Robotit valtasivat Pariisiin

Juuri avattu näyttely Art Robotique – Robottitaide on esillä Pariisin tiedemuseossa (Cité des Sciences et de l'Industrie) ensi vuoden tammikuulle saakka.

Tieteen ja estetiikan, ns. hyödyllisten ja hyödyttömien keksintöjen rajoilla liikkuvan näyttelyn parinkymmenen teoksen joukkoon kuuluu amerikkalaisen Chico MacMurtrien ”Totemobile” eli ”Kuolonkaara”. Se on vuoden 1965 Citroënin mallista muokattu, transformers-lelujen tapaan muotoaan muuttava mekaaninen veistos, joka lopulta kasvaa 18 metrin korkuiseksi toteemiksi. Tekijänsä mukaan se esittää auton biologista kehitystä – kuin kotelosta perhoseksi tai nupusta aukeavaksi metalliseksi kukinnaksi.

Sympaattista robottitaidetta näyttelyssä edustaa hollantilaisen Theo Jansenin kolme teosta sarjasta “Animaris”. Ne ovat tuhatjalkaisten tapaan liikkuvia, olkihimmelin ja Leonardo da Vincin sotakonepiirustuksen yhteen sulautumalta näyttäviä laitteita, joita voi kävelyttää myös meren rannalla.

© Robotlab

Saksalainen taiteilijaryhmä Robotlab on usein valjastanut teollisuusrobotteja piirtämään muotokuvia tai kirjoittamaan täydellisellä käsialallaan kalligrafista tekstiä. Pariisin näyttelyssä mukana oleva uusi teos ”The Big Picture” tulee näyttelyn kestäessä, yhdeksän kuukauden aikana, toteuttamaan suurikokoisen piirustuksen. Meidän onneksemme, ainakaan näiden taiderobottien mekaaniset liikkeet eivät vielä vedä vertoja ihmisen motoriikalle.

Jari-Pekka Vanhala

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.