Lordi ja kaverit Kiasmassa

Puinen naamari, peruukki, tekoripset, smokkipaita, rusetti, moottoripyöräilijän nahkajakku, rugbyshortsit, leggingsit, Armanin polvisukat, nahkavyö, rullalautailijan polvisuojat, urheilupäähine, ratsastushanskat, nahkakengät, golfmaila, golfpalloja, silkkisukat, täytetty valkoinen rotta ja palkintokoroke: näistä aineksista on koottu lapsilordihahmo, kirjaimellinen sekatekniikkateos. Se poseeraa kesän ajan kavereineen Kiasman 5. kerroksessa.

Hahmon kasvot on peitetty balilaista naispaholaista Rangdaa esittävällä naamiolla. Pahoja voimia edustava, pelottavahampainen noitajoukon johtaja söi lapsia. Naamari muodostaa ainoan väripilkun muutoin täysvalkoisiin puetulle figuurille, jonka sukupuolesta ei voi olla täysin varma. Nukke nojailee rennosti palkintokorokkeella voittajan paikalla ja vaikuttaa ensi näkemältä kovin viattomalta, ikään kuin odottelemassa seuraa yläluokkaisiin, hiettömiin ja tahrattomiin urheiluharrastuksiinsa. Selkänsä takana se pitelee golfmailaa ja silkkisukkaan tungettuja golfpalloja: tehokkaita aseita puolustukseen tai hyökkäykseen. Sävy sävyyn on säärtä pitkin kapuava lemmikkirotta, varsinainen dandy sekin.

Lordiksi nimetty hahmo muistuttaa kummasti Stanley Kubrickin elokuvasta Kellopeliappelsiini tuttuja, valkoisiin puettuja keikareita, jotka olivat oman väkivaltaisuutensa huumaamia. Yhtä hyvin hahmo voisi olla karannut ylellisesti radikaalin muotiputiikin ikkunasomistuksesta. Se on liian täydellinen, viimeistelty ja puhdas ollakseen tästä todellisuudesta, ollakseen elävä.

Lordin seuraksi Kiasmaan saapuvat samaan erilaisten nuorten sarjaan kuuluvat kaksi kaveria, joista toinen tasapainoilee puujaloilla ja toinen hyppynaruineen tuimalla catwalk-asenteella varustettuna.  Tule löytämään nämäkin teokset 15. kesäkuuta Kiasmassa avattavasta näyttelyssä Camouflage. Näyttelyssä on esillä 20 tekijän teoksia, jotka käsittelevät kuvataiteen ja designin yhteyksiä. Tapahtuma on osa World Design Capital 2012 –vuoden ohjelmistoa.  Jari-Pekka Vanhala

amanuenssi

Camouflage-näyttely Kiasmassa 15.6.2012–7.10.2012

Kuva: Silvia B., courtesy Ron Mandos Gallery

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.