Korppiparvea odotellessa

korppiparvi_lily.jpg

Ensin jalkaan pyydettiin vetämään läpinäkyvästä muovista valmistetut ylipolvensukat. Ja niiden päälle pitkävartiset kumisaappaat. Sitten ohjattiin kohti rakennuksen alakertaa, hämärästi valaistuun kellariin. Punatiiliholvien kattaman tilan lattialla tulvi vettä yli nilkan mitan. Jostain kaukaa kuului imelää musiikkia. Käänsimme saappaan kärjet ääntä kohti. Kahluumatkan jälkeen ilmestyi vihdoin näkyviin äänen lähde: ruokomajakoju, jollaisia näkee kuvissa hiekkarantalomakohteista. Kapealla tiskillä oli tyhjiä drinkkilaseja pilleineen ja minisateenvarjoineen. Tiskin ja katoksen reunuksia kiersi kirjava värivaloketju. Tunnelma oli paikoilleen pysähtynyt, ikään kuin baarimestari olisi vain hetkeksi poistunut paikalta. Hylätty, mutta soimaan jäänyt tropiikkibaari vesikellarin perällä oli ilmestyksenä yllättävä, mutta outoudessaan vesiselvä.
     
Tällainen on muistikuvani ensi kohtaamisestani Janet Cardiffin ja George Bures Millerin vaikuttavien teosten kanssa. Niissä tilanne, tilakokemus ja ääni punoutuvat yhteen unohtumattomalla tavalla. Edellä kuvailtu installaatio Blue Hawai Bar (2007) oli mukana heidän retrospektiivissään Darmstadtissa, jo sinällään näkemisen arvoisessa jugendkompleksissa Institut Mathildenhöhe. 

Tällä hetkellä Cardiff & Millerin toinen teos, vuonna 2008 valmistunut ääni-installaatio Korppiparvi, on nousemassa Kiasman viidenteen kerrokseen. Suuritöistä teosta varten akustoituun saliin viritellään kilometrimäärin johtoa ja äänentoistolaitteiden paikkoja merkitään lattiaan millintarkan suunnitelman mukaan. 98 kaiutinta tulevat takaamaan vaativallekin hifistille kelpaavan kokemuksen. Teoksen runkona on kolme kertomusta unista ja tilassa kiertävä, vaihtelevaa äänimateriaalia ja musiikkia sisältävä audiomaisema. Teoksen nimen mukaisesti kuullaan myös lintujen ääniä, raakunnasta siiveniskuihin. Valmiina kaiken pitäisi olla perjantaina 17. helmikuuta. Tässä teoksessa ei muuten kumisaappaita tarvita: nyt on lupa istua kuivin jaloin ja keskittyä kuuntelemaan. 

Jari-Pekka Vanhala
amanuenssi

Korppiparvi Kiasmassa 17.2.2012–20.5.2012

korppiparvi_apsis_korpit2x.jpg

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *