Kiasma-monsteri kävi täällä

hits2409-0117.jpg

Asuuko teillä nokkelia, hoksaavaisia ja uteliaita aikuisia? Tai onko sinulla sellainen mummi, kummi, eno tai aikuinen ystävä? Jos vastasit kyllä, hurauta Kiasmaan ja tuo aikuinen mukanasi minun jäljilleni. Kiasma Hits -näyttelyssä ovat esillä minun aikaansaannosteni lisäksi myös museokokoelman vanhat tutut suosikit ja uudet ihastukset.

Ihmisten lisäksi myös minä olen kiertänyt näyttelysaleissa maalaamassa. Me Kiasma-monsterit olemme tunnettuja kiltteydestämme, mutta mitenkään erityisen siistejä me emme ole. Kun yritin päättää, mihin saliin maalaisin omat teokseni, moniväripensselini tiplutti lattiaan värejä koko kierroksen matkalle. Hih, en sitten maalannutkaan seiniä, vaan tuhat tippaa lattiaan.

hits2409-0105.jpg

Värijälkiä seuraamalla löydät viisi jännittävää teosta, joiden kautta nykytaide asettuu niin lasten kuin aikuistenkin katsottavaksi, kosketettavaksi, kuultavaksi ja koettavaksi. Aiempaa tietoa nykytaiteesta et tarvitse: taidehistoriaa tärkeämpää on oma näkemyksesi.

Tällä kierroksella oppaana toimivat lapset, eikä sinun sitä varten tarvitse vielä edes osata lukea. Mutta tarkkana täytyy olla, sillä väritipat ovat niin pikkuruisia, että aikuiset eivät niitä aina edes näe, ja saattavat siksi helposti eksyä näyttelyyn, jos heillä ei ole omaa opasta mukana.

Aikuisia saattaa myös huolestuttaa, etteivät he aina ymmärrä nykytaidetta. Tällaisessa tilanteessa voit sanoa aikuiselle, että ei mitään hätää, ei ole mitään ymmärrettävää, koska jokainen kokee teokset omalla tavallaan.

Jos aikuinen epäilee, ettei teoksiin saa koskea, hän voi olla oikeassa, mutta poikkeuksiakin löytyy. Kiasma-monsterin kierrokseen kuuluu myös sellaisia teoksia joihin pitää koskea. Jos aikuinen puhuu näyttelyssä kuiskaten, voit rohkaista häntä puhumaan tavallisella äänellä, sillä vaikka museo on erityinen paikka, siellä saa olla ihan rennosti oma itsensä.

Nappaa siis mukaasi mukava aikuinen ja tule katsomaan itse. Saatat tuntea silitystä, kuulla valaan mörinää tai muuttua näkymättömäksi – mutta vain hetkeksi, sekin huolestuneille aikuisille tiedoksi. Tervetuloa!

T. Kiasma-monsteri

kiasmamonsteri.jpg

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *