"Teatteria tarvitaan välttämättä."

Tunnetteko Anton Tšehovin? Hän on venäläinen viime vuosisadan vaihteessa elänyt kirjailija, jonka näytelmät kuuluvat edelleen perinteisten teattereiden vakiohjelmistoihin.

Lokki, Kirsikkapuisto, Kolme Sisarta ja Vanja-eno pyörivät ajoittain isoista kaupunginteattereista pikku kesäteattereihin ympäri maata. Nyt Tšehov on eksynyt nykytaiteen museoon, jossa kolmekymppinen Pilvi Porkola on ottanut miehen ja hänen näytelmänsä Lokin käsittelyyn.

Pilvi pohtii, mitä tämä klassikkokirjailija voi tarjota hänelle, vahvasti tässä päivässä kiinni olevalle, koko ajan uusia esittämisen tapoja etsivälle nuorelle naistekijälle. Tšehoviin uppouduttuaan vastauksia löytyi yllättävän paljon! Käsitteleehän Tšehov elämän kulmakysymyksiä rakkaudesta, kimuranteista ihmissuhteista, kuoleman koskettavuudesta, taiteen olemuksesta ja jopa yllättävän ajankohtaisesti siitä, miten koko yhteiskuntamme rakentuu. Pilvi nappasi Lokista myös omaan työhönsä osuvan vuoropuhelun:

SORIN: Teatteria tarvitaan välttämättä.

TREPLJOV: Tarvitaan uusia muotoja. Uudet muodot ovat tarpeellisia, ja jos niitä ei ole, parempi olla ilman mitään.

Eikä tuossa ole haastetta jokaiselle nuorelle tekijälle?Pilvin Kiasma-teatteriin rakentamassa esityksessä, Tšehov-konseptissa, luodaan myös ihanaa tšehovilaista tunnelmaa: on viipyilevää olemista, on aurinkovarjoja ja kesäinen puutarha, on kaunis samovaari ja teen juomista, on aikaa keskusteluille, elämän pohdintaa, välillä tiukaksi muuttuvaa sanailua. Sellaista mitä juuri nyt kaipaisi henkilökohtaisestikin: aikaa ja rauhaa ystävien ja perheen kanssa. Toivottavasti hiihtoloma tuo tähän mahdollisimman monelle mahdollisuuden: pitkiä iltoja hiihtoreissujen jälkeen takan ääressä tai sohvan pohjalla oman elämän lempihahmojen kanssa turisten.

Vielä ehtii katsomaan, josko Tšehov-konsepti tarjoaisi myös itselle uusia ajatuksia, tai muistuttaisi ikiaikaisista viisauksista.Esityksiä on Kiasmassa 26.2. asti. Jos ei kaveri ehdi mukaan, voit tilata itsellesi esittävän taiteen ammattilaisen ”Escortin”, jonka kanssa vaihtaa ajatuksia esityksen jälkeen Café Kiasmassa kahvikupin äärellä (vieläpä  ale-lipulla!).

Tšehov-konsepti Kiasma-teatterissa 26.2. saakka.

Jonna Strandberg

Tuottaja, Kiasma-teatteri

Kuva: VTM/KKA Pirje Mykkänen

Kommentoi