Neljäs sivu: Terapian tarpeessa

Tiiviin alun jälkeen blogiin on tullut pieni tauko. Aloitin uuden työn neljä viikkoa sitten, ja se on vienyt aika paljon voimavarojani, joten en ole ehtinyt edes ajatella blogia. Nyt arki tuntuu hieman tasaantuneen, joten aikaa ja ajatuksia riittää myös muuhun kuin työhön, lapseen ja kotitöihin sekä muuhun vastaavaan ruuhkavuosirumbaan.

Kuva: Ruuhkavuosimuija

Sain eilen iloisia uutisia! Kela lähestyi minua kirjeellä ilmoittaen että voin aloittaa Kelan tukeman kuntoutuspsykoterapian  (www.kela.fi). Terapeuttini on kognitiivinen psykoterapeutti. Hänet etsin ennen viimeistä psykiatrin käyntiä ja kävin tutustumiskäynnillä, jonka jälkeen sovimme terapian aloituksesta. Kognitiivisessa psykoterapiassa (minduu.fi) tarkastellaan terapialle omia ajattelu- ja käyttäytymismalleja, ja pyritään kehittelemään uusia toimivampia toiminta- ja ajattelutapoja. Minulla on suuret odotukset terapian suhteen. Tällä hetkellä tunnen, että elämäni suurimmat ongelmat liittyvät siihen, miten koen eri tilanteet ja miten niissä toimin ja siihen, miten käsittelen tunteitani. Toivon, että terapiasta saisin tähän helpotusta, ettei elämästä tarvitsisi itse tehdä niin vaikeaa.

Kuten olen jo aiemmin kertonut, hakeuduin alun perin työterveyspsykologille viime syksynä työuupumusoireiden takia. Puhuin asiasta tällöin työkavereilleni, jotka rohkaisivat minua hakeutumaan työterveyteen. Myös äitini kanssa keskustelin asiasta ja äitini kannusti minua hakeutumaan psykologille. Tämä oli iso päätös, sillä se tuntui epäonnistumiselta, huolimatta siitä, että se ei ole. Psykologia tapasin viisi kertaa, ja tällöin kysyin itse psykologilta mahdollisuutta pitempään psykoterapiaan. Näin prosessi lähti pyörimään.

Terapiat ja mielen hyvinvointiin liittyvät asiat ovat olleet paljon julkisuudessa esillä viime aikoina. Erilaiset julkisuuden henkilöt ovat tulleet esiin mielenterveysongelmiensa kanssa. Olen ollut yllättänyt siitä, miten monet ihmiset ovat sosiaalisessa mediassa kertoneet Vastaamon tietovuodon yhteydessä aiemmista terapioistaan. Terapiasta ja mielen ongelmista onkin varmasti helpompi puhua nykyään kuin ennen saamatta hullun leimaa. Nähdään, että oikeastaan ihmiset, jotka hakeutuvat hoitamaan ongelmiaan, hoitavat terveyttään ja ihmissuhteitansa sekä tekevät investointeja omaan ja lähestensä hyvinvointiin. Mielen ammattilaiset kuten Maaret Kallio ja Emilia Kujala sekä monet muut ovat tuoneet ihanalla, asiallisella ja hyvällä tavalla esiin terapian ja oman mielen hoitamisen terveellisyyttä ja fiksuutta, ja samalla tehneet siitä aiempaa helposti lähestyttävämpää ja hyväksyttävämpää. Tällaisesta julkisuudesta välittyy kuva, että meidän jokaisen kansalaisvelvollisuutemme olisikin hoitaa mielenterveyttämme ammattilaisen avustuksella.

Näen itsekin oman terapiani investointina omaan hyvinvointiini, tulevaisuuteeni, terveyteeni, perheelleni puolisolleni, lapselleni, muille läheisille, ystäville ja työelämälle. Koen, että se on tässä hetkessä juuri oikea tapa lähteä availemaan oman elämäni solmuja ja hakemaan tyyneyttä elämääni. Koska kyse on Kelan tukemasta kuntoutusterapiasta, näen terapian myös työkyvyn ylläpitämisenä kokonaisvaltaisen toimintakyvyn turvaamisen kautta. On yhteiskunnallinen velvollisuuteni työntekijänä pyrkiä ylläpitämään työkykyäni, jotta jaksan työelämässä eläkeikään saakka. Jos kolmekymppisenä mieli prakaa töissä, on hyvä tarttua ongelmiin ajoissa ennen kuin ne menevät liian pitkälle tai on jo myöhäistä.

Tätä taustaa vasten on hankala ymmärtää, miksi en ole uskaltanut kertoa terapiasta muille kuin aivan lähimmille ihmisille elämässäni. Uudessa työpaikassa en ole kertonut kenellekään. Jotain häpeän ja pelkään, mutta mitä se on? En ole varmastikaan päässyt oman mieleni lukoista irti ja terapia näyttäytyy jollain (tunne)tasolla hulluutena ja tabuna, vaikka oikeasti järjellä ajatellen olen siitä ylpeä ja kiitollinen, ja tiedän että sekä minä, läheiseni että työnantajani ja yhteiskunta hyötyvät siitä.

Terapiaan pääsemistä ja terapeutin hankkimista ei ole todellakaan tehty helpoksi. Minulla on onneksi ollut kattavat työterveyspalvelut käytettävissäni, ja omat voimavarani ovat olleet riittävät. Prosessi on monivaiheinen, mutkikas sekä aikaa, vaivaa ja rahaa vaativa. Samalla kun olen iloinen omasta puolestani, olen pahoillani niiden kaikkien muiden ihmisten puolesta, joilla ei ole mahdollisuutta, voimavaroja tai rahaa hakeutua psykoterapiaan, vaikka tarvetta olisi. Koen, että tässä on yhteiskunnallinen eriarvoistumiskehitystä lisäävä epäkohta.

Kuva: Ruuhkavuosimuija

Olen terapiaan hakeutumisen lisäksi viime aikoina keskittynyt myös muuten mieleni hyvinvoinnin edistämiseen. Tulevan talven pimeys pelottaa ja koronatilanne ahdistaa. Olen nyt muun muassa kuunnellut Kimmo Takasen kirjaa Päästä irti – Vapaudu tunnelukoista, jota suosittelen kyllä kaikille. Haluan asemoida ajatuksiani eri tavalla ja oppia käsittelemään tunteitani paremmin. Uskon kuitenkin, että pelkkä itseapu ei riitä, joten terapia tulee varmasti tarpeeseen!

Hyvinvointi Oma elämä Mieli Terveys

Kolmas sivu: Uuden edessä

Ajattelin kirjoittaa työuupumuksesta. Ajattelin kirjoittaa siitä, miten Tampereen yliopiston työpsykologian dosentti Anne Mäkikangas kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että työuupumus ei välttämättä tarkoita sitä, että on väsynyt, ja miten tunnistin tästä itseni. (Olen kyllä väsynyt, mutta olen ajatellut sen olevan enemmänkin normaalia lapsiperheväsymystä, eikä se ole mikään määräävä olotila elämässäni kuin ihan ajoittain.) Ajattelin kirjoittaa omasta tilanteestani ja siitä, miten muitakin artikkelissa mainittuja tekijöitä tunnistan itsessäni ja elämässäni. Työuupumukseen liittyvät asiat ovat kuitenkin vielä liian tuoreita ja vaikeita aiheita käsitellä, joten kirjoitan niistä nyt vain pintapuolisesti.

Sain uuden työn reilu vuosi sitten. Minulla oli takana opinnot uuteen ammattiin, äitiysloma, pieni kesätyöpätkä ennen äitysvapaita sekä valmistumisen jälkeen lyhyt työjakso työpaikassa, jossa en kertakaikkiaan voinut kuvitella työskenteleväni pidempään, eri syistä johtuen. Koin epäonnistumista, vaikka en ajatellutkaan, että suurin vika olisi ollut itsessäni siinä, että koin pakottavaa tarvetta vaihtaa työpaikkaa. Tämä johtui monesta eri syystä. Seuraava työpaikkani ei ollut mikään unelmaduuni, mutta siinä oli monia hyviä asioita. Koin kuitenkin nopeasti suuria onnistumiseen ja suoriutumiseen liittyviä paineita, mutta samalla tiedostin koko ajan vahvemmin, että työ ei sovi minulle, vaikka työpaikassa ja työyhteisössä sinänsä viihdyin hyvin. Jo muutaman kuukauden päästä hakeuduin työterveyspsykologille. Täyttelin testejä, joiden mukaan en ollut masentunut mutta minulla oli lievän työuupumuksen oireita.

Psykologikäyntejä jatkoin työterveydessä, ja koin saavani niistä suuren avun. Tämä ei kuitenkaan poistanut sitä, että työ ei vain tuntunut sopivan minulle, vaikka aloin oppia sitä, ja koin työssäni suuria moraalisia ja arvoihin liittyviä ristiriitoja. En oppinut pitämään työstäni. Opin ehkä sietämään sitä, mutta samalla tiedostin, että en tee työtäni niin hyvin kuin haluaisin, ja koin tästä entistä suurempia paineita ja huonommuutta. Heräilin öisin miettimään työasioita, kuinka olen toiminut missäkin asiassa väärin tai huonosti.

Syysasteri. Kuva: Ruuhkavuosimuija

Tunsin ja tunnen edelleen olevani urallani hukassa kuin risupallo kylänraitilla vanhassa lännenelokuvassa. En ollut ollenkaan selvillä urani suunnasta tai edes seuraavasta askeleesta, enkä tiennyt mistä päästä olisin lähtenyt asiaa selvittämään. Suunnitelmani vaihtuivat päivittäin. Tiesin, että jotain pitäisi tapahtua, mutta en tiennyt mitä. Samaan aikaan työpaikassani oli tulossa suuria uudistuksia, joten vaikka katsoin koko ajan uusia työpaikkoja, en aktiivisesti etsinyt sellaista. Ajattelin, että pysyn työssäni ainakin muutosten yli. Samalla palkka alkoi nousta, lomia kertyä, aloin osata työtäni melko hyvin ja koin saavuttaneeni oman paikkani työyhteisössä. Ajattelin, jos löydän jonkun sellaisen työpaikan, joka tuntuisi juuri oikealta minulle, niin siihen hakisin, muuten nauttisin saavutetuista eduista. En ole valmis enää yhteenkään epäonnistumiseen lyhyen ajan sisällä.

Sitten eräänä päivänä kuulin vapaasta työpaikasta, jonka ajattelin heti sopivan minulle.  Se olisi kolmen kuukauden määräaikainen pesti, jonka pitäisi kyllä jatkua. Hain työpaikkaa ja sain sen. Hain virkavapaata, en saanut. Irtisanouduin, koska en nähnyt itselläni tulevaisuutta vanhassa työpaikassani. Kaikki tämä tapahtui alle viikossa. Aluksi hirvitti, mutta ratkaisuni tuntuu koko ajan oikeammalta. Uudessa työssä on sama palkka kuin nykyisessä työssäni. En usko että se on loppuelämän työpaikkani, mutta varmasti paremmin minulle sopiva. Uusi työ alkaa ensi viikolla. Tällä hetkellä tunteet ovat  hyvin ristiriitaisia, koska lähteminen mukavasta työyhteisöstä ja vakituisesta työstä tuntuu haikealta, ja pelkään uutta epäonnistumista. Onko tuttu paha parempi kuin uusi tuntematon? Jos ongelmani eivät johdukaan työstä vaan itsestäni? Jos en viihdykään uudessa työssä, mitä vikaa minussa on? Miksi en löydä itselleni sopivaa työtä? Pää on täynnä suuria kysymyksiä.

Syyshortensia. Kuva: Ruuhkavuosimuija

Toivon, että minun ei tarvitsisi enää kokea uupumusta. Onneksi tilanne ei kohdallani ole ehtinyt muodostua kovin pahaksi. Asiantuntijat sanovat, että työuupumus ei johdu työntekijästä vaan työpaikasta. Varmasti näin onkin, mutta miksi samassa työpaikassa osa uupuu ja osa ei? Uskon, että osa ihmisiä on alttiimpia uupumukselle. Tämä on yksi tekijä, miksi olen hakeutunut psykoterapiaan. Haluan tunnistaa itsessäni ne tekijät, jotka altistavat uupumukselle, ja haluan oppia muuttamaan ajattelu- ja käyttäytymismallejani sellaisiksi, että ne ennemmin ehkäisisivät kuin tukisivat uupumista.

Syksy on lempivuodenaikaani. Värit, melankolia, luopuminen ja käpertyminen vetoavat minuun. Elämässäni on aiemmin tapahtunut mukavia muutoksia syksyisin.Toivon tämänkin muutoksen olevan sellainen.

T. Ruuhkavuosimuija

PS. Blogi tuntuu alkavan kovin synkissä ja syvällisissä vesissä. Lupaan tuoda jatkossa mukaan myös kevyempiä aiheita!

Hyvinvointi Oma elämä Mieli Työ