Missä olit, kun tähti kuoli?

Graham Dolphinin teokset Thank You for the Music -näyttelyssä liittyvät tähtiin – erityisesti kuolleisiin tähtiin. Dolphin on ikuistanut teoksiinsa esineitä ja paikkoja, joista on tullut fanien pyhiinvaelluskohteita. Hän on jäljentänyt puun T. Rexin laulajan Marc Bolanin kuolinpaikalta (kuvassa yksityiskohta), Queenin laulajan Freddie Mercuryn puutarhan oven sekä seattlelaisen puistonpenkin. Tuolta penkiltä oli näkymä talolle, jossa Nirvanan Kurt Cobain teki itsemurhan. Ovi ja penkki ovat fanien muistokirjoitusten peittämiä, ja puuhun on ripustettu kukkia, kuvia ja kirjeitä. Fanit ovat jättäneet merkkejä surustaan.

”Missä olit, kun Kennedy kuoli?” on vanhempieni sukupolvelle yhdistävä kysymys. Me nuoremmat voimme kysellä samaa Cobainista, Michael Jacksonista tai vaikka Amy Winehousesta.

Itselleni on jäänyt mieleen, kun kuulin Freddie Mercuryn kuolemasta. Olin 9.-luokkalainen tet-harjoittelija paperikaupassa Helsingin Pihlajatiellä. Tehtäviini kuului Ilta-Sanomien esillepano kahdesti päivässä. Eräänä päivänä lehden aamupainoksessa kerrottiin, että Queenin laulaja on paljastanut sairastavansa aidsia. Iltapäiväpainos kertoi hänen kuolleen. Vaikka molemmat tiedot kantautuivat minulle noin vuorokauden myöhässä (aids ei kyllä ollut uutinen), tunsin olevani tiedonvälityksen kovassa ytimessä. Tämä tapahtui marraskuussa 1991.

Onko sinulla muistoja tähtisuru-uutisista? Tuliko viesti radiosta, tv:stä, koulun pihalta vai Facebookista? Whitney Houstonin kuolemasta minäkin kuulin jo aamutuimaan omassa sängyssäni, Twitteristä.

Kiasman perjantain Tähtisumu-ilta muuten on hyvä tilaisuus muistella vaikka edesmenneitä idoleja.

Kommentit

Johannes
A·bun·dance

Muistan pitkänä tylsänä iltapäivänä alkukeväällä 2010 lukeneeni netistä kaikenkarvaisia nörttiuutisia, kun yhtäkkiä huomasin jostakin uutisblogista, että Seba Jun, taiteilijanimeltään Nujabes, oli kuollut auto-onnettomuudessa. Kyllä se aika hanakasti potkaisi, vaikkei kyseessä toki mikään maailmanluokan tähti ollutkaan.

En yleensä erityisemmin perusta junnaavasta trip-hopista, mutta Nujabesin neppailut nykivät juuri oikeista naruista. Kannattaa tutustua, jos kaipaa hyvää rauhoittumismusaa <3

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.