Ajankohtainen arktinen

Samaan aikaan kun Greenpeacen aktivistit odottivat tuomiotaan vankilassa, Murmanskin satamaan ankkuroidussa entisessä ydinkäyttöisessä jäänmurtajassa oli - ja on yhä - esillä jo päättyneen Moskovan biennaalin oheisohjelmaa jatkava nykytaiteen näyttely Lenin: Icebreaker. Mukana on parikymmentä taiteilijaa Venäjältä, Itävallasta ja Ranskasta. Nykyään museoitu Lenin-jäänmurtaja, oman aikansa teknologian huipputuote, oli käytössä pohjoisella merialueella vuosina 1957-1989. Taiteilijoiden tehtävänantona oli peilata teoksissaan laivan historiaa ja sen merkitystä suhteessa nykypäivään unohtamatta aluksen esteettistä vaikuttavuutta.

Näyttelyssä on mukana moskovalainen taiteilija Leonid Tishkov, joka esitti toisen näyttelyn yhteydessä protestin Greenpeace-aktivistien vangitsemiselle kieltämällä teostensa esittelyn Wienin Albertina-museon näyttelyssä Dreaming Russia. Se esittelee (1.12. saakka) venäläistä nykytaidetta Gazprombank-kokoelmasta. Valokuvia Tishkovin sarjasta Private Moon (2003-2005) kuuluu tähän kokoelmaan. Venäläiseen energiayhtiökonserniin kuuluvan pankin haltuun Tishkovin teokset ovat päätyneet yksityiskokoelman kautta. Taiteilijan mukaan hänellä on edelleen oikeus päättää missä yhteydessä hänen teoksiaan esitellään.

Tishkov on käsitellyt teoksissaan arktisia aiheita, kuten valaanpyyntiä jo monia vuosia ja hänen protestinsa koski myös yleisemmin Gazpromin öljynporaustoimintaa arktisella alueella. Kiasmassa Leonid Tishkovin valokuvista ja lankakeristä koostunut installaatio Taivaista sukeltajat oli esillä vuonna 2007 ryhmänäyttelyssä Tarinankertojien aika.

Guido van der Werve, “Nummer Acht, Everything is going to be alright”, 2007, 16 mm HD, 10:10 min. Courtesy the Artist and Luhring Augustine, New York.

Arktinen on ajankohtaista myös Louisianan modernin taiteen museon näyttelyssä Arctic. Runsaan 20 taiteilijan voimin siinä käsitellään (2.2.2014 asti) arktiseen alueeseen sisältyviä “unelmia, kohtaloita, seikkailuja, kauneutta, pelkoa ja hengissä selviämistä”. Silmiinpistävää on se, että nimenomaan Tanskassa järjestettävässä näyttelyssä ei näy olevan mukana yhtään grönlantilaista tekijää. Ripaus Suomea on mukana hollantilaisen Guido van der Werven videoteoksessa, jossa esiintyy jo eläköitynyt jäänmurtaja Sampo.

Jari-Pekka Vanhala
Amanuenssi

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.