsee ammattilaiseksi.

tai

b) puhutaan vuonna 1987 syntyneiden ikäluokasta ja tarkoitetaan puolta siitä ikäluokasta.

Vain urheilusivuilla. Tai no tässä tapauksessa kyllä ihan etusivulla.

Ei, graffan punaiset eivät ole tyttöjä vaan lopettaneita.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Tytöillä ei ole NHL:ä, joten hankala seurata tyttöjen pääsemistä sarjaan pelaamaan.

Miten tästäkin saa feminismin esiin?

Hosuli
Hömppäblogi

No huh huh. Tuosta vois jo vähän palautetta laittaa.

Joanna Palmén
Rönsy

Vierailija, se on selitetty tossa yllä.

Vierailija (Ei varmistettu)

naisten jääkiekko on eri laji kuin jääkiekko. siinä on eri säännötkin.

PAnderson (Ei varmistettu)

Eli Vierailija tarkoittaa sitä, että -87 ikäluokka = poikia kaikki. Sinä vuonna ei syntynyt yhtään tyttöä.

Musta drop out tarkoittaa sitä, että lopettaa (vrt. high school tai college dropout). Drop out -ilmiö taas tarkoittaa lopettamisen sosiologisointia :)

Hyvää uutta vuotta Joanna!

Joanna Palmén
Rönsy

Okei, rautalankaa sitä tarvitseville: Ihan tilastotieteen perusasioita. Ei voi ihmetellä, että "ohhoh kun näin suuresta massasta tyttöjä ja poikia pääsee NHL:ään vain yksi", kun ei ne tytöt sinne NHL:ään pääse kuitenkaan, eri laji,  jne. Se on tilastojen vääristelyä. Poistakaa ne tytöt alkujoukosta myös. Toisaalta voi olla, että tuossa HS:n valtavassa alkujoukossa on pelkästään jääkiekkoa pelaavat pojat. Mutta silloin pitäisi todellakin mainita, että käsitellään vuonna -87 syntyneitä jääkiekkoilijapoikia, ei kaikkia vuonna -87 syntyneitä jääkiekkoilijoita. Jos näin on, se on asiavirhe, ei mitään feminismiä.

Ja ei, ei ole olemassa lajijaottelua jonka mukaan jääkiekko ilman määreitä tarkoittaisi miesten jääkiekkoa, vaikka naisten ja miesten säännöt ovatkin erilaiset.

Joanna Palmén
Rönsy

Ja Anderson, voin olla väärässä tuossa drop out -asiassa, mutta sanalla on vähintäänkin imago-ongelma.

Hyvää uutta vuotta sullekin!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ehkäpä vierailijan pointti olikin se, että paskasta tilastosta tehdään juttu vasta, kun siihen saadaan liitettyä feminismi ja sopivasti se naisten sortaminen. Paskoja tilastoja on lehdet pullollaan, varmasti myös poikia sortaen (mutta esimerkiksi sattumoisin taas nousee se heikommaksi sukupuoleksi maalailtu), eikä se varsinaisesti ole uutinen, ettei toimittajat osaa niitä tehdä oikein. (Tilastograafien vääntämiseen pitäis lehtiin palkata ihan omat tyyppinsä asianmukasella koulutuksella.) Tai no, ehkä se sittenkin on uutinen kaikille, jotka eivät ole käyneet mitään tilastotieteen kurssia, jossa proffa asiaa isoon ääneen joka tunti esimerkkejä esitellen päivittelisi...

niin eikä tän jutun pointti varmaan edes ollutkaan se tilaston huonouden päivittely, eihän...

Joanna Palmén
Rönsy

Kyllä. "Sain liitettyä" paskan tilaston feminismiin.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.