Miksi salaatin tulee olla tuoretta

Giovanni Anselmo: Untitled (Struttura che mangia / Eating Structure), 1968

New Yorkin MoMA on kerrassaan viihtyisä paikka. Tällä kertaa kiersin museon kaikki kerrokset ja lukuisat kiinnostavat näyttelyt. Mutta erityisesti tämä työ pysäytti. Kaksi kiveä, suurempi ja pienempi oli vyötetty yhteen kuparisella vaijerilla. Kivien välissä oli runsas tukko rapean näköistä salaattia.

Raikkaassa salaatissa piilee teoksen juju. Jos salaatin antaa mädäntyä, vaijeri löystyy, ja pienempi kivi putoaa lattialle. Niinpä salaatti tulee vaihtaa muutaman päivän välein. Jos se kuitenkin pääsee mädäntymään, ja vaijeri löystymään, on pienemmän kiven alle sijoitettu kasa sahanpurua, joka luultavasti vaimentaa pudotusta (ja suojelee lattiaa kolhulta).

Italialaisen Giovanni Anselmon vaikuttavia kivipaaseista ja vaijereista koostuvia teoksia on parhaillaan esillä Kiasma Hits -näyttelyssä. Salaatti ja sahanpuru tekevät Anselmon usein aika juhlallisesta taiteesta kuitenkin arkipäiväisempää. Ajatelkaa, salaatti pitää raskaat kivet paikoillaan! Mikä vihanneksen voima.

Eniten minua kuitenkin viehätti teoksessa se sahanpuru, plan B. Kun yksi asia pettää, toinen tulee tilalle.

Arja Miller
Intendentti (kokoelmat)

Ileana Sonnabendin kokoelmaa esittelevä näyttely Ambassador for the New huhtikuun 21.päivään asti Museum of Modern Artissa, New Yorkissa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.