Jouluisimmat taideteokset – top 3

 

Kävelin tässä eräänä aamuna Kiasman viidennen kerroksen suuren näyttelysalin läpi ja tempauduin äkkiä joulutunnelmaan. Tässä ovat Tosi kyseessä -näyttelyn jouluisimmat taideteokset.

1. Christian Boltanski: Monumentti (Purim-juhla, 1989)

Parasta joulussa ovat valot. Kynttilät totta kai, mutta miksei sähkövalotkin, kunhan ovat pieniä, hämärässä ja yksittäin. Tulee mieleen joulyö, kuusi, uudet kirjat, jouluähky.

Ranskalaistaiteilija Christian Boltanskin teos luo salin hämärään nurkkaan joulutunnelman hehkulampuilla. Valojen lisäksi teoksessa on rutosti vaattetta, niin kuin jouluna pitää ollakin, että tarkenee. Ja lasten kuvia. Nämä lapset hymyilevät meille vuosikymmenten takaa mustavalkoisissa valokuvissa. Mieleen tulevat aina alttiit ja ahkerat martit ja sirkat, jotka hiihtivät kouluun ja riemuitsivat puuhevosesta. Isäni toivoi lahjaksi pastillirasiaa, vaikkei ollutkaan varma, mikä se on.

Teoksesta tekee erityisen koskettavan se, että nuo iloiset ilmeet ovat niin selvästi menneisyyttä. Missä nuo lapset mahtavat olla nyt? Jonkun mieleen kasvokuvat ja valot tuovat ehkä muistoseinän tai -alttarin. Tämän joulun alla nekin ovat surullisen ajankohtaisia. Vaikka teoksen nimi viitoittaa aivan toiseen juhlaan, installaation jouluisuutta ei kumoa mikään.

2. Cildo Meireles: Babel (2001)

Viereisessä huoneessa vedotaan silmien lisäksi korviin. Brasilialaisen Cildo Meirelesin Babel on kuin valtava jukeboksi, vain sillä erotuksella ettei kuulijalla ole biisien valintaan osaa eikä arpaa. Sadat radiovastaanottimet tuuttaavat ilmoille erikielistä ohjelmaa eri maista.

Koska ohjelma on reaaliaikaista, Babel on nyt joulun alla radikaalisti erilainen elämys kuin vielä muutama viikko sitten. Terhakan mainos- ja juontopuheen rinnalle on tullut uusi juhlava sävy. Innoittunut tenori tulkitsee O Holy Night ja naisääni laulaa jotain muuta joulun ihmeestä. Adelen Skyfall istuu keitokseen kuin rosolli rinnuksille. Jos Babelia kuuntelisi jouluaattona, sattuisikohan sieltä korvaan joulurauhan julistus Suomen Turusta?

Meirelesin radiotorni on parhaimmillaan hämärän aikaan. Sen sinistä loistetta voi ihailla paitsi sisällä Kiasmassa myös ulkoa Musiikkitalon ja Mannerheimintien suunnasta. Babel on juuri nyt erittäin jouluinen taideteos.

3. Topi Ruotsalainen: To do (Tehtävää, 2011)

Varoitus: Teos sisältää korvamadon

Joulu on monille velvollisuuksien juhlaa. Topi Ruotsalaisen maalauksessa liitutaululle syntyy to do -lista. Jouluisten silmälasien läpi tiiratessa huomio kiinnittyy nuoren kirjoittajan punaisiin housuihin ja puhtaanvalkeaan paitaan. Amerikan-keikoillaan Joulupukki kai suosii tuollaisia värejä; Pohjolassa olemme tottuneet hieman maanläheisempiin sävyihin.

Vitsikästä kyllä, teoksen jouluisuus ei ole yksinomaan minun silmässäni. Aiemmin tänä vuonna, kun kirjoitin näyttelytekstejä Tosi kyseessä -teoksista, olin yhteyksissä taiteilija Ruotsalaiseen. Hän kertoi maalauksen tausta-ajatuksista muun muassa seuraavaa: 

"Itselläni on tapana pyöritellä maalatessani aika kaukaakin haettuja ajatusreittejä mielessäni. Niinpä tämän maalauksen kohdalla olen myös lohduttomasti ajatellut, että toteutettavien asioiden mystinen taikaluku seitsemän voidaan haluttaessa nähdä viittauksena kuolemansynteihin, joita tämäkin viaton lapsi rupeaa varttuessaan kontolleen kirjaamaan.

Maalaus syntyi joulunajan ajatuksia pyöritellessäni. Työskennellessäni päässäni pyöri armoa antamatta Anna Hanskin joululaulu Tontun tehtävät.

Mitkä ovat tontun tehtävät
kun jouluaatto viimein alkaa.
Mitkä ovat tontun tehtävät
kun jouluaamu sarastaa,
ne luetelkaa.
On niitä seitsemän, seitsemän
tontun tehtävää,
ne luetelkaa…"

Bubbling under – myös näissä on häivähdys joulua

Riikka Kuoppala: Palavan kaupungin alla (2010)

Lyhytelokuvassa tyttö ja mummo puhuvat sodasta ja rakentavat komean piparkakkutalon. Muistot, piparit ja sukupolvien kohtaaminen (tai kohtaamattomuus) ovat monen perhejoulun osatekijöitä.

Janne Nabb & Maria Teeri: Sisällysluettelo (2011)

Onko joulu liian täynnä tavaraa? Taiteilijapari Nabb ja Teeri inventoi työhuoneensa kaikki esineet ja niiden säilytysvälineet. Tavarat, laatikot, pussit ja kassit ikuistettiin taidokkaisiin vesivärimaalauksiin ja lueteltiin ääninauhalle. Tätä tilpehöörin määrää tutkiessa tulee mieleen, että aineeton lahja saattaa olla paras lahja.

Kuvat: VTM/KKA, Pirje Mykkänen

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Entäpä Rosa Liksom, Kreisland: mahtavan maailman alttari, 1996, N-1996-123? Ei taida kylläkään olla esillä nyt. Tavarapaljous, tuotteistaminen, Lappi-eksotisointi.

SannaH

 

Juu, keskityin tässä Kiasman ajankohtaiseen tarjontaan. Mutta mikä erinomainen ehdotus! Liksomin installaatiosta ei tosiaan puutu valoja, poroja eikä Lapin taikaa. Sen kuva löytyy täältä.

EDIT: korjasin linkin.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.