Miten taiteilijat työskentelevät?

Tämä on minusta loputtoman kiinnostava kysymys. Yleensäkin on hauska kuulla käytännönläheistä kuvausta siitä, millaista on jonkun toisen työ. Vaikka työn tulokset olisivat meille tuttuja, jopa arkisia, emme useinkaan tiedä, mitä tapahtuu kulissien takana.

Pieniä kurkistuksia taiteilijoiden tekoihin ja valintoihin löytyy Kiasma Hits -näyttelyn äänioppaasta, jossa kymmenen taiteilijaa kertoo teoksistaan. 

Oppaasta selviää muun muassa seuraavaa: 

Jacob Dahlgren: The Wonderful World of Abstraction, 2009.

Jacob Dahlgren ei erityisemmmin pidä valinnoista vaan jättää ne mielellään toisille. Moderna Museetin ystävät saivat päättää, mihin järjestykseen nauhat teoksessa The Wonderful World of Abstraction ripustetaan. Heillä oli vain yksi sääntö: sama väri ei saa esiintyä kahta kertaa vierekkäin. 

(Dahlgren antaa toisten päättää myös pukeutumisestaan!)

Vesa-Pekka Rannikko: Ohi, 2003.

Vesa-Pekka Rannikon teos koostuu sadoista kerroksista läpivärjättyä kipsiä. Taiteilija teki sekoituksia väripigmentistä ja vedestä ja lisäsi niihin kipsijauheen. Sitten hän levitti kipsin lastalla. Koska kipsi kuivuu nopeasti, oli päätökset ja työ tehtävä äkkiä.

Markus Heikkerö: Europa, 2013.

Markus Heikkerön öljymaalauksella on kokoa 18 neliömetriä. Sitä tehdessään hän kiipeili rakennustelineellä ja makasi lattialla. Suuren maalauksen teko kesti yli vuoden ja vaati keskeneräisyyden sietämistä: ”Pitää luottaa siihen, että tää joskus tulee valmiiks ja mä klaaraan tään”, sanoo taiteilija.

Äänioppaan tekivät Riia Lehtonen ja Reija Meriläinen, jotka kuuluvat Kiasman Kultuihin eri kulttuuritulkkeihin.

Kuuntele Kiasma Hits -ääniopas

Valokuvat: Kansallisgalleria / Ella Tommila ja Petri Virtanen

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.