Ja vielä pestoa leipään

pestoleipa.jpg

Piti keksiä vielä jotain mihin käyttää loput tiistaina tekemästäni pestosta ja leipähän siitä syntyi. Leivän leipominen on siitä ihanaa, että siinä voi kikkailla ja kokeilla melko rauhassa ja uunituore leipä maistuu lähes aina taivaalliselta… Tällä kertaa laatikosta arpoitui Pirkka 3-viljan sämpyläjauhoja ja vehnäleseitä. Niin ja siirappia.

Pestoleipä:

 5dl vettä

2 pussia kuivahiivaa

1 1/2 tl suolaa

1/2 dl siirappia

n. 12 dl 3-viljan sämpyläjauhoja

1 dl vehnäleseitä

1/2 dl oliiviöljyä

n. 1 dl pestoa

 

Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja lisää siihen ensin kuivahiiva ja sitten siirappi ja suola. Lisää jauhoja ja leseet vähän kerrallaan ja sekoita hyvin. Lisää öljy ja vielä vähän jauhoja.

Peitä taikina liinalla ja anna kohota noin 20minuuttia.

Jaa taikina kahteen osaan ja osat levyiksi, kuten leipoisit korvapuusteja. Levitä pesto levylle, kierrä levy rullaksi ja muotoile haluamasi mallinen leipä, esimerkiksi solmu tai kierre.

Kohota leipiä vielä liinan alla noin 40 minuuttia ja paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Voitele leipä niin halutessasi voisulalla paistamisen jälkeen.

 

P.S. Mulla oli ajatus sisustus/puuhastelublogista, mutta tämähän alkaa kääntymään ihan ruokablogiksi. Selitys lienee siinä, että kolmen lapsen äitinä ruokaa on pakko laittaa, sisustamisen ja sen sellaisen voi jättää vähän vähemmälle, jos ei ehdi… Kaikki hiihtolomaviikon projektit edelleen vaiheessa.

 

 

Koti Ruoka ja juoma

Ricotta-pesto pasta

dsc_0248.jpg

 

Sitten vielä sitä pastaa, johon edellisen postauksen pestoa käytin.

1 prk Ricotta-juustoa

n. puoli ruukullista tuoretta basilikaa

suolaa

2 rkl pestoa (itsetehtyä tai purkista, punaista tai vihreää, molemmat toimivat mielestäni)

suolaa ja pippuria maun mukaan

kesäkurpitsa

1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja paloiteltuna

300 g kirsikkatomaatteja

oliiviöljyä tai aurinkokuivattujen tomaattien öljyä.

250 g täysjyväpastaa

Silppua basilika, sekoita se ja pesto sekä mausteet Ricottaan. Pilko kesäkurpitsa ja halkaise tomaatit. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja paista pastan kiehuessa kesäkurpitsat, tomaatit ja aurinkokuivatut tomaatit oliiviöljyssä.

Kun pasta on kypsää, sekoita kaikki ainekset kulhossa ja tarjoile pian, lämmittämätön Ricotta-kastike jäähdyttää ruuan melko nopeasti.

Koti Ruoka ja juoma