Perhepäivän Tarinatyöpajailua

Kiasman perhepäivän Tarinatyöpajoissa tehtiin la 9.3. aikuisten ja lasten yhteisiä jatkokertomuksia kahden Tosi kyseessä -kokoelmanäyttelyn teoksen äärellä.

Tarinatyöpaja Kiasman Tosi kyseessä. Dokumentti nykytaiteessa -kokoelmanäyttelyn 5. kerroksessa Tuomo Rainion Murtuva katse (2008) -teoksen luona.

Mies jolla on punainen kravatti ja kiinalainen tyttö nimeltään Eva

Eva osaa sanoa vain yhden sanan: Saisinko maitoa? Punakravattinen mies lipoo kielellä huuliaan. Molemmat ovat menossa Mellunmäkeen metrolla. He menevät jätskille. Eva tykkää kaikista jätskeistä, punakravattinen mies tykkää vain suklaasta. Eva päättää otta mansikkajäätelöä. He syövät jäätelöt terassilla. On talvi ja on kylmä. On pilvistä. Jäätelö maistuu hyvältä, mutta on liian kylmää. Siksi he laulavat Kylmä-laulun. Kylmä-laulu on surullinen.

Punakravattinen mies ja Eva päättävät ottaa lämmintä ruokaa. He tilaavat kanarisottoa ja makkarakeittoa. Punakravattinen mies syö makkarakeiton ja Eva syö haarukalla kanarisottoa.

Punakravattinen mies ja Eva lähtevät kauppaan Itäkeskukseen, tällä kertaa he kävelät. He tapaavat kauniin naisen, jolla on vaaleanpunainen silkkihuivi. Hänen nimensä on Tengja. Tengja sanoo “moi moi” ja punakravattinen mies sanoo “näkemiin”, sitten he lähtevät kukin yksin omiin koteihinsa. He asuvat eri taloissa. Tengja asuu Suvilahdenkadulla. Punakravattinen mies asuu Hyvinkäällä. Myös Eva asuu Suvilahdenkadulla.

Hammaslääkäri tulee Tengjan kotiin. Hänellä on hammassärkyä, koska hän oli kolauttanut päänsä asfalttin. Onneksi hammaslääkäri pystyy auttamaan häntä.

Tengjan mies tulee kotiin. Hänen nimensä on Metsästäjä. Hän riisuu pihavaatteet ja sanoo “heippa”. Metsästäjä käy käsienpesulla.

Ulkona alkaa sataa. On ruoka-aika ja hammaslääkärikin kutsutaan pöytään. He syövät nuudeleita ja salaattia. Juotavana on vettä. Ruoka on hyvää.

Sade loppuu ja tulee sisälle. Ovi oli jäänyt auki niin tulva tuli sisään.

Tulva aiheutti vesivahingon. Tengja, Metsästäjä ja Hammaslääkäri kiipeävät katolle. Talossa on kymmenen kerrosta, katolta näkyy hieno maisema. Näkyy vettä ja talojen kattoja.

Katolla on nainen. Metsäjä kysyy hänen nimeään. "Minun nimeni on Helmi", nainen vastaa.

Paloautot eivät pääse apuun, koska ne kelluvat vedessä. Norsutkin kylpevät vedessä.

Aurinko tulee esiin ja kuivattaa tulvan.

Tengja, Metsästäjä, Hammaslääkäri ja Helmi laittavat aurinkolasit silmilleen ja ottavat aurinkovarjon ja -tuolit esille. Norsujen nahka jo kärähtää. Kun aurinko on kuivattanut veden he kiipeävät takaisin koteihinsa tutkimaan vanhinkoja. Hammaslääkäri lähtee takaisin kotiinsa.

 

Tarinatyöpaja Kiasman Tosi kyseessä. Dokumentti nykytaiteessa -kokoelmanäyttelyn 4. kerroksessa Janne Nabbin ja Maria Teerin, Sisällysluettelo-sarjan (2011) luona.

Tikku-ukko, viiva ja kilpikonna

Tikku-ukko asui tavallisessa talossa, ulkona kaupungissa. Hänellä oli lemmikkinään tavallinen, kiemurteleva viiva sekä kilpikonna. Viiva tykkäsi syödä juustoa ja teeskennellä kuollutta. Tikku-ukko oli poliisi.

Sadepäivänä Tikku-ukko lähti töihin. Hän nousi poliisiautoon, jossa oli poliisitarvikkeita, kuten painepesuri. Sillä hän karkotti rosvoja ja otti kiinni varkaita ja suuren joukon taskuvarkaita, jotka varastivat puhelimia. Viiva ja kilpikonna auttoivat häntä.

Tikku-ukko pesi painepesurilla myös mattoja töissä, sillä niihin meni helposti ötököitä ja likaa, koska ne raahautuivat maata pitkin. Tikku-ukko oli siis myös mattopoliisi!

Päivän päätteeksi hän lähti junalla takaisin kotiin.

Teoskuvat:

Rainio, Tuomo, Murtuva katse, 2008 (yksityiskohta).

Kuva: VTM/KKA, Petri Virtanen

Janne Nabb & Maria Teeri, Sisällysluettelo, 2011.

Kuva: VTM/KKA, Pirje Mykkänen
 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.