Sanan taika ja voima

En tiedä, onko tässä Kiasman kokoelmien laajimmalle levinnyt teos, mutta ainakin digitaalisessa maailmassa tähän törmää melkein viikoittain. Kyseessä on Mikko Kuoringin 200 kirjaimen seinäteos, joka oli esillä Kiasman Järjestetty juttu -kokoelmanäyttelyssä. (Kuoringilta on muuten parhaillaankin esillä teos Kiasmassa.)

Teos koostuu seinälle asennetuista kiskoista ja niihin ujutettavista irtokirjaimista. Teoksen varsinainen juju on siinä, että taiteilija käy silloin tällöin (ennaltasopimattomina aikoina) vaihtamassa teokseen uudet tekstit.

Joskus tekstit ovat sitaatteja kirjoista, joita Kuorinki on lukenut ja joskus ne ovat Kuoringin itse keksimiä. Tekstejä on mahdotonta ennustaa, eikä niiden sisältöä pysty tyhjentävästi selittämään, sillä ne vaihtuvat alati. Teosta onkin kuvattu eläväksi veistokseksi tai hyvin hitaaksi performanssiksi. Muuten niin muuttumattomassa näyttelyssä Kuoringin teos oli erilainen melkein joka kerta, kun sen ohi käveli.

Pidän siitä, miten teos karuine ulkomuotoineen ja vaihtuvine sisältöineen tuottaa minulle iloista mieltä. Osittain se tietysti johtuu siitä, että pidän sitaateista ja rikkinäisistä lauseenpätkistä, mutta se ei selitä kaikkea, sillä pelkät lauseenpätkät eivät riittäisi tekemään Kuoringin teoksesta minulle mieleistä.

Jokin esitystavan satunnaisuudessa ja elegantissa arvaamattomuudessa iskee erityisen kovaa. Pidän 200 kirjaimen seinäteoksesta samasta syystä kuin pidän nettisarjakuvasta A Softer World: kun tekstit ovat riittävän avoimia, jää omalle tulkinnalle ja mielikuvitukselle paljon tilaa mellastaa.

Kuoringin teoksessa kiinnostavaa eivät ole itse tekstit vaan ne ajatukset, joita tekstit katsojassa herättävät.

Kuorinki on vanginnut museon seinälle sen hektisen ajattelun virran, joka on niin tavallista sosiaalisessa mediassa. Ympäristössä, jossa napakat viestit ovat tärkeitä ja  sanat ovat sekä taikaa että voimaa, Kuorinki osuu ajan hermoon niin jetsulleen, ettei ole mikään ihme, että hänen teoksensa kiertää pitkin ja poikin internetiä, päättymättömällä maailmankiertueella.

Kuvat: VTM/KKA Ella Tommila

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.