Jossittelun taidetta

Kiasman paikalla voisi olla tämännäköinen nykytaiteen museo. Jos Steven Hollin ehdotus Chiasma ei olisi voittanut arkkitehtuurikilpailua vuonna 1993. Ja jos sen sijaan olisi päätetty toteuttaa toiseksi tullut ehdotus, japanilaisen Kazuo Shinoharan suunnitelma STAGES.

Vaihtoehtoisen museon pronssinen pienoismalli on parhaillaan esillä Kiasman Camouflage-näyttelyssä. Malli on osa Åbäke-suunnittelijaryhmän ja taiteilija Nene Tsuboin käynnistämää Unbuilt Helsinki -projektia. Siinä joukko arkkitehtuurin ammattilaisia ja opiskelijoita, taiteilijoita, tutkijoita ja muita osaajia on perehtynyt Helsingissä järjestettyihin arkkitehtuurikilpailuihin ja niissä vaille voittoa jääneisiin ehdotuksiin.

Jos STAGES-museo olisi toteutettu, nykytaiteen museon vatsan ali voisi katsella Postitalolta Mannerheimintielle. Rakennuksen rungon alla olisi myös talon erikoisin yksityiskohta, pitkä sylinterinmuotoinen näyttelytila. Minkähänlaisia näyttelyitä putkessa voisi järjestää?

Unbuilt Helsinki tarjoaa vision tästäkin: Kuraattori Jonas Žakaitis on suunnitellut STAGES-museoon näyttelyn nimeltä A Motherboard. Näyttely ei jää mielikuvituksen asteelle, vaan siihen voi astua sisään SIC-galleriassa Jätkäsaaressa 20.6.–22.7.2012.

Unbuilt Helsinki -projektin hedelmiä voi hämmästellä tällä hetkellä myös Stockmannin näyteikkunassa, jossa esitellään vaihtoehtoinen Stockmann.

Kuva: Valtion taidemuseo / Kuvataiteen keskusarkisto / Petri Virtanen.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.