Arktista arkkitehtuuria

Arktisten alueiden hyödyntämisen ollessa ajankohtainen uutisaihe, voi vilkaista mitä tapahtuu toisella napa-alueella, Antarktiksella. Sen haastaviin ilmasto-olosuhteisiin, ”maapallon Marsiin”, on rakennettu ja tullaan lähitulevaisuudessa rakentamaan lisää tutkimuskeskuksia. Niiden suunnittelussa täytyy ottaa huomioon voimakkaat tuulet ja paukkuvat pakkaset, lumi ja jää, energian tuotantotavat sekä myös itse rakentamiseen ja toimintaan liittyvä logistiikka. Mahtaisiko Suomesta löytyä jäänmurtamisen ohella myös arktisten alueiden arkkitehtuuriosaamista?

Kätevältä ratkaisulta vaikuttaa suurta lelua muistuttava, värikkäistä moduleista koostuva “Antarctic Survey’s Halley VI”. Brittien tutkimusasema aloitti toimintansa virallisesti helmikuussa 2013. Siniset modulit kätkevät sisäänsä laboratorioita, punainen moduli yhteisiä tiloja, kuten ruokala, kuntosali ja baari. Keskukseen mahtuu kerralla enimmillään 52 tutkijaa. Jaloille, suksien päälle nostetun rakenteen on tarkoitus vähentää herkkään ympäristöön kohdistuvia vaikutuksia ja sen on helposti myös siirrettävissä paikasta toiseen.

Ekologiset tekijät on otettu huomioon tanskalaisten utopistisessa hankkeessa ”Iceberg Living Station”, jota on ehdottanut arkkitehti David Garcia. Rakennelma on suunniteltu kaiverrettavaksi jäävuoren uumeniin. Se tulee arviolta 7-10 vuoden aikana sulamaan ja katomaan luonnonmukaisesti. Mitään ulkoapäin tuotuja materiaaleja ei rakentamiseen tarvita. Energia on suunniteltu tuotettavaksi tuuli- ja aurinkovoimalla.

Myös alumiini, teräs ja lasi, nuo aikamme arkkitehtuurin materiaalit ovat löytäneet tiensä etelämantereelle. Modernia, ylellistä yksityishuvilaa muistuttaa intialaisten kolmas, vuonna 2012 avattu arktinen tutkimusasema ”Bharati”. Saksalaisten suunnittelema rakennus koostuu 134 alumiinikontista, eli se voidaan helposti myös purkaa osiin ja kuljettaa muualle.

Arktista arkkitehtuuria esitellään paraikaa näyttelyssä Ice Lab: New Architecture and Science in Antarctica. Se on esillä Manchesterissa (MOSI - Museum of Science & Industry) 6.1.2014 saakka. Mukana on mm. pienoismalleja, piirustuksia, valokuvia, elokuvia ja arkkitehtien inspiraation lähteitä. Näyttelyyn liittyvä kirja on myös ladattavissa netistä ebook-muodossa.

Jari-Pekka Vanhala
Amanuenssi

Kommentoi