Antaa toistenkin ajatella

jaar_think_virtanen_lily.jpg

Taiteilija Alfredo Jaar Kiasmassa huhtikuussa 2014. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.

Alfredo Jaarin laajassa näyttelyssä Kiasmassa on mukana graafinen teos, joka koostuu kolmesta sanasta: OTHER PEOPLE THINK. Mustavalkoinen valotekstitaulu valmistui vuonna 2012, amerikkalaisen säveltäjän John Cagen syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Jaar on lainannut teoksensa sanat Cagen vuonna 1927 pitämästä puheesta. Tuolloin 15-vuotias losangelesilainen koulupoika John Milton Cage Jr. voitti nuorten puhujien kilpailun. Hollywood Bowlissa pidetty julkinen puhe käsitteli kriittisesti Yhdysvaltojen ja Latinalaisen Amerikan suhteita ja painotti erityisesti mielipiteen vapautta. Rohkean puheensa lopussa Cage ehdotti amerikkalaisille hiljaa olemista, jotta he kuulisivat, mitä toiset ihmiset ajattelevat.

Alfredo Jaar on monissa muissakin teoksissaan lainannut jo olemassa olevaa tekstiä tai kuvia. Hän tekee valitsemastaan aineistosta oman sovelluksensa, mutta säilyttää samalla alkuperäisen materiaalin toiseen aikaan ja paikkaan, poliittiseen tai kulttuuriseen kontekstiin liittyvän latauksen.  Jaarille sitaattien käyttö on usein myös kunnianosoitus, kuten Cagen tapauksessa. Kulttuurisia lainoja Jaar on soveltanut myös näyttelyn muissa valotekstiteoksissa, kuten Sadan vuoden yksinäisyys ja Kulttuuri = Pääoma.

Kiasman näyttelylle valittu nimi Tonight No Poetry Will Serve on puolestaan Jaarin omistus edesmenneelle amerikkalaiselle runoilijalle Adrienne Richille ja hänen vuonna 2007 kirjoittamalleen runolle. Runon perusajatuksena on sanojen kyvyttömyys kertoa ihmisen kauheimmista teoista toista ihmistä kohtaan. Näiden tekojen taustalla on usein juuri kuurous muiden esittämille mielipiteille.

Jari-Pekka Vanhala
Amanuenssi

kulttuuri suosittelen suosittelen uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *