Niin, se vaihdon loppu

 

IMG_4502.png

 

Koska jouduin vaihdon alussa vastaanottamaan muiden Ranskaan muuttavien ulkkisten tapaan sen litsarin, jota myös ranskalaiseksi byrokratiaksi kutsutaan, jaksoin vitsailla vikan kuukauden aikana, kuinka ihanaa on yksi kerrallaan päästä kaikista vaivalla hankituista soppareista eroon. Puhelimen operaattoria (mulla oli Virginin tarjousliittymä, vieläpä sans engagement eli ilman toistaiseksi voimassaoleva?! Miten ees onnistuin löytämään sen?!) lukuunottamatta ne koittivat takiaisina pitää musta kiinni vielä silloinkin, kun puolet kamoistani olivat jo matkalla Suomeen. Vastoinkäymisten lista on pitkä, joten koostan vain tärkeimmät vinkit soppareiden irtisanomiseen, voilà:

1) EDF:n sähkösoppari irtisanoutuu kivasti netissä, mutta muista käydä tarkistamassa irtisanomis-dossieria pari kertaa ennen muuttoa – jos prosessissa on jokin ongelma, ilmoittaa EDF siitä vain siellä.

2) Vuodeksi tehdyn nettisopparin voi irtisanoa aiemmin, jos voi lähettää firmalle papereita, jotka todostavat oikeutetun syyn irtisanoa soppari ennenaikaisesti (maastamuutto on tällainen syy). Irtisano soppari reippaasti ajoissa, että voit lähetellä useita kirjeitä, kun saat kesken kaiken uutta infoa tähän tarkoitukseen käyvistä papereista. Vaihtoehtoisesti vältä sopimuksen tekemistä SFR:lle.

3) Imagine R -opiskelijamatkakortin saa irtisanottua Erasmuksen loputtua lähettämällä firmalle attestation de départ -paperin, ja valmiiksi maksetut kuukaudet hyvitetään takaisin ranskalaisena shekkinä. Positiivinen yllätys (varsinkin, jos ehtii käydä pankissa lunastamassa rahat ennen Suomeen paluuta)!

 

IMG_4516.png

 

Vinkkiin numero kaksi liittyvän väärinymmärryksen takia mun kämpästä katkaistiin netti muutamaa päivää etuajassa, joten nautin vikoista päivistäni pariisittarena ulkona kaupungilla enkä lähtöahdistusta nettiin itkien. Enkä mä oikeastaan edes ollut ahdistunut lähdöstä. Suomessa oli kaikki valmiina odottamassa, ja Pariisissa kaikki niin hyvin paketissa kuin vain voi. Vikana iltana hyvästelin ystäviä Seinen rannalla alkukesäisissä, uusintakokeiden jälkeisissä tunnelmissa ja tunsin ensimmäisen nostalgian pistoksen, kun huomasin, että vietin tavallista tiistai-iltaa, jossa aurinko laskee tuttuun tapaan hausmannilaisten talojen taakse ja Pizza five vie sipsinpuutteen tuoman nälän, vaikka seuraavana iltapäivänä olisin taas Helsingissä, jonka illat ovat viikonloppuisinkin ihanan hiljaisia, auringonlaskua peittävät männyt ja Barbarossan pizzan mukana ei tule chiliöljyä.

 

IMG_4519.png

 

Oon nyt ollut tasan kaksi viikkoa Suomessa ja vaikka aluksi sujahdin kesä-Suomen meininkeihin ongelmitta, en vieläkään osaa ajatella, että kaksi puolen litran kaljatölkkiä ovat halvempia kuin halvin viinipullo syksyllä avaan taas arkipäivisin Fabianinkadun pääovet. Tunnelma on hassu, sillä rajua kulttuurishokkia ei ole, enkä tunne palanneeni toisesta elämästä takaisin vanhaan, tai mitä näitä kliseitä nyt on, vaan oon jatkanut tässä jonkinlaisessa Pariisissa syntyneessä väliaikaisuuden tunteen ylläpitämässä limbotilassa. Kymmenen kuukauden ajan perustin käytännön järjestelyt ja kaikenlaiset ratkaisut sille ajatukselle, että kaikki on vain väliaikaista, ja siitä ajattelutavasta on ilmeisesti vaikea päästä eroon.

Sitä paitsi, soppareiden irtisanomisesta ja muusta vaihtovuoden siististä pakettiin laittamisesta huolimatta, en ainakaan tietoisesti lopettanut minkäänlaista elämänvaihetta, ja tavallaan pariisilaiselämäni jäi jollain tavalla kesken. Mietin Auberin/Opéran aseman liukuhihnalla punaista käytävää pitkin kiitäessäni, että siitä ja sen hienoista Prenez votre droit -kylteistä pitäisi saada hyvä valokuva, ja viimeisenä iltana sain räpsäistyä vain ylläolevan otoksen.

Suhteet Oma elämä Matkat

Horinaa ja valitusta viimeiseltä viikolta

 

IMG_4414.jpg

Iltakävelyreitiltäni Passyn sillalla (jep, se Inception-silta) on ollut viime päivinä komeet näkymät, kun synkkien sadepäivien pilvet peittävät mahtipontisina taivaan ja Eiffel valaistaan kello yhdeltätoista jonkin EM-kisamaan lipun värein. Mitä vähemmän päiviä on Suomeen paluuseeni, sitä enemmän oon ikävöinyt Helsinkiä ja saanut kummallisia yksinäisyydenpuuskia. Juhannuspäiväisen uusintatenttini takia olen viimeisiä erasmuslaisia, jotka vielä dallaavat näitä katuja ja koputtelevat kv-toimiston ovea. Kämppä ja puhelinliittymä venaavat valmiina Suomessa, kun vielä taistelen ranskalaisen nettioperaattorin kanssa liittymän irtisanomisesta. (Vinkki Ranskaan muuttaville ja nettiliittymää hankkiville: ilmeisesti Orangella hommat toimii kaikista jouhevimmin – katsoin vierestä parin kaverin helppoa irtisanomisprosessia, jonka vastakohtaa nyt itse käyn läpi SFR:n kanssa.) Kaiken päälle olin pari päivää kipeenä. Mökötin himassa syöden jäätelöä.

paris2.jpg

(Peruspariisilaisen opiskelijan keittiössä, jossa ei ole juoksevaa vettä tai joka ei oikeasti ole keittiö vaan ullakkohuoneen kulma, jossa on huoneen ainoa pistorasia)

Lähtemisen vitutusmelankoliasta huolimatta oon pitänyt kiinni sanattomasta sopimuksesta itselleni: mene, jos kutsutaan, vaikka väkisin. Sen ansiosta sain muun muassa kuvan aivan järjettömän herkullista hot potia/shabu shabua, yhdyin hämmästyksekseni bailaukseen Champ de marsilla Ranskan voitettua matsin, käynyt vuokraisännän antamalla ilmaislipulla teatterissa ja puhunut ekan onnistuneen kunnon puhelun ranskaksi kävellen meluisalla kadulla. Yhtenä päivänä opiskellessani taidehissan tenttiin tajusin, että melkein kaikki teokset, joiden vuosilukuja pänttäsin, löytyvät parin kilsan päästä Musée d’Orsaysta. Hyppäsin bussiin, jonotin sateessa sisään, parkkeerasin Courbetin Un enterrement à Ornans’n eteen ja vaikutuin.

Kulttuurielämyksistä puheen ollen, joka vuoden 21. kesäkuuta on Pariisissa Fête de la musique, paikallinen taiteiden yö, jossa on huomattavasti enemmän väkeä mutta vähemmän kännisiä teinejä, ja performanssien tilalla spontaaneja musiikkiesityksiä bussipysäkeillä, siistejä konsertteja leipomoiden edessä ja klubi-iltoja aukioilla. Musiikki-ilotteluillan jälkeen kaupunki alkaa hiljalleen tyhjentyä paikallisista, jotka lähtevät provinceihin heinä- ja elokuuksi. Mäkin lähden tasan viikon päästä. Jatkuvasta valituksesta (sori kamut) ja lähestyvän kotiinpaluun tuomasta helpotuksesta huolimatta tästä vuodesta jää hyvät fiilikset.

Puheenaiheet Matkat Opiskelu Ajattelin tänään