Heimojuttuja

404843_10151342089373687_228923744_n.jpg

Kiasma ja School of Activism julkistivat ystävänpäivänä uuden yhteisöllisen projektin, Heimon. Tämä taiteen ja kansalaisaktivismin rakkauslapsi on foorumi, jota rakennetaan nuorille ja nuorille aikuisille valtakunnallisesti, yhdessä heidän kanssaan. Jotta tämä kuvaus ei jäisi sanahelinän tasolle, kerron miten nuoret pääsevät suoraan vaikuttamaan hankkeeseen.

Heimon nettisivuilla voi 4.3. lähtien jättää työryhmälle ehdotuksen siitä, mikä asia omassa elinympäristössä kaipaisi kehittelyä, korjausta tai muutosta. Toiveita vastaanotetaan kahden kuukauden ajan. Kaikki ehdotukset käsitellään huolella ja 6-10 mahdollisimman erilaista, eri puolilta Suomea saapunutta toivetta aiotaan toteuttaa vielä tämän vuoden aikana. Hienointa olisi, jos saavutetut asiat jäisivät elämään myös vuoden jälkeen.

Heimosta ei haluta ylhäältä päin ”nuorille tehtyä” hanketta, jossa nuoret itse loistavat poissaolollaan. Eikä pohtia, että mikä meni vikaan kun me tehtiin niin hyviä juttuja… Tämän vuoksi mitään ei käsikirjoiteta valmiiksi, vaan projekti lähtee etenemään vasta nuorilta tulevien ehdotusten perusteella.

heimojulkkarit-veeranuoria_small.jpg

Bloggarit Torniosta ja Raumalta starttaamassa Heimoa. Kuva: Helka Heinonen

Suunnittelutyön vaiheita on kommentoinut vuoden alusta saakka kuudentoista eri puolilta Suomea mukaan kutsutun nuoren virtuaalijengi. He ovat päässeet esittämään mielipiteitä muun muassa projektin nimestä ja visuaalisesta ilmeestä. Kommentteja on pyydetty välillä jopa samaan aikaan kun työryhmä on Kiasman päässä istunut tekemässä päätöksiä. Joihinkin asioihin raati on vaikuttanut selkeästi vain olemalla hiljaa 😉

Osallistuminen pyritään tekemään helpoksi. Yksinkertaisin tapa on Heimon Facebook-sivusta tykkääminen. Seinällä saa vapaasti kommentoida toimintaa, osallistua keskusteluun kansalaisaktivismista ja kysyjille pyritään vastaamaan nopeasti.

jutustelua3_small.jpg

Kuva: Helka Heinonen

Heimo rohkaisee kohtaamaan maailman ennakkoluulottomasti. Sen kautta pyritään luomaan vaikka tapahtumia ja kulttuuritekoja, ei niinkään staattisia taideobjekteja. Ihmisiä halutaan kannustaa ruohonjuuritason kansalaisaktivismiin ja tukea myös marginaali-ilmiöitä. Vaikka projekti julkistettiin Voiton päivänä, sitä ei tehdä vain nuorille menestyjille.

Veera Jalava
tuottaja

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *