Langat käsissä?

Onhan se varmasti mukana? Huh, onneksi vähän rypistynyt kuuteen kertaan taitettu A4-lappu löytyy takkini taskusta. Astun itsevarmoin ottein lankakauppaan muiden asiakkaiden sekaan. Osalla on lähes valmiiksi neulottuja (vai kudottuja?) käsitöitä mukanaan ja puikot sojottavat hanakasti kasseista.

Tukeudun myyjään ja kysyn: “Olisiko helmilankaa kirjontaan?” “Löytyvät tuolta nurkan takaa oikealta”, kuuluu vastaus. Katson myyjää vielä hetken ja onneksi hän ymmärtää heti ja lähtee mukaani. Viimeksi asioin eri kaupassa epävarmemmin ottein ja lopputulos oli kehno: liian säikeistä kirjontalankaa ja vääränlaista villalankaa. Väritkin olivat sinnepäin.

Onneksi taiteilija Hanneriina Moisseinen on varustanut minut nyt hyvin. Lapussa ei lue vain, että helmilankaa kirjontaan, vaan “pyöreähköjä rullia, joissa pahvipäädyt, esim. Anchor – muutkin merkit käyvät”. Ihanaa! Vähän emmin lankojen luona, koska kyseistä merkkiä ei löydy. Noh, eiköhän tämä kelpaa. Katson lähes ylpeänä viereen jääviä paksumpia lankoja. Hahaa, sinne jäitte hyllyyn tällä kertaa. Sykkeeni nousi ainoastaan hieman värivalintojen kohdalla (mikä on kauniin keskisininen?).

Nyt on kaikki: pellavakankaat, kirjonta- ja villalangat… Kassalla vielä muistan, että ainiin, ompelulangat! Tällä kertaa en hämmenny valtavasta värivalikoimasta, koska Hanneriina on kirjoittanut ihanasti sulkeisiin vinkin (huom! kankaitten sävyjen mukaan). Taiteilijat Hanneriina Moisseinen ja Kaija Papu ovat oivaltaneet taatusti viimekertaisen yhteistyömme jälkeen, että olen käsityönoviisi. Olihan se käsityönumero koulussa 10, mutta äitini ompelee edelleen irronneet nappini ja harsii villasukkani.

Toinen myyjä kyselee kassalla, mihin tarkoitukseen teen hankintoja. Kun kerron, että näillä välineillä kirjotaan, virkataan ja harsitaan Kiasman Naistenpäivätapahtuman Kirjokirja-pajassa omaan elämään liittyviä muistoja, hän innostuu kovasti. “Osallistun, todellakin. Onhan siellä mustaakin lankaa?” Hymyilen. Hienoa, että taiteilijoiden suunnittelema paja tuntuu heti omalta. Ja vielä leveämmin hymyilen, kun tiedän, että heiltä voi kysyä ohjeita ihan siitä alkaen, että miten se lanka kannattaa solmia sieltä päästä ja minkä pituista lankapätkää kirjontaan kannattaa käyttää.

Maria Rantamaula

tuottaja

Kommentoi