Perkele

Eipä ole tullut taas vähään aikaan nieleskeltyä kyyneleitä museossa.

Iranista jo vuosia sitten Suomeen muuttanut taiteilija Dzamil Kamanger istuu tälläkin hetkellä Kiasman 2. kerroksen parvella tekemässä riipaisevan kauniita helmikudontatöitä asioista, joita hänelle on Suomessa sanottu.

Ikivanhalla, erityisesti kurdien suosimalla helmikudontatekniikalla tehdyt pienet matot sisältävät tuhansia helmiä.  Niiden tekemiseen on mennyt enemmän aikaa kuin uskallan arvatakaan. Ja niistä jokaisessa lukee rasistisia solvauksia, joita Kamanger - ehkä maailman kiltein ja herttaisin mies - on joutunut elämänsä aikana kuulemaan.

Kun tuijotin työn touhussa olevaa Kamangeria, tämän kauniita mattoja ja mattoihin kirjoitettuja sanoja, en osannut sanoa mitään.

Tuskaillessani tunteiden ristiaallokkoa ääneen, Dzamil kohotti katseensa ja sanoi:

"Nämä kudontatyöt ovat kauniita. Nämä sanat ovat rumia. Yhdessä ne ovat taidetta."

Olin hiljaa.

Dzamil Kamangerin ja tämän solvausmattojen ääressä voi käydä nöyrtymässä vielä parin päivän ajan. Hänet löytää Kiasman parvelta työskentelemästä 7.-8.11. klo 13-15. Hänen aiempia - kulkulupa-aiheisia - teoksiaan on esillä Tosi kyseessä -kokoelmanäyttelyssä Kiasmassa 10.03.2013 saakka.
Edit: Valitettavasti Dzamilin työskentely 7.11. on peruttu. Työn touhussa hänet näkee Kiasmassa taas 8.11. sekä helmikuussa 2013.

Kommentit

mummo-laifstail

Huh. Koskettavaa. Olisipa mukava jos tänne vähän pohjoisempaankin saataisiin joskus jotain nykytaidetta.

emmykka
joo.

Meinasin aloittaa kommenttini ihan ninkuin edellinenkin, eli sanalla "huh".

Nämä työt haluaisin todellakin nähdä eli toivottavasti satun joskus Suomeen hyvään aikaan kun niitä on esillä.

Johannes
A·bun·dance

Kiasmassa on tällä hetkellä esillä Dzamilin aiempia kudontatöitä, mutta nämä yllämainitut kauniit rumat matot ovat osa taiteilijan uutta projektia, joka tulee esille jonnekin päin Suomea vuonna 2014.

Toivottavasti pääsette näkemään niitä viimeistään silloin!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.