#LikeAGirl

Haluan ottaa osaa Alwaysin järjestämään Like A Girl -kampanjaan, jonka tarkoitus on kohottaa nuorien tyttöjen itsetuntoa ja antaa heille varmuutta siitä, että he voivat saavuttaa mitä tahansa juuri siksi, koska ovat tyttöjä. Erityisesti murrosiän aikana tyttöjen itsetunto laskee huimasti ja heidän kasvaessaan nuoriksi naisiksi oletetaan myös käytöksen muuttuvan tiettyjen odotusten mukaiseksi. Maailmassa tytöt on sullottu lokeroon, joka määrittää miten heidän tulee käyttäytyä tai millaisia heidän tulisi olla luonteeltaan tai olemukseltaan. ”You hit like a girl” on hauska (haahaahaa smell the sarcasm) sanonta, joka kuvastaa sitä miten tytöt ovat luonnostaan heikompi ja huonompia. Sitten kun joku tyttö/nainen haluaa todistaa luulon vääräksi on kommentti varsinkin miehiltä ”ei naisten kuulu olla lihaksikkaita” ”näytät mieheltä” -suuntaista, mikään ei ole oikein. Olit sitten sen stereotypian mukainen siro ja pieni niin saat kuulla vähättelyä tai sitten täysin päinvastainen niin olet ”epäluonnollinen”. Sama pätee myös menestymiseen. Menestyviä naisia ”pelätään” ja menestyviä miehiä arvostetaan. 

 Naisen euro on 0,83€ Suomessa vuonna 2015. En ala nyt paasaamaan tasa-arvosta, vaan siitä, että naiset on läpi historian kasvatettu tyytymään ja sopeutumaan. Tytöt ovat hiljaisia, kilttejä, miellyttämishaluisia, alistuvia ja seinäruusuja – ja kauniita, siinä muutama adjektiivi, joilla kuvailtiin unelma emäntää tai tytärtä viime vuosisadalla. Pitkälle ei ole puusta päästy vaikka vuosituhatkin vaihtui jo tässä välissä. Edelleen nämä ns. ”hoivaamis”ammatit ovat naisvaltaisia aloja, sillä ne yhdistetään naisilta luontaisesti tulevaan äidinvaistoon ja haluun auttaa. Eivät sairaanhoitajat potilaita auta pyhällä hengellä ja empatialla, jos kyseessä on esimerkiksi leikkaustilanne, he ovat terveyden ammattilaisia. Karkaan vähän aiheesta, mutta antaa nyt rönsyillä kun vauhtiin päästiin. 

Ei tyttöjen asemaa maailmassa paranneta sillä, että eduskunnassa urputetaan ja poistetaan lakipykäliä, jotka estävät raskaana olevien irtisanomisen, vaan sillä, että otetaan ne aivot käteen ja muutetaan yleisiä asenteita. Tytöt ovat vahvoja ja tytöt osaavat, meille ei vaan anneta aina niitä samoja menestymisen avaimia käteen kuin vastakkaiselle sukupuolelle ja nyt on aika puuttua asiaan. Omasta mielestäni JOKAISELLE yksilölle täytyy antaa samat valinnanvapaudet ja oikeudet menestyä sekä tehdä niitä valintoja. Jos tyttöpuolinen lapsi haluaa palomieheksi, niin sitten hän yksinkertaisesti kouluttautuu sellaiseksi.

Jotta ei menisi vain kritisoimiseksi, niin nostetaan nyt esiin myös se valoisa puoli. Me sentään asumme Suomessa. Kyllä täälläkin niitä punaniskoja asuu, jotka päästelevät bensalenkkarit jalassa aivopieruja ”nainen kuuluu nyrkin ja hellan väliin” ja muuta vastaavaa, mutta silti täällä se tasa-arvo on silti lähempänä kuin monessa muussa maassa. Sen takia haluan myös olla ylpeä siitä edistyksestä, joka aikaan on saatu.

Who run the world? Girls! 

Oletteko te joutuneet tiettyjen odotuksien tai rajoituksien kohteeksi, koska olette tyttöjä?

xx Pinja

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *