Muissa museoissa: Oi aikoja, oi tapoja!

Päivälehden museossa on meneillään vielä parisen viikkoa näyttely Oi aikoja, oi tapoja! - Maailma Kari Suomalaisen silmin. Näyttely kokoaa yhteen Kari Suomalaisen (1920-1999) vuosikymmenet Helsingin sanomilla, joiden aikana ärhäkän mielipidevaikuttajan nimimerkki ehtikin koristaa lehden pääkirjoitussivua yli 7500 kertaa.

Karin piirrokset ilmestyivät aikakautena, jolloin Suomi modernisoitui nopeasti. Kulttuuripuolella koettiin abstraktin modernismin esiinnousu, samalla kun suuri yleisö kääntyi massatuotetun viihteen puoleen. Näyttelyssä olevat työt kuvaavat Kari Suomalaisen tuntoja tämän historiallisen murrosvaiheen keskellä.

Kari oli sotimassa käynyt jääräpää ja ilmaisi mielipiteensä hyvinkin peittelemättömästi poliittisissa pilapiirroksissaan. Hän arvosteli esimerkiksi suomettumista ja Kekkosta, mutta paheksui myös pasifismia, ylenkatsoi YK:ta ja vihelsi piut paut vihreälle liikkeelle. Äkkiseltään ei ehkä uskoisi millaisen kulttuurikodin kasvatti oli kyseessä.

Kaikki tuskin pitävät Karin näkemyksistä, etenkään nykypäivänä, mutta mielipiteistä huolimatta piirrokset peilaavat mainiolla tavalla aikaansa. Kari onnistui ohittamaan suomalaisen itsesensuurin lukuisia kertoja ja kylmän sodan aikana hänestä tuli suorastaan kansakunnan varaventtiili suhtautumisessa Neuvostoliittoon.

Tunnettuja karikatyyrejä olivat päivän poliitikkojen lisäksi eri puolueita luonnehtivat hahmot, kuten Kokoomusta kuvaava sotilaskypärään pukeutunut pastori tai lihava Keskustan isäntä. Poliitikkovalikoiman lisäksi muita klassisia hahmoja olivat mm. lehtimiessopulit, pultsarikaksikko Kustu & Arska sekä Karin oma hahmo, joka myös seikkaili tapahtumissa mukana.

Nyky-Suomessa tuskin syntyy yhtä pitkäaikaista ja laajalti tunnettua pilapiirtäjää kuin Kari, sillä ilmiön edellyttämää yhtenäiskulttuuria ei ole enää olemassa. Sen jälkihehkuna on nähtävissä lähinnä Aku Ankka ja TV-ohjelma Putous - kenties seuraava koko kansan suosikki onkin Karim Suomalainen.

Karin ura Sanomilla päättyi erimielisyyksiin vuonna 1991, kun hänen maahanmuuttokriittistä pilapiirrostaan ei julkaistu. Alkuperäisen Karin piirroksiin perehtymällä voi yrittää myös arvailla, olisiko Kari piirtänyt myöhemmin Muhammed-pilakuvan ja millaisen (kovan) kohtelun olisi saanut puolestaan Nykytaiteen museo Kiasma käänteineen.

Tieteen ja taiteen ero on siinä, että edellisen tuloksista saattaa nauttia, vaikkei ymmärtäisi tiedettä -- kun sen sijaan taiteesta voi nauttia vain sen verran kuin sitä ymmärtää.
- Kari

Päivälähden museo on Helsingin Sanomain Säätiön ylläpitämä erikoismuseo, joka esittelee Helsingin sanomien historiaa ja suomalaista uutistyötä pysyvän perusnäyttelynsä kautta.

Kuvat:
Näyttelykuva: Laura Oja
Pilapiirroskuva: © Kari Suomalaisen perikunta
Kokoomusfiguurin kuva: Janne Heinonen
 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.