Etsitään partaisia miehiä

Videolla mies soutaa kallioiseen saareen. Rannalla häntä odottaa jylhä joukko. Kaikilla on parta ja villapaita. He ovat Nötön spartalaisten miesten partainen yhteisö, johon soutaja on liittymässä. Vaihdetaan ensimmäinen tervehdys: "Ugh."

Soutaja on taiteilija Oliver Kochta-Kalleinen, ja tämä on tulevaisuudenvisio Turun saaristosta. Sen mukaan saaristo on 2100-luvulla maailman ainoa paikka, jossa on elämäntyylien monimuotoisuutta. Muu maailma on muuttunut yhdenmukaistetuksi tehoyhteiskunnaksi.

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen sekä Henrik Andersson: Archipelago Science Fiction, 2011. Kuva: Henrik Andersson. 

Jokaisella saarella eletään omanlaistaan elämää. Spartalaisen miehen vaimo on määrätty Högskärin uusskientologien joukkoon, kun taas heidän lapsensa on kelpuutettu Root-svenska-reformisaarelle. Tekoäly tietää ihmistä paremmin, mitä tämä haluaa ja missä yhteisössä hänen tulisi elää.

Tapahtumat ovat Tellervo Kalleisen, Oliver Kochta-Kalleisen ja ruotsalaisen elokuvantekijän Henrik Anderssonin teoksesta Archipelago Science Fiction. Sen neljän lyhytelokuvan tekoon osallistui kaikkiaan yli 120 Turun saariston asukasta. 

Taiteilijat selvittivät paikallisten toiveita ja pelkoja tulevaisuudesta lomakekyselyllä ja haastatteluilla. Sitten järjestettiin työpajat Utössä, Houtskarissa ja Korppoossa. Niissä syntyneiden tarinoiden pohjalta taiteilijat rakensivat neljä lyhytelokuvaa, joissa paikalliset asukkaat näyttelivät. 

Elokuvat näyttävät neljä erilaista tulevaisuudenkuvaa Turun saaristosta. Joukosta löytyy myös eliittieläkeläisten paratiisi, jossa elämä tuntuu jatkuvan loputtomiin ja vanhuudesta ja kuolemasta tulee vapaaehtoista.

Työtapa on Kalleiselle ja Kochta-Kalleiselle tyypillinen: lähtökohtana ovat vapaaehtoisten ihmisten kokemukset ja tarinat.

Parin teoksista tunnetuin on Valituskuoro, jossa ihmiset pääsevät laulamaan tyytymättömyytensä aiheista. Kuoroja on koottu jo pitkälti toistasataa kymmenissä eri maissa, sillä taiteilijat ovat antaneet konseptinsa myös halukkaiden omatoimiseen käyttöön. "Luotamme ihmisiin", Kochta-Kalleinen sanoo. "Heidän tarinansa ovat mielenkiintoisia."

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen Kiasmassa. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.
Wikimedia Commons CC-BY-SA 3.0

Archipelago Science Fiction on esillä Ars Fennica -ehdokkaiden yhteisnäyttelyssä Kiasmassa. Kalleinen ja Kochta-Kalleinen tuovat sinne myös toisen teoksen, joka on tehty yhdessä vapaaehtoisten kanssa. People in White -video paneutuu entisten mielenterveyspotilaiden tarinoihin ja niiden kautta potilaan ja lääkärin suhteeseen.

Oliver Kochta-Kalleinen sanoo, että luottamuksen rakentaminen ja yhteisöihin sisälle pääseminen vaatii aikaa. Taiteilijat eivät yritä suostutella ketään mukaan, vaan ihmiset tulevat omista syistään.

"Partaisia miehiäkin etsittiin ilmoituksilla: Bearded Men Wanted.” Jotkut jopa kasvattivat parran päästäkseen mukaan. 

 

Lue lisää Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen teoksista 
Ars Fennica 2014 -ehdokkaiden yhteisnäyttely Kiasmassa 7.2.–20.4.2014.

Tämä on Ars Fennica -ehdokkaita esittelevän blogisarjan osa 3/5.

Sarjan aiemmat osat
1/5: IC-98
2/5: Riitta Ikonen

 

Kommentit

SannaH

Tässä muuten mainio kooste maailman Valituskuoroista:

Kommentoi