Historian paino

Mitä historia painaa? Sen havainnollistaa konkreettisesti saksalainen taiteilija Christian Jankowski uudella videollaan, jossa ammattipainijat nostelevat puolalaisia monumentteja. Varsovassa sijaitsevat muistomerkit liittyvät luonnollisesti Puolan raskaansarjan historiaan. Lihasvoimia vaativa teko muistuttaa siitä, että historiassa tapahtuu ratkaisevia muutoksia vain silloin, kun yhdessä otamme asiat omiin käsiin.

Monumentit ovat arvossaan ja osa yhteistä muistiamme. Teoksen toteuttamiseen tarvittiin pitkällinen paperisota eri viranomaisten kanssa pormestarista ja museovirastoista veteraanijärjestöihin asti.

Videolla nostotapahtumia tai niiden yrityksiä (kaikkia ei saatu ilmaan) selostaa ammattimainen urheilureportteri, joka lisää juontoihinsa faktoja patsaista ja niiden tekijöistä: urheilu, taide ja historia toimivat hyvässä yhteistyössä.

Mitäköhän monumenttia Suomessa jaksaisi nostaa?

Näyttely "Christian Jankowski - Heavy-weight History" on esillä Varsovassa (Centre for Contemporary Art, Ujazdowski Castle) 7.6.-25.8.2013.

Kuva: Puolalaisen poliitikon Roman Dmowskin (1864-1939) muistomerkki nousi ilmaan. ©Christian Jankowski / Foto: Szymon Roginski

Kommentoi