Performanssi, tuo taiteen kameleontti

Syksyllä 2012 Kiasmassa järjestetyssä Esityskomposti-tapahtumassa koettiin kiinnostava hetki, kun taidekentän monitoimimies Erkki Pirtola esitteli vuosien varrella kuvaamistaan performansseista tehtyä koostevideota. Pirtola katseli videota yhdessä yleisön kanssa ja kommentoi näkemäänsä.

Video oli herkullinen kurkistusikkuna performanssitaiteen laajaan kirjoon: performanssi voi tapahtua sisällä, ulkona, metsässä, missä vaan; performanssi voi kestää kaksi päivää tai kaksi minuuttia. Esityksen ytimessä voi esimerkiksi olla taiteilijan halu kommentoida jotain asiaa, tuoda esiin jokin erityinen näkökulma tai jopa julkituoda taiteen keinoin lausuttu statement.  Yksinkertaisimmillaan performanssi voi toimia kanavana itseilmaisulle. Yhteistä tälle kaikelle on ollut hetkellisyys, kokemus joka kestää aikansa ja elää sen jälkeen muistijälkenä sekä tekijän että katsojan mielessä.

Mitä sitten jos performanssi tallennetaan? Mitä sillä tehdään? Voiko performanssiesitys toimia myös dokumentoituna versiona? Muun muassa näitä kysymyksiä käsittelee Kiasma-teatterissa yhdessä MUU ry:n kanssa järjestettävä Performanssi Portfolio 2013 -tapahtuma.  Luvassa on näytteitä erilaisista, dokumentoiduista performansseista ja keskustelua niiden ympäriltä. Tilaisuus on mahdollisuus tulla kurkistamaan taiteenlajin moninaiseen maailmaan ja kuulemaan taiteilijoiden ajatuksia!

Sanni Pajula

Tuottaja, Kiasma-teatteri

Kuva: VTM/KKA, Petri Virtanen

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.