Meitsi luovuttaa

Sanph

Koska olen mukana pelastamassa yhden ihmisen henkeä, saa blogini hieman hengähtää.
Lue kuitenkin blogihistoriani tärkein kirjoitus.

Oletko kuullut kantasolurekisteristä? Tästä kansainvälisestä rekisteristä etsitään vapaaehtoisia kantasoluluovuttajia, jotka voisivat pelastaa tuntemattoman potilaan hengen. Kantasolusiirrettä käytetään usein viimeisenä pelastusmuotona muun muassa leukemian hoidossa. Miten tämä nyt liittyy minuun?

Olen koko täysi-ikäisyyteni luovuttanut säännöllisesti verta, olen allekirjoittanut elinluovutuskortin ja viime syksynä päätin liittyä myös kantasolurekisteriin. Verta aloin luovuttaa, koska vaarini sai syöpähoitojensa yhteydessä paljon verisiirteitä. Tahdoin laittaa hyvän kiertämään ja antaa oman panokseni. Kantasolurekisteriin liityin, koska perheystävämme sai joitakin vuosia sitten kantasolusiirteen ja sai näin toisen mahdollisuuden elämään. Ehdin olla rekisterissä vain muutaman kuukauden, kun vuoden vaihteessa sain kirjeen, että antamani sylkinäytteen perusteella voisin olla mahdollinen match jollekin tuntemattomalle potilaalle. Kävin verikokeissa ja minut todettiin ainoaksi sopivaksi luovuttajaksi potilaalle. Kun minulta tiedusteltiin halukkuuttani jatkaa luovutukseen, en epäröinyt hetkeäkään. Matkustin Meilahteen terveystutkimukseen, jotta terveyteni tila saatiin tarkistettua mahdollista luovutusta varten. Kun luovutukselle ei ollut esteitä, alettiin potilasta valmistella luovutusta varten. Tuosta on nyt pari viikkoa. Tällä hetkellä olen sairauslomalla Helsingissä, jotta voin käydä päivittäin Meilahdessa hakemassa piikin, että kantasoluni kasvavat. Huomenna, tiistaina menen sairaalaan vihdoin luovuttamaan kantasolujani. Pääsen mahdollistamaan tuntemattoman potilaan viimeisen oljenkorren.

Mitä minä menetän? En mitään. Kantasolurekisteri maksaa kaikki minulle koituvat kulut, mm.  majoittumisen Helsingissä ja ansionmenetykseni sairausloman ajalta. Mitä minä tästä saan? Hyvän mielen. Mahdollistan toisen ihmisen elämän. Enkä koskaan voi tietää, jos itse olen joskus saajapuolella. Silloin tahtoisin, että rekisterissä olisi mahdollisimman moni vapaaehtoinen.

Veljeni kysyi minulta eilen miksi luovutan kantasoluja. Vastasin: "Miksi en?" Totesin, että jos minulla on mahdollisuus auttaa jotakin, eikä se ole minulta mitenkään pois, en keksi yhtäkään syytä, miksen niin tekisi.
Veljeni oli samaa mieltä.

Haastankin teistä jokaisen edes harkitsemaan rekisteriin liittymistä. Mitä enemmän rekisterissä on ihmisiä, sitä suurempi todennäköisyys on löytää sopiva luovuttaja potilaalle. Kaikkia tarvitaan, mutta etenkin nuoria miesluovuttajia kaivataan kipeästi. Lue kantasolurekisteristä ja siihen liittymisestä lisää täältä.

Kommentit

Se toinen puolisko (Ei varmistettu)

Pienet teot, suuret merkitykset. Olit hienosti kirjoittanut :)
PS: Im in! (eihän tässä voi kuin voittaa)

Sanph
Sanph

Kiitos :)

No niinpä, tässä asiassa on voittajapuolella kaikki.

Piipo79

Aivan mahtavaa, sinulla on kyllä suuri sydän! Mulla tuli ihan tippa linssiin kun maailmasta löytyy vielä näin pyyteettömiä ihmisiä. Tsemppiä sinullekin luovutukseen!

Sanph
Sanph

Kiitos! Tässähän ihan häkeltyy :)

zubi/suvi (Ei varmistettu) http://zubiscorner.blogspot.fi

Voi ihana Sanna, todella upeasti tehty! Kuinka pitkä sairasloma sinulla on? Oliko helppo järjestää poissaolo töistä? Kiinnostaisi kyllä itseäkin, mutta olen nii-iin heikkohermoinen kaikkien piikkien ja tutkimusten suhteen, että yritän niitä vältellä. Joskus olen halunnut luovuttaa verta, mutta olen siihen liian kevyt. Hölmöä, että verta otetaan saman verran eri kokoisilta ihmisiltä - vaikka tietysti ymmärrän, että veripussien pitää olla tismalleen samankokoisia. Menetin itse aika paljon verta synnytyksessä ja olin silloin jotenkin ihan häkeltynyt, että miten minulle tuosta vain löytyikin siirtoverta. Se kohensi oloani nopeasti, joten olen todella kiitollinen sille jollekin, joka oli luovuttanut verta minulle.

Sanph
Sanph

Kiitos, yritän parhaani mukaan auttaa, kun se on mahdollista.

Olen töistä poissa viikon verran. Tulin Helsinkiin perjantaiaamuna ja töihin palaan joko torstaina tai perjantaina. Yleensä veren kautta tehtävät luovutukset ovat torstaisin, jolloin töistä ollaan pois ma-pe. Tällä verestä kerätyllä luovutustavalla sairauslomaa kertyy enemmän ennen luovutusta ja luovutuksen jälkeen sitten yksi päivä. Nukutuksessa tehtävä kantasolukeräys on nopeampi, vie vain päivän, plus sairaalassa yhden yön toipumassa, minkä jälkeen noin viikon sairausloma, koska ruiskukohdat aristavat operaation jälkeen. Eli kummallakin tavalla noin viikon saikku. Mulla on onneksi tosi ymmärtäväinen ja reilu pomo, joten työkuviot saatiin sumplittua hyvin. Kantasolurekisterihän maksaa työnantajalle luovuttajan ansionmenetykset, joten työnantajallekaan siitä ei koidu varsinaisesti haittaa. Kukaan kun meistä ei onneksi yleensä ole ihan täysin korvaamaton työmaallakaan :)

Mulla on muutama kaveri, jotka myöskin ovat harmitelleet tuota painorajaa verenluovutuksessa, mutta toisaalta, johonkinhan se raja on vedettävä. Mutta harmi, että se rajoittaa sitten halukkaita pois luovuttajista.

Piipo79

Mulla on myös tuo painorajaongelma. Hemoglobiini huitelee lähes 160 tietämillä ja veriryhmä on vielä miinusverta joten jos olisin isompi(152cm pituuttakin!) olisi oikein luovutusotollista...tosin minullakin aivan kauhea neulakammo ja pariin otteeseen verikokeessakin meinannut pyörtyä. Täten mieheni hoitaa meidän perheen verenluovutuksen ja minä laitan SPRn keräyksiin rahaa.. :-)

Sanph
Sanph

Onneksi muillakin tavoin pystyy auttamaan :) Ja teillähän on aika hyvä työnjako!

Toimitus
Toimitus

Vau, hatunnosto! Ja erinomainen haaste myös.

Sanph
Sanph

Jes, toivottavasti mahdollisimman moni ottaisi tästä kopin. Tai saisi kipinän johonkin muuhun auttamiseen :)

annaandandyathome
A&A at HoMe

Ihan mahtavaa. wau!

Sanph
Sanph

Ilo on puolellani. Onneksi voin jotenkin auttaa, kun välillä tässä hurjassa maailmassa tuntee itsensä aika mitättömäksi suurien epäkohtien edessä.

Asta M.

Tosiaan miksipä ei? Jos voi noinkin pienellä tavalla saada aikaan toiselle mielettömästi hyötyä, niin mitä sitä miettimään. Olen jo pitkään miettinyt jotain tapaa osallistua ja auttaa, no tässähän tämä tuli. Kiitos ajatuksesta, nyt vain toteuttamaan hommaa!

Sanph
Sanph

Niinpä. Itsekin aika monen vuoden jälkeen vasta tähän heräsin, mutta en todistetusti ainakaan yhtään liian myöhään. Hieno kuulla, että sait ajatuksen tästä :) Hymy irtoaa kyllä korvasta korvaan, kun saa myös muita mukaan tekemään hyvää.

Nimimerkkinen (Ei varmistettu)

Luovuttaisin verta ja liittyisin kantasolurekisteriin heti, jos vaan pystyisin. Nyt on krooninen perussairaus esteenä, eli en kelpaisi luovuttajaksi vaikka täyttäisinkin painorajan. Terveys ei todellakaan ole itsestäänsselvyys, eikä koskaan tiedä kuka tai kenekä läheinen on avun tarpeessa. Olen kovasti yrittänyt vaahdota lähipiirillenikin, että kantasolurekisteriin hop hop!

Sanph
Sanph

Oma terveys edellä tietenkin mennään ja aina kaikki ei pystykään luovuttamaan. Onneksi on myös muita auttamistapoja, kuten esimerkiksi sinun vaahtoamisesi ja tiedon lisääminen lähipiirille. Hyvä Nimimerkkinen! :)

Kukkanen (Ei varmistettu)

Teethän jonkinlaista postausta itse toimenpiteestä? Meneekö vähän liian henkilökohtaiseksi? :D

Aihe kiinnostaa itseäni, ja olen itsekin miettinyt rekisteriin liittymistä, mutta silti jotenkin arveluttaa. Pelkään nettipropagandaa, ja liiallista siloittelua. Tiedän sinut, joten olisi mukavaa saada realistinen kuvaus kipuineen jne.

Sanph
Sanph

Heipsan, nyt on maratoonipostaus kirjoitettu koko operaatiosta tänne.

Ps. Mua kutkuttaa, kuka sä olet, kun kerta tiedät minut :P

Mia K.
Voi taivas

Joo, kiinnostaisi tietää enemmän.

Mitä ne piikit on? Hormoonia? 

Haluis itekin kyllä auttaa noin konkreettisesti!

Hyvä postaus.

Sanph
Sanph

Moikka Mia, tein piiitkän postauksen operaatiosta tänne.

Piikit ovat kasvutekijöitä, joita kropassamme on luonnollisestikin. Kerroin niistäkin tarkemmin tuossa uudessa postauksessa. Käys lukasee, niin saat vielä lisäinfoo :)

Kommentoi