Kalvosulkeiset

Mitä meillä oli ennen powerpointia? Sellaisia asioita kuin kalvosulkeiset, diasarjat ja monisteet. Näissä sanoissa alkaa olla jo arkeologinen kaiku.

Muistan ensikohtaamiseni piirtoheittimen kanssa. Sillä leiskautettiin tokaluokkalaisten silmien eteen Uusmaalaisten laulu. Kiilamaiseksi vääristynyt, pyöreäkulmainen valoalue kellersi valkokankaalla hämärän luokkahuoneen katonrajassa. Siinä oli jotain kiehtovaa ja vähän aavemaista; ehkä juuri tuon vääristyneen kellerryksen takia jotain muinaista jo silloin, 1980-luvulla. "Maa ja meri aulihimmin aarteitansa antaa."

Työelämässä en ole piirtoheittimiä juuri kohdannut. Kokousten ja seminaarien visuaalisuus on muuttunut, ja nykyisin jokainen on omien sähköisten diasarjojensa seppä. Vaikka projektorin lonksutus puuttuu, myös PowerPointin ja SlideSharen aikakaudella puhutaan dioista. Aseet vain ovat nykyisin järeämmät, heittimen sijaan käytetään tykkiä! 

Aikamatkalle analogisten kuvavilauttimien maailmaan pääsee ensi lauantaina Kiasman työpajassa, jossa luodaan tarinallisia tiloja diaprojektorilla ja piirtoheittimellä. Ehkä joku nostalgikko haluaa näyttää nämä entisaikain oudot kuwastimet jälkikasvulleenkin!

Kuva: Hertta Nilsson

Kommentit

Kaisa Kyläkoski (Ei varmistettu) http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.fi/

Ala-asteen joulujuhlassa yhden esityksen taustaksi heijastettiin diakuvia oppilaiden piirrustuksista. Koska kaikki kokemukseni diaprojektoreista liittyivät julkisiin tiloihin, meni aikaa, että ymmärsin miten "temppu" oli tehty.

Power Point tuli ekaa kertaa eteen kesällä 1995. Vielä työelämässä aloittaessani 1999 tiedostosta printattiin piirtoheitinkalvot varmuuden vuoksi.

SannaH

Hauska tuo pp-kalvomuisto :)

Tuli tässä samalla mieleen, että piirtoheittimestä tykkiin siirryttäessä on muuttunut paitsi kuvien näyttävyys myös niiden muoto. Kalvojahan esiteltiin aika tyypillisesti pystysuunnassa kuten kirjan sivuja tai A4-asiakirjoja (joista ne usein olivatkin kopioita), PowerPointeja taas katsellaan melkein aina elokuvallisessa vaakamuodossa.

Mutta ehkä PowerPointia pitäisikin verrata nimenomaan diakuviin. Molemmissa esitetään sarja valmiita kuvia valmiissa järjestyksessä, eikä materiaalia yleensä muokata kesken show'n. Piirtoheittimen ääressä taas oli ihan luontevaa tehdä muutoksia, "kirjoitetaan tämä vastaus tähän". Sepä olikin varsin vuorovaikutteinen media!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.