Autoilun taide

Indonesialaisen taiteilijan Ichwan Noorin teos Beetle Sphere (2013) näyttää mallia miten vuoden 1953 mallia oleva Volkswagen taipuu palloksi.

Halkaisijaltaan 180 cm kokoinen teos oli esillä toukokuussa Hong Kongissa järjestetyillä taidemessuilla. Se on oiva lisä pitkään sarjaan nykytaiteen teoksia, joiden materiaalina on auto ja erityisesti volkkari. Toinen VW-klassikko, Kleinbus, on päätynyt taiteilijan kynsiin itävaltalaisen Erwin Wurmin teoksessa Telekintetically bent VW-Van (2006). Tällä autolla (ympyrää) ajaminen voisi olla mielenkiintoinen kokemus?

Meksikolainen Damian Ortega käsitteli kuplavolkkaria teoksessaan Cosmic Thing (2002) havainnollisemmin ripustamalla se osiinsa purettuna gallerian katosta roikkumaan. Yleisöystävällisemmän version samasta aiheesta toteutti thaimaalainen Surasi Kusolwong Ars-näyttelyssä Kiasmassa vuonna 2001: ylösalaisin ripustettuun Emotional Machine (VW) –teokseen kun pääsi sisälle istumaan. Samainen kupla on sittemmin kiertänyt useissa näyttelyissä eri puolilla maailmaa. Pari vuotta sitten nykytaiteen autoista ja autoilukulttuurista järjestettiin oma näyttelynsäkin, Car Culture Saksan Karlsruhessa, ks.

http://www.youtube.com/watch?v=stxqiAUF_Ok

Elokuun alussa Kiasman URB-festivaaleilla voi autona olemiseen perehtyä itse Toisissa tiloissa –työryhmän esityksessä Parkkitalo. Sen tarkoituksena on saada aikamme tyypillinen olento – autohenkilö – esiin sen omin ehdoin ja kertomaan meille viisaus jota se kuljettaa mukanaan. Interaktiiviset esitykset järjestetään 2., 3. ja 4. elokuuta.

Jari-Pekka Vanhala

Kommentoi