Mikä sinusta tulee isona?

(Jos vastaus on kuraattori, lue tämä juttu)

Enää ei muodollista tutkintoa nykytaiteen näyttelyiden parissa työskenteleväksi kuraattoriksi tarvitse välttämättä hakea ulkomailta: Suomessa on taannoin aloitettu kaksikin kuratoinnin maisteriohjelmaa.

Aalto-yliopistossa on meneillään kaksivuotinen englanninkielinen koulutus Curating, Managing and Mediating Art (CuMMA). Se tarjoaa opintokokonaisuuksia kuratoinnin teoriasta, näyttelyiden tuottamisesta ja toteuttamisesta sekä taiteen välittämisestä yleisölle. Seuraava hakumahdollisuus on vuonna 2014. Taideyliopiston viime vuonna käynnistämä taiteen ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelma Praxis on samoin kaksivuotinen. Maisteriopintojen pohjalle vaaditaan yleensä, niin Suomessa kuin ulkomailla, vähintään alempi korkeakoulututkinto joltain taiteen tai kulttuurin alalta.

Tukholmassa kuratointikoulutusta järjestetään kahdessa paikassa. Tukholman yliopiston taidehistorian laitoksen kansainvälinen maisteriohjelma Curating Art. International Master's Programme in Curating Art, sisältää myös hallinnon ja oikeustieteen opintoja. Kaksivuotiseen opiskeluun kuuluu teoriaosuuksien lisäksi 10 viikon käytännön harjoittelujakso. Suomalaisille opiskelu on maksuton. Konstfackissa, Tukholman taideteollisessa korkeakoulussa toimii puolestaan CuratorLab –koulutusohjelma, johon voi hakea vuosittain. Hakuaika päättyy toukokuun alussa.

Alan klassikko – jo vuodesta 1994 - on Amsterdamissa de Appel -taidekeskuksen järjestämä kuraattoriohjelma Curatorial Programme of de Appel. 10 kuukautta kestävä kurssi on tarkoitettu jo kuratoinnista hieman kokemusta omaaville nuorille. Koulutusohjelman painopiste on näyttelyiden suunnittelussa, projektihallinnassa sekä kuraattorin työn eri ilmenemismahdollisuuksissa, vapaista kuraattoreista instituutioissa toimiviin. Tänä vuonna elokuussa alkavalle kurssille hakuaika päättyi tammikuussa. Yleensä kurssille valitaan vuosittain kuusi oppilasta. 7000 euron suuruiseen kurssimaksuun sisältyy opetuksen lisäksi opintomatkojen kustannukset.

Toinen eurooppalainen pitkään toiminut kuraattorikoulu, Ecole du Magasin, toimii Grenoblessa Le Magasin -nykytaiteen keskuksen yhteydessä. Ranskankielen taitoiset voivat hakea sinne kerran vuodessa, yleensä huhtikuussa. Kurssi kestää 10 kuukautta, syyskuusta heinäkuuhun. Iso-Britanniassa kuratoinnin oppialaan voi perehtyä useissa yliopistoissa eri puolilla valtakuntaa. Arvostettuja paikkoja ovat esimerkiksi Lontoossa Royal College of Art ja sen ohjelma Curating Contemporary Art (CCA) sekä Goldsmiths College, jossa kuratointia voi opiskella tohtoritasolle asti. Käytännönläheistä kokemusta näyttelyiden tekoon osallistumisesta saa Whitechapel Gallery kaksi vuotta kestävästä maisteriohjelmasta Curating the Contemporary.

Saksassa yksi kuratoinnin kaksivuotinen maisteriohjelma on Frankfurtissa paikallisen taideakatemian Städelschulen järjestämä Program in Curatorial and Critical Studies. Sveitsissä voi kuratoinnin maisteriohjelmaan hakea esimerkiksi Zürichin yliopistoon, jossa on aloitettu myös mielenkiintoiselta kuulostava, näyttelyiden tilalliseen suunnitteluun keskittyvä maisteriohjelma Master of Advanced Studies Programme Spatial Design (MAS). Kaksivuotiseen koulutuksen haku päättyy tänä vuonna toukokuun lopulla. Opiskelijaksi voi hakea, jos omaa jo tutkinnon esimerkiksi arkkitehtuurista, teollisesta suunnittelusta, lavastustaiteesta tai muulta teatterin ammattialalta, graafisesta suunnittelusta, valokuvauksesta tai vaikkapa valosuunnittelusta. Koulutus on melko hintavaa, lähemmäs 17.000 euroa.

Ilmaiseen itseopiskeluun kuratoinnin ajankohtaista aiheista voi suositella Zürichin yliopiston verkkojulkaisua ONCURATING.

Jari-Pekka Vanhala

Kuva: Erwin Wurm, ”Don’t trust your Curator - Carrying Edelbert Köb”, 2006.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.