Huippupienoismallit

Pienoismallien rakentelu kuulunee vähitellen katoavaan kansanperinteeseen, mutta vielä omaan lapsuuteeni pienoismallailu kuului oleellisesti. Koottavien parissa rakentamisvaihe oli tietenkin parasta, sillä lopputulos oli usein varsin liimatuhruinen ja siirtokuvatkin saattoivat olla vähän vinossa.

Lapsuusajan tunnelmiin vie vahvasti myös Tuomas Aleksander Laitisen ja Tatu Tuomisen teossarja Museum of Oblivion I-IV. Kyseessä on pienoismallirakentamiseen perustuva teoskokonaisuus, joka on mielestäni Tosi kyseessä -näyttelyn mielenkiintoisimpia kohteita. Nämä pienoismallit eivät ole vain yksittäisiä objekteja, vaan laajempia maisemallisia dioraamoja.

Tarkasti rajatut näkymät perustuvat uutisiin ja uutiskuviin: Tulkintani mukaan kyseessä ovat esimerkiksi New Orleansin tulvat ja Tšernobylin ydinkatastrofi. Teoksissa on niiden realismiin pyrkivän ilmaisun ja uutistaustan kautta tosi kyseessä, mutta lisäksi sekaan on ujutettu jippo jos toinenkin. Tulva-alueella harrastetaan letkeästi vesihiihtoa ja hylättyjen kerrostalojen keskellä marssii koululaisryhmä keltaisissa liiveissään.

Näiden vinksahtaneiden pienoismallimaailmojen muotokieli ja sisältö aiheuttavat katsojassaan hilpeän ristiriitaisia mielenliikkeitä. Vastaavanlaisia malleja on totuttu näkemään esimerkiksi uusia rakennushankkeita esiteltäessä, jolloin kuvauksen kohteena on pikemminkin utooppinen visio tulevista maankäyttösuunnitelmista.

Galleriakuva: VTM/KKA, Petri Virtanen
Lähikuvat: Tuomas Aleksander Laitinen & Tatu Tuominen

Kommentoi