Istu taiteilijan sohvalle

 


Kiasman toiseen kerrokseen on saapunut ruskea nahkasohva ja matto. Tänään perjantaina kello viisi sohvalle istuu sen omistaja, taiteilija Dzamil Kamanger. Viereinen paikka on varattu sinulle!

Dzamil Kamanger on yksi juuri avautuneen Tosi kyseessä -näyttelyn taiteilijoista. Hänen teoksensa ovat helmikudontatöitä, jotka esittävät virallisia dokumentteja: passeja, viisumeja ja oleskelulupia. Tuhansista lasihelmistä tehdyt matkustusasiakirjat muistuttavat pieniä lentäviä mattoja.

Kamanger on syntynyt Iranissa ja asunut Suomessa vuodesta 1994. Kudontataidon hän on oppinut siskoltaan. Myös teosten aiheet tulevat omasta elämästä: kurditaustainen Kamanger on ollut vuosia poliittisena vankina ja joutunut pakenemaan Iranista ilman passia.

Dzamil Kamanger työskentelee Kiasmassa seuraavan viikon aikana päivittäin. Taiteilijan sohvalle saa istua seuraamaan taideviisumien tekoa tai kokeilemaan, miten helmikudonta sujuu itseltä.

Dzamil Kamanger: Suomen viisumi, 2012. Kuva: VTM/KKA, Petri Virtanen.

Tänään klo 17 alkaen Kiasmassa vietetään ilmaisiltaa, ja tarjolla on myös muuta ohjelmaa: avoimessa työpajassa otetaan hulvattomia ryhmäkuvia, yleisöopastuksella tutustutaan näyttelyihin, ja Hans Rosenströmin ääniteosta pääsee kuuntelemaan Kiasman kulissien takana tutkijakirjastossa.

Dzamil Kamangerin työskentelyajat Kiasmassa:

pe 2.11. klo 17-20
la 3.11. klo 12-15
su 4.11. klo 12-15
ti 6.11. klo 13-15
ke 7.11.  klo 13-15
to 8.11. klo 13-15

Kommentit

SannaH

Seurasin Dzamilin työskentelyä eilen ja kokeilin helmikudontaa itsekin. Suosittelen! Työn alla olevat teokset eivät olleetkaan viisumeja vaan jotain karumpaa: Dzamil kutoo nyt helmistä rasistisia solvauksia, joita hän on kuullut kaduilla, metrossa ja ravintoloissa vuosien saatossa.

Kommentoi