Heittäydy abstraktiksi

Taiteilija Tiina Mielosen luotsaamalla Maalattu mielikuva -intensiivimaalauskurssilla arkisista postikorttimaisemista tulee abstrakteja ja intiimejä kuvia ja tunnelmia.

Tiina Mielonen on yksi Kiasmassa ensi viikolla aukeavan Kimpassa-näyttelyn taiteilijoista. Hänen töissään esiintyy usein kirkkaan värisiä maisemia, joista henkilöt on riisuttu pois. Pääosassa ovat värit ja muodot. Maalausten luonnosmaisuus antaa vaikutelman, että työt olisivat syntyneet hetken mielijohteesta. Tämä tehokeino saa maalaamisen näyttämään helpolta  –  mitä se onkin, jos antaa itsensä heittäytyä.

Tiina opastaa, miten ja missä suhteessa värejä sekoitetaan keskenään.

Viidennessä kerroksessa sijaitsevalla Pajalla tunnelma on kaikin puolin inspiroiva. Luonnonvalo tulvii sisälle suurista ikkunaruuduista. Hyllyillä ja pöydillä komeilevat pitkät rivit purkkeja ja putkiloita, jotka kätkevät sisälleen toinen toistaan houkuttelevimpia värejä.  Maalauksiin haetaan inspiraatiota postikorttien ja valokuvakirjojen kuvista, joita löytyy eri aihepiireistä. Myös itse tuodun postikortin avulla voi virittäytyä tunnelmaan. Maalauspohjana käytetään mdf-levyjä.

Kurssille osallistuminen ei edellytä aikaisempaa maalauskokemusta tai harrastuneisuutta. Tiina Mielosen ohjauksessa yllätyn ilmaisun helppoudesta. Tekeminen tuntuu hauskalta, kun ei tarvitse saavuttaa yhdennäköisyyttä värien eikä muodon suhteen.  Tämähän on suorastaan vapauttavaa! Kun luopuu turhasta itsekritiikistä ja on armelias omille pensselinvedoilleen, oman kädenjäljen näkeminen ihastuttaa. Taiteen tekemisessä on myös jotain hyvin rauhoittavaa. Tarjoutuu tilaisuus unohtaa arkiset asiat ja olla hetken omien mielikuviensa maalari.


Maalattu mielikuva -kursseja järjestetään Kiasmassa 21.-22.5. ja 4.-5.6. Ilmoittaudu mukaan.

Teksti: Anni Honkaharju

Kommentoi