Kyllä vai ei?

Kuva:  http://visitsteve.com/

Toimiiko kapitalismi mielestäsi – kyllä vai ei? Sitä kysyy näyttävällä valomainosteoksellaan amerikkalainen Steve Lambert. Teos Capitalism Works For Me! True/False (2011) oli esillä New Yorkin Times Squarella lokakuun alussa, keskellä mainosten merta. Teos on mielipideautomaatti,  joka antaa yleisölle  mahdollisuuden  vastata  kysymykseen  vihreää  tai punaista nappia painamalla. Annettuja ääniä voi seurata reaaliajassa tulostaululta: kyseessähän on myös eräänlainen ideologioiden ottelu. Lambertin mukaan tämä yhteiskuntajärjestelmän perustaan liittyvä kysymys on aiheellista esittää julkisesti viimeistään nyt, ennen kuin on liian myöhäistä.

Lambert on aiemminkin käyttänyt mainosmaailman tehokkaaksi havaittuja menetelmiä ja ilmaisukeinoja teoksissaan. Niillä saa yleisön huomion puoleensa ainakin hetkeksi. Vuosina 2004-2010 hän toimi vetämänsä The Anti-Advertising Agency -projektin puitteissa yhteisyötä monien muiden mainontaa ja julkista tilaa käyttävien taiteilijoiden kanssa.

Kuva:  http://visitsteve.com/made/the-ny-times-special-edition/

Vuonna 2008 Lambert oli mukana toteuttamassa lehti-iskua NY Times Special Edition. Siinä ihmisille jaettiin ilmaiseksi yli 80 000 näköispainosta New York Timesin erikoisnumerosta, Irakin sodan päättymisestä kertovalla pääuutisella. Lehdessä uutisoitiin rauhan lisäksi muista keksityistä aiheista, mm. edellisen presidentin joutumisesta sotarikostuomioistuimeen, ilmaisesta julkisesta yliopistokoulutuksesta sekä monista sosiaalisista uudistuksista. Vaikka kopiolehti oli päivätty tulevaisuuteen (4.7.2009), moni sitä lukenut luuli sitä hetken oikeaksi. Tavoitteena olikin luoda 15 sekunnin illuusio siitä, että tämä kaikki olisi totta.

Jari-Pekka Vanhala
amanuenssi
 

Kommentoi