Vappuhumppaa

Aidosti hämmentävien taidemuotojen joukkoon kuuluu taiteilijapari Diego Agullón ja Dmitry Paranyushkinin performanssit sarjasta The Humping Pact. Ne voidaan toteuttaa live-esityksinä yleisön edessä tai videomuodossa näyttelyissä.

http://www.youtube.com/watch?v=KAzioMMvf4w

Kööpenhaminassa Charlottenborgin taidehallin kevätnäyttelyn avajaisissa vuonna 2012 alastomat miesesiintyjät ottivat kohteekseen itse rakennuksen ja ”humppasivat” sen seiniä, ovia ja ikkunoita vielä talvitamineisiin puetun yleisömeren katsellessa – kuin riisutumpi versio helsinkiläisestä vappurituaalista Havis Amandan patsaalla.

Helsingissäkin käyneen amerikkalaisen valokuvaajan Spencer Tunickin tempaisu kerätä yhteen satoja vapaaehtoisia poseeraamaan alastomana ihomattona julkisissa tiloissa saa Agullón ja Paranyushkinin projekteissa mukaansa mekaanisesti toistuvan liikkeen.

Alaston miesvartalo sinällään ei jaksane hämmentää, sehän on kuvataiteen klassikkoaiheita. Eri humppausversioita on katsottavissa osoitteessa humpingpact.com. Osa niistä vaikuttaa eloon heränneiltä renessanssin tai barokin ajan maalauksilta - tai paikalleen jämähtäneeltä elokuvalta.

Jari-Pekka Vanhala

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.