TALVINEN KRANSSI
Kun ulkona on märkää ja harmaata, tee kotiisi kranssi. Minäkin tein ja heti piristi! <3
Syksy ja talvi on mielestäni kranssien parasta aikaa. Yleensä kranssi on pyöreä, mutta sen muoto riippuu aivan tekijän mielikuvituksesta. Näin joulun alla kranssinpohjan voi muotoilla vaikka sydämen tai tähden muotoiseksi. Tämä kranssi tällä kertaa on kuitenkin klassinen pyöreä malli:)
Suomen luonto pursuaa ihania kasvimateriaaleja käytettäväksi. Havut, heinät ja erillaiset varvut ovat kauniita materiaaleja. Kuten tässä kranssissa, materiaalina voi myös käyttää ruukkukasveja. Itse käytin Erica- kanervaa sekä hopealehteä. Minulla kasvaa tätä hopelehteä kesäkukkien joukossa pihalla eikä kylmä ollut vielä runnellut sitä niin päätin, että se saa roolin talvisessa kranssissani. Vinkkinä kerron, jos ei teiltä löydy omasta takaa tätä hopelehteä niin yhtä hyvänä vaihtoehtona on käyttää hopelankaa, jonka sesonki on juuri nyt!
Kranssiin tarvitset siis rautalankaa, sekatöörit tai sivuleikkurit joilla voi ratkoa rautalankaa sekä oksia. Kranssin pohjaan tarvitaan paljaita oksia. Paju on mielestäni paras tähän, sillä se taipuu erittäin hyvin katkeamatta. Itse taisin käyttää nuoria pihjalan versoja, nekin taipuvat siis tarvittaessa riittävän hyvin:) Pajua löytyy luonnonvaraisena paljon ojien pientareilta, keräämiseen kuitenkin suosittelen maanomistajan lupaa kuten muunkin luonnon materiaalin keräämiseen.
1. Pyöräytin ympyränmuotoisen pohjan oksista käyttäen rautalankaa. Mitä tiuhemmin rautalanka on pohjan ympärillä, sitä napakampi kranssipohjasta tulee, ja sitä helpommin siitä saa pyöreän. Toki halutessa voi ostaa valmiinkin pohjan:) Pohjan koon voi määritellä sen mukaan kuinka suuren kranssista haluaa loppuenlopuksi tulevan. Tämä pohja oli halkaisijaltaan noin 30-40cm.
2. En katkaissut rautalankaa, vaan annoin sen jäädä odottelemaan kasvinippuja. Leikkasin ja tein kanervasta sekä hopelehdestä pieniä nippuja valmiiksi. Nipussa voi olla 3-4 oksaa, riippuen käytettävän materiaalin tuuheudesta.
3. Aloitin ensimmäisellä nipulla kiinnittämällä sen kranssipohjan ulkoreunaan tiukasti rautalangalla. Jatkoin asettelemalla nippuja vieriviereen pohjan päälle ja reunoille. Rautalanka on hyvä pitää kireänä, jotta kasviniput pysyvät varmasti tiukasti kiinni pohjassa. Kranssin takapuolta ei tarvitse peittää kasveilla sillä se ei yleensä ole näkyvissä, vaan ovea vasten.
4. Kun viimeiset niput oli laitettu, päättelin rautalangan huolella pujottelemalla sitä kranssin takapuolella sekä sitomalla sen lopuksi tiukasti. Samalla vielä tein ripustus lenkin rautalangasta. Viimeistelin kranssin sinkkisellä koriste sydämellä kiinnittäen sen myös rautalangalla kranssin takapuolelle, sekä asettelemalla kranssin pinnalle aivan ihanaa vanamoa jota löysin metsäretkeltä aikaisemmin. Vinkkinä, sitä löytyy yleensä sammalmetsistä kasvamassa kivien päällä, ja se on yksi lempi juttujani mitä tykkään käyttää herkistämään töitäni. Käytin vanamoa myös erään ystäväni hääkimpussa viime kesänä, ja voi taivas se oli kaunis. Hääkimpuista lisää tuonnempana;) Laitoin vanamon päihin hieman kukkaliimaa kiinnitykseksi. Kukkaliimaa voi kysellä esim. kukkakaupasta.
Ei ole sanottu, että kranssi täytyy laittaa vain oveen. Se on myös kaunis pöydän koristus, taikka huvimajan ikkunassa. Anna luovuuden viedä ja askartele vaikka ensimmäisen adventin kunniaksi kranssi. Tämän kranssin materiaalit kestävät hyvin, kuitenkin ulkona viileässä paremmin kuin sisällä. Mukavaa ja luovaa viikonloppua :) – Salla