Jonas Mekas reaaliajassa

Avantgarde-elokuvan legenda Jonas Mekas toteutti vuonna 2007 videoelokuvan vuoden jokaisena päivänä. 365 Day Project –hankkeeseen ei tosin tarvinnut palkata näyttelijöitä eikä rakentaa lavasteita, käsikirjoituksesta puhumattakaan. Mekas teki elokuvansa omaan taattuun tyyliinsä, vapaalla kädellä, sillä hetkellä ympärillä olevaa ja kiinnostavaa kuvaten.

Kyseisenä vuonna Jonas Mekas oli käymässä myös Suomessa, Tampereen elokuvajuhlien kutsumana. Maaliskuussa kuvattuihin päiväkirjaelokuviin sisältyy mm. Helsingin yössä kuvattu, runsaan neljän minuutin jakso, jossa baarimikko valmistaa kaukaisille vierailleen suomalaiskansallisen juomasekoituksen. Samalla viikolla Mekas seurueineen näyttää virallisen ohjelman ohessa nauttineen talvesta heittelemällä lumipalloja, saunomalla ja pulahtamalla hyiseen avantoon – ”Crazy, but all Finns do it”, hän tietää kertoa.

Pian Jonas Mekas on täällä taas. 90-vuotias elokuvantekijä ja runoilija saapuu Helsinkiin Pietarista, jossa hän on mukana Eremitaasissa avattavassa Fluxus-taiteen näyttelyssä. Tule tapaamaan Mekasia reaaliajassa tiistaina 24.9. klo 15 Kiasma-teatteriin. Silloin hän keskustelee elämästään ja elokuvistaan ohjaaja Mika Taanilan kanssa. Englanninkieliseen tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Sitä ennen voi Jonas Mekasin varhaisempiin kuvauksiin perehtyä Kiasman neljännessä kerroksessa, jossa esitetään (29. syyskuuta asti) neljän elokuvan sarjaa The Sixties Quartet.

Jari-Pekka Vanhala
amanuenssi

Kuva: Liz Wendelbo © Jonas Mekas

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.