Roolileikkejä

Oletko koskaan ajatellut, miten filmitähti kokee taidenäyttelyn? Tai miten poliisi, joka on kutsuttu museoon työkeikalle, tulkitsee taidetta? Tai mihin poliittinen aktivisti kiinnittää huomiota teoksissa? Viimeistään Happy Families -kierroksella päädyt pohtimaan näitä kysymyksiä.

Happy Families on toiminnallinen näyttelykierros, joka toteutetaan yksinkertaisena roolipelinä. Siinä osallistujat tutustuvat Alfredo Jaarin taideteoksiin ennalta annetuissa rooleissa. Kierroksen idea juontuu Hullunkuriset perheet -korttipelistä ja verkossa pelattavista roolipeleistä.

Pelin aluksi pelaaja heittää noppaa, jonka silmäluku määrää roolin. Seuraavaksi pelaaja valitsee summanmutikassa teoskortin, joka määrää, minkä teoksen ääreen hän menee. Mukaan näyttelyyn saa kynän ja vihkon muistiinpanoja varten.

Toisen rooliin asettuminen ei ole ihan helppoa, eikä sen kierroksia ohjaavan taiteilija Edwina Goldstonen mukaan kuulukaan olla. Jos tuntuu, ettei heti osaa katsoa teosta vaikkapa filmitähden perspektiivistä, voi mielessään alkaa rakentaa hahmolle tarinaa. Minkälaisia elokuvia hän tekee? Missä hän asuu? Mitä hän pitää elämässä tärkeänä? Pikkuhiljaa huomaat katsovasi teosta roolihahmosi silmin. Tuohan on aivan kuin tekemästäni elokuvasta. Tuo teos taas muistuttaa kotikaupungistani. Ja noissa lehtien kansissahan on pelkästään julkkisten kuvia.

Roolipelin tarkoitus on etäännyttää omasta tavasta katsoa taidetta ja osoittaa, miten esimerkiksi ihmisen ammatti tai sosiaalinen asema vaikuttaa siihen, mitä näemme ja miten hahmotamme maailmaa.  Lisäksi ihmiset todennäköisesti uskaltautuvat herkemmin jakamaan teosten herättämiä ajatuksia, koska pelissä ei puhuta omana itsenään.

Kierroksen päätteeksi käytävässä ryhmäkeskustelussa tuleekin esiin mielenkiintoisia havaintoja ja rehellisiä mielipiteitä:

”Poliisina näin teoksessa rikollisen.”
”Äitinä laskin lapseni kanssa, montako ympyrää teoksessa oli.”
”Mekaanikkona teos oli mielestäni tylsä.”

Mutta olisiko tulkinta ollut toisenlainen ilman roolia? Ehkä, moni vastaa. Jos on syventynyt annettuun rooliin, voi olla vaikea ajatella, miten teosta olisi katsonut omana itsenään. Onneksi näyttelyn saa kiertää lopuksi uudestaan – roolissa tai ilman.

Happy Families -kierroksia Alfredo Jaarin näyttelyyn järjestetään osana opiskelijapäivän ohjelmaa perjantaina 25.4. klo 11, 14 ja 15.15.

Mukaan voi ilmoittautua tapahtumasivun kautta. Maksimissaan 25 osallistujaa/kierros, kesto n. 1 h. Kierrokset ohjaa taiteilija Edwina Goldstone, ja ne pidetään englanniksi.

Noora Happonen

Kuvat: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Kommentit

Nella
Nellancholia

Ihana idea! Pääsisinpä itekin, mutta oon aivan liian kaukana.

Kommentoi