Mitä meillä oli ennen Pussy Riotia?

No, ainakin mitä hiihtomaskin käyttöön tulee, niin romanialaisen taiteilijan Alexandra Croitorun valokuvaprojekti ”ROM_” vuodelta 2004. Tuolloin Romania oli valmistautumassa hakemaan Euroopan unionin jäsenyyttä ja Croitoru kommentoi tilannetta vetämällä päänsä suojaksi maan lipun värisen trikolorinaamion. Sinikeltapunaisissaan hän poseerasi eri puolella maailmaa turistinähtävyyksien äärellä ja rantalomakohteissa, kansallista identiteettiä uhkuvana uuden ajan superromanialaisena.

Croitorun kuvasarjan on kirjoitettu käsittelevän henkilökohtaisemmalla tasolla uuden aikakauden ja muutosten mukanaan tuomia ristiriitaisia tunteita: turhautuneisuutta ja ennakkoluuloja, häpeää ja ylpeyttä, pelkoja ja toiveita. Vuonna 1975 syntynyt taiteilija muistanee myös henkilökohtaisesti ne ajat, jolloin ulkomaan matkailu oli useimmille romanialaisille toteutumaton unelma.

Yhteiskunnallisia latauksia sisältävästä naamioinnista - kokovartaloburkhasta alkaen - on kiinnostunut myös toinen romanialaistaiteilija, Dan Perjovschi. Kiasman Studio K:ssa esillä olevassa näyttelyssä on kymmenien aiheiden joukossa kuvapari, jossa Perjovschi rinnastaa Pussy Riot -hahmon formulakuskin palosuojamaskin kätkemään Kimi Räikköseen: joskus naamio on laiton, joskus jopa pakollinen.

Jari-Pekka Vanhala

amanuenssi

Kuvat:

Alexandra Roitoru, sarjasta ”ROM_”, 2004.

© Galeria Plan B, Cluij & Berlin.

Dan Perjovschi irti kehyksistä (yksityiskohta näyttelystä), 2013.

Kuva: VTM/KKA, Petri Virtanen

Kommentoi