Yö museossa

Kello raksuttaa pikkutunteja. Läppäreiden valot heijastuvat keskittyneisiin kasvoihin. Sormet napsuttavat uutta taiteilja-artikkelia. Tieto tarkentuu ja rakenteet hioutuvat. Joku kaataa kolajuomaa, toinen hörppii kahvia. Käynnissä on Suomen ensimmäinen vuorokauden kestävä Wikimaraton. Tänä yönä Kiasmassa valvotaan aamuun asti.

Heti alkuun on myönnettävä, että olen täysi Wiki-noviisi. Koskaan ennen en ole koskenut Wikipedian sisältöön tai kommentoinut sen artikkeleita, vaikka olen turvautunut sen tarjoamaan tietoon viikoittain, jopa lukenut tentteihin Wikipedian äärellä. En vain ole tajunnut artikkeleiden muokkaamisen jujua, sen helppoutta, miten näppärästi lähteet ja diffit asettuvat ja miten hauskasti artikkelit täydentyvät. Miten merkitykselliseltä tuntuu, kun on oma Wiki-tili eikä ole enää pelkkä Wikipedian ip-käyttäjä.

Taidan olla hieman hurahtanut Wikipedian logiikkaan. Miten koukuttavaa on kasvattaa yhteistä tietopankkia, hioa ja parannella artikkelia museorakennuksen arkkitehtuurista, lisäillä kuvia. Se on niin hullu tunne, kun on juuri julkaissut artikkelin ja joku muokkaa sitä hetken päästä jossain päin maailmaa. Tietenkin se olisi kannattanut muotoilla noin, tietysti. Miksi en heti tajunnut?

On ihmeellisen palkitsevaa jakaa tietoa ja touhuta yhdessä. Kiasmassakin on lopulta kyse jakamisesta, yhteisestä tiedosta ja omaisuudesta. Kiasman nykytaiteen kokoelmat ovat osa valtion taidekokoelmaa. Ne ovat siis kaikkien suomalaisten yhteisiä, ne ovat sun ja mun. Kiasma pitää niistä vain huolta.

Kaisa Karvinen

Kiasman Wikimaraton pidettiin 1.-2.2.2013

Kuvat: VTM/KKA, Petri Virtanen

Kommentoi