Vain suukkonen?

Kiovan kansallisgalleriassa nähtiin elo-syyskuun vaihteessa todellisesti vuorovaikutteista esitystaidetta:  museosalin keskellä lepäsi vuoteellaan häävalkoisiin puettu nuori nainen, silmät ummessa, unten mailla.  Sleeping Beauty eli Prinsessa Ruusunen oli ukrainalaisen Taras Politaikon ideoima esitysteos, joka toimi päivittäin kahden tunnin ajan, kaunottaren iltapäivänokosten verran.

Sadun juonta seuraten tässäkin oli mahdollisuus kokeilla, saako suukko prinsessan heräämään - eikä vain leikisti, vaan ennen annettua suukkoa allekirjoitettuun lainvoimaiseen sopimukseen sisältyi ehto, että jos neito avaa silmänsä suudelman johdosta, suutelija lupautuu avioitumaan tämän kanssa.

Suutelumahdollisuus tarjottiin vain täysi-ikäisille, huuliherpestestin tehneille sinkuille. Vain yksi suukolla herättäminen toimi, mutta se ei johtanut avioliittoon, koska suutelijana sattui olemaan nainen. Saman sukupuolen virallisia parisuhteita kun ei Ukrainassa tunneta. Suutelemaan uskaltautuneet prinssit ovat edustaneet montaa miestyyppiä: kun toinen on puhjennut lohduttomaan itkuun epäonnistuttuaan herättämisessä, toinen on livauttanut osoitteensa ja lentolippurahat neidon puvun hihaan, jälkitoiveissa eläen.

Ihmiskauppa tai prostituutio eivät olleet teoksen lempeyttä ja kauneutta korostaneen (mies)taiteilijan Politaikon valitsemia viestejä, mutta niihin mieli äkisti kääntyy. Kuitenkaan tämä suukko ei ollut viaton - ja sen ymmärsivät myös ne viranomaiset, jotka yrittivät perua koko taideprojektin päivää ennen sen alkamista. Vetoaminen kansainväliseen lehdistöön ja sosiaalisen mediaan auttoivat sensuurihankkeiden hautaamisessa. 

Jari-Pekka Vanhala

amanuenssi

Lokakuun aikana myös Kiasmassa uusin ja kokeilevin performanssi- ja esitystaide asettuvat museosaleihin. Suudelmia tai järjestettyjä avioliittoja ei kylläkään ole luvassa, mutta paljon muuta koskettavaa ja kokemisen arvoista! Oletko esimerkiksi miettinyt, miltä tuntuisi peittää päänsä lämpimällä pullataikinalla?

Katso Esityskomposti-tapahtuman (2.-21.10.) koko ohjelma täältä tai tapahtuman FB-sivuilta!

Kuvalähde: http://ca.artinfo.com/news/

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.