Värikylpylä Kiasmassa

Minkä värinen on mustikka? Miltä maistuu keltainen? Näillä kysymyksillä minut ja melko tuore vauvamme houkuteltiin mukaan Kiasman vauvojen värileikkiin, jossa 3-11 kuukauden ikäiset tutustuvat uusiin materiaaleihin ja väreihin tunnustelemalla, maistelemalla ja haistelemalla. Vauvojen iloksi lattialta löytyviä jännittäviä esineitä ei viedä turvaan, vaan niitä saa imeskellä rauhassa toisin kuin esimerkiksi kaukosäädintä. Värileikki alkaa lyhyellä näyttelykäynnillä vanhemman kainalossa.

Tällä kertaa värileikin teemana oli yllättävällä tavalla musta ja valkoinen. Käynti oli ajatuksia herättävä, sillä väkisinkin tällaisen kokemuksen jälkeen jää pohtimaan valkoisen värikkyyttä. Minimalistinen väri-ilmaisu sopi erinomaisesti yhteen Marja Kanervon näyttelyn kanssa, jossa piipahdimme joukolla. Kanervon taiteeseen toi myös oman lisänsä kymmenen vauvan kommentointi, joka kaikui selkeästi ja kuuluvasti erityisesti viidennen kerroksen tyhjähköissä tiloissa.

Päällimmäisten ennakko-odotuksieni mukaan innokkaat vanhemmat suorittavat värileikeissä taiteellisia elkeitä vauvalla, siis vauvaa siveltimenä käyttäen. Todellisuudessa vauvoille annettiin aikaa sekä tilaa tutustua, lähestyä ja hypistellä väriobjekteja. Tai toisia vauvoja. Rauhallisessa ja selkeässä järjestyksessä etenevä värileikki tarjosi huntupeiton alla köllimistä, väritavaroilla leikkimistä, vesiliukoisilla värijauheilla "maalaamista" ja loppuhuipennuksena saippuakuplailotulituksen.

(HUOM! Kannattaa tosiaan noteerata sana vesiliukoinen ja ohjetekstistä löytyvä kohta VAIHTOVAATTEET. Eräs huono isä teki tässä kohtaa mokan, mutta onneksi vauvaryhmässä voi luontevasti heittää juniorilta sukat ja jogging-housut pois ja lätsyttää varvasvärejä pelkässä bodyssa.)

Lopuksi väsynyt mutta tyytyväinen sottapytty sekä vauva poistuivat vaippasulkeisten ja pikaisesti nautitun hedelmäsoseen jälkeen kohti vaunuparkkia ja edessä häämöttäviä hyvin ansaittuja päiväunia.

Kiasma sopii myös perheen pienimmille

Vauvojen värileikkejä järjestetään Kiasmassa tämän syksyn aikana 16.10.2013 saakka.

Kuvat: VTM/KKA, Pirje Mykkänen

Kommentit

HelenaK

Hei, näyttää hauskalta! Voisi mennä kokeilemaan meidän 10 kk poitsun kanssa. Huvitti tuo vauvan siveltimenä käyttäminen :) Mutta eikös suurin osa näistä vauvaharrasteista ole lähinnä harrastuksia vanhemmille :)

JanneH

Se on varmaan sekä että. Tämä vauvaharraste ainakin oli antoisaa myös näin vanhemman ominaisuudessa, mutta kyllä juniorikin oli innoissaan menossa mukana - ei muuta kuin kokeilemaan :)

riik
3h+kasvimaa

näyttää hauskalta! Me käytiin kesällä vauvateatterissa. Kuulostaa hullulta, mutta kyllä pikkutyyppi 4 kk jaksoi tillittää esitystä koko sen puoli tuntia.

Kommentoi