Marraskuu

Sataman valot

Kauniin ja kirkkaan lokakuun jälkeen marraskuun pimeät illat iskivät kuin yllättäen puun takaa. Unta ei tarvitse houkutella iltaisin, vaan nukun niin sikeästi, etten näe edes unia, ja aamuisin kadehdin miestäni, joka jää vielä joulukuuhun kestävän opintovapaansa takia nukkumaan minun lähtiessäni töihin. Marraskuu on kaikkein ankein. Aiemmin ajattelin niin tammikuusta, jolloin joulu on ohitse, mutta yhä on pimeää. Tammikuussa kuitenkin on todennäköisemmin talvi ja päiväkin pitenee jälleen pienin askelin. Tammikuussa on siis toivoa. Mutta marraskuu! En pääse vielä tässä vaiheessa joulun odotukseen kiinni niin, että se kantaisi kevyesti marraskuun yli, vaan energiaa pitää hakea jostain muualta: vitamiinit, ulkoilu, urheilu, pitkät yöunet, ystävien tapaaminen. Sen sijaan harmaansävyisen Sillan kolmannen tuotantokauden seuraaminen on omiaan ainoastaan lisäämään marraskuun tuntua - kohta on palattava jälleen Downton Abbeyn pariin, jota seuraan Netflixistä. 

Voi yksinäisen miehen viedä marraskuu, laulaa Miljoonasade ja enpä oikeastaan ihmettele, sillä jos marraskuu väsyttää jo ihmistä, joka muistaa ottaa kalanmaksaöljynsä aamulla eikä tunne oloaan yhtään yksinäiseksi, niin mahtaa tämä pimeys olla raskasta niille, joilla asiat ovat oikeasti kehnosti. 

Ystävät pyysivät minua lyhyelle Rovaniemen matkalle tulevana viikonloppuna. Olisimme lentäneet lauantaina Helsingistä pohjoiseen ystäväni mökille ja tulleet maanantaina pois. Poden kroonista Lapin kuumetta, mikä tuntuu hassulta, koska siellähän on vielä pimeämpää. Silti kuvittelen, että Lapin pimeys on lumen takia erilaista. Että se ei ole näin valotonta kuin rannikolla, jossa meri on musta, maa on musta ja tummat pilvet roikkuvat saariston yllä ja piilottavat tähdet ja kuutamon - eikä juuri nyt ole edes kuutamoa, kun uusi kuu on vasta syntynyt. Jouduin kuitenkin sanomaan ystävien ihanalle tarjoukselle ei, sillä en raaski ottaa maanantaita töistä vapaaksi. Lomapäivät alkoivat kertyä jälleen nollasta tämän pätkän alussa ja säästän niitä vuodenvaihteeseen. Nyt siis reippautta tähän kroppaan - pian on joulu! Ja heti välipäivinä jälkeen se Lapin kuumekin saa lääkitystä.

Kommentoi