Kutkuttavaa taidetta, osa 2

Mirosław Bałkan teos Touch me / Find me Kiasman Studio K:ssa

Kirjoitin aiemmin kutkuttavasta taiteesta ja ovelasti viritetyistä taide-elämyksistä. Kyse on pohjimmiltaan kiusoittelevasta taiteesta. Se on ikään kuin kaveri, joka kertoo tietävänsä salaisuuden, mutta antaa vain vihjeitä. Ehkä se on vain hämäystä… Ärsyttävää!

TNS Gallupin laatiman tuoreen tutkimuksen mukaan (HS 19.11.2013) 15 prosenttia kansasta pitää tärkeänä tai melko tärkeänä taiteessa sitä, että se ärsyttää yleisöä tai osaa siitä. Kenties on mukavaa ajatella, että taiteen kautta saa arvostella ja haastaa riitaa vapaasti, ja vielä mukavampaa on, kun sitä ei tarvitse tehdä itse. Taide toimii narrin roolissa. “Heh heh, jos vain naapurin Pena näkisi tämän…” Ärsytyskynnys ylittyy usein myös raflaavilla aiheilla, jotka eivät sovi omaan maailmankatsomukseen.

Peräti 46 prosenttia pitää tärkeänä tai melko tärkeänä sitä, että taide uskaltaa rikkoa rajoja ja pyhinä pidettyjä asioita. Se on tietysti eri asia, mihin itse kukin piirtää rajansa ja mitä pitää pyhänä. Ehkä kyse on näkemysten ja arvojen haastamisesta. Vastaavasti aika moni ärsyyntyy rajojen koettelemisesta. Ja tästä taas iloitsee paljon tai melko paljon aiemmin mainittu 14 prosentin joukkio. Kiasma Hits -näyttelyssä onkin rajoja rikkovaa taidetta mukavasti tarjolla. Tai oikeastaan rajat on usein häivytetty niin, että taiteesta on ärsyttävän vaikea saada otetta.

Esimerkiksi Mirosław Bałkan teos Touch me / Find me on teos avarassa tilassa, jossa tilaan ei ole kuitenkaan lisätty yhtään (näkyvää) esinettä. Ainoastaan lämpökamera voi paljastaa teoksen olemuksen silmälle. “Täällä ei ole mitään nähtävää, miten pääsen eteenpäin ja ulos?” lienee yleinen kohtaamiskokemus. Taiteen rajat on häivytetty niin hyvin, että teoksen löytää vain seiniä hiplaamalla. Rajoja rikkovaa sekin - yleensähän taidetta ei saa näpelöidä.

Ebba Bohlinin teos 1.5 x 2.1573733... kulkee pitkin samoja rajoja häivyttäviä latuja. Teos on taiteilijan ohjeiden mukaisesti näyttelytilan lattiaan vahattu tarkkarajainen suorakulmio. Moni ohittaa teoksen parilla askeleella, tai oikeastaan kävelee sen ylitse. Kiiltävä lattia on toki esteettinen ihanne monille, jollaisen esittämistä taiteessa pitää tärkeänä tai melko tärkeänä 29 prosenttia tutkimukseen osallistuneista. Teoksen juju on kuitenkin parhaimmillaan jälkikäteen kerrottuna: “Lankaan menit!”

Varsin viihdyttävää, kun asiaa ajattelee tarkemmin. 83 prosenttia tutkimukseen osallistuneista pitikin tärkeänä tai melko tärkeänä, että taide tuo viihdytystä (tai lohtua arkeen). Viihdearvo saattaa tosin kärsiä, kun toteaa olleensa itse osallisena pienessä kepposessa. Kenties tämä saa miettimään omaa suhtautumista ja ärsyyntymistä. Taidehallin uuden johtajan Jan Försterin sanoin: "Suomessa on hirveän suuri rakenteellinen kusetetuksi tulemisen pelko." (HS 10.10.2013)

Koettele sinäkin pelkojasi Kiasma Hits -näyttelyssä (27.9.2013 - 7.9.2014).

Kuvat: VTM/KKA, Pirje Mykkänen ja Petri Virtanen

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.